Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Przepis na udane włoskie Cornetto

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
cornetto buon giorno bar caffe

Dla Włochów idealne śniadanie to kawa i cornetto. Właśnie ten zestaw stał się niemal symbolem Włoch i stałym elementem włoskiej tożsamości. Czym różni się cornetto od francuskiego croissanta i jaki jest najlepszy przepis na ten pyszny rogalik, który najlepiej smakuje z cappucino?

Historia powstania cornetto z Polakiem w tle

Najbardziej rozpowszechniona historia powstania rogalika cornetto głosi, że mieli go wymyślić piekarze, którzy przed bitwą pod Wiedniem usłyszeli podczas nocnej pracy, jak Turcy chcą wysadzić fundamenty. Ostrzegli wojsko, co pomogło uchronić Wiedeń przed podbiciem miasta. Za namową Polaka, Jerzego Kulczyckiego, który był żołnierzem króla Jana III Sobieskiego, właściciel wiedeńskiej piekarni Peter Wendel stworzył rogal w kształcie półksiężyca. Nawiązywał tym samym do symbolu Turcji, której wojska pokonał polski król. Rogale te nazwano kipferl. Tradycyjnie podawane były bez nadzienia.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Do Włoch rogaliki trafiły ze względu na wymianę handlową z Austrią pod koniec XVII wieku. Na początku jadano je przede wszystkim w Veneto, a podawane były w wersji słodkiej i słonej. Z czasem jednak trafiły do pozostałych części Włoch. Na południu tego kraju zyskały nazwę „il cornetto”, czyli właśnie rogalik.

Z czasem rogale zaczęto nadziewać marmoladą, kremem czy czekoladą. Obecnie na południu Włoch funkcjonują nawet nocne piekarnie, w których wypieka się i podaje cornetto oraz inne słodkości.

Czym różni się cornetto od croissanta?

Mówi się, że cornetto to włoska wersja francuskich croissantów. Będąc w słonecznej Italii, nie używajmy jednak tego porównania, gdyż Włosi są bardzo dumni ze swojego narodowego przysmaku. I, choć oba wypieki śniadaniowe wyglądają podobnie, to w rzeczywistości różnią się znacznie.

Przede wszystkim, ciasto cornetto jest o wiele słodsze, niż francuski croissant, gdyż dodaje się do niego więcej cukru. Croissant zawiera natomiast dużą ilość masła, dzięki czemu ciasto jest tłuste.

Różnicę poczujemy także w strukturze – ciasto z cornetto jest bardziej miękkie, natomiast francuski croissant jest chrupiący. Croissant składa się z mąki, wody, masła, małej ilości cukru i drożdży, a przed pieczeniem smaruje się je żółtkiem. Do cornetto dodaje się natomiast jajka.

Włoskie cornetto najczęściej ma też nadzienie, choć wytwarzane są również „cornetto vuoto”, czyli puste. W croissancie nie znajdziemy nadzienia.

cornetto ripieno pasticera bar caffe kety

Jak przygotować cornetto?

Włoskie cornetto może być puste lub nadziewane. Wśród nadziewanych, odnajdziemy wersję słodką, wypełnioną np. dżemem, śmietaną, czekoladą (nutellą) czy miodem, a także wersję pikantną, z serem i salami.

Do przygotowania cornetto potrzebujemy mąki pszennej, miękkiego masła, drożdży, cukier, niewielką ilość soli, jajka, mleko i wodę. Najpierw do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, w letniej wodzie rozrabiamy drożdże i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy jajka, sól, a na koniec miękkie masło. Po utarciu masy, formujemy z ciasta kulę, przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu z lodówki i wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je w kwadrat, w środku układamy lekko rozwałkowane masło i zawijamy 4 rogi ciasta tak, aby zamknąć masło w formę koperty. Całość wałkujemy na grubość około 1 cm. Składamy na 3 części, spłaszczamy wałkiem, następnie przykrywamy folią i ponownie wkładamy do lodówki.

Ciasto dwukrotnie trzeba złożyć i powtórzyć ww. czynności. Następnie rozwałkowujemy je, dzielimy na trójkąty o podstawie 10 cm, robimy w podstawie nacięcie 1-2 cm. Zwijamy rogaliki (jeśli chcemy, dodajemy nadzienie), nadajemy im lekko zakrzywioną formę. Koniec musi znaleźć się pod spodem rogalika.

Rogale odkładamy na blachę do pieczenia, odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 15 minut.

Jak widać, samodzielne pieczenie cornetto jest czasochłonne. Na szczęście również w Polsce można znaleźć kawiarnie, jak np. Boun Giorno Bar Caffe, w których skosztujemy przepyszne włoskie danie śniadaniowe, popijając je prawdziwym cappucino.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Beata
Beata
2 września 2024 17:34

Czy przygotowane ciasto można przechować w lodówce do następnego dnia?

0
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lipca 2021 12:08

Proporcje?

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
Odpowiedz  Ania
7 lipca 2021 14:33

Właśnie

2
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
nagrzybydolasu

Najlepsze miejsca na grzybobranie: Gdzie i kiedy szukać grzybów w polskich lasach?

swieta pies

Jak zadbać o psa i kota w trakcie świąt? Bezpieczeństwo i komfort pupili

kotwkartonie

Dlaczego koty tak bardzo uwielbiają kartony? Odkrywamy tajemnice kociej psychiki

aromatyspozywcze

Najpopularniejsze naturalne aromaty spożywcze – zastosowanie i właściwości

thermomix tm6

Thermomix TM6: Mój niezastąpiony pomocnik w kuchni

tm6 7compare

Thermomix TM7 kontra TM6 – co nowego w najnowszym modelu?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?