Są takie ciasta, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Zapach rozchodzący się po całym domu, śmiech w kuchni i błyskawicznie znikająca kruszonka. Do takich kulinarnych wspomnień zdecydowanie należy proste ciasto z jabłkami. Przedstawiamy łatwy przepis, dzięki któremu przeniesiecie się w czasie do miłych chwil.
Jabłecznik z kruszonką – najważniejsze są jabłka
Aby mieć pewność, że nasze proste ciasto z jabłkami, będzie smakować tak jak szarlotka z kruszonką pieczona przez nasze babcie, koniecznie zadbajmy o jakość głównego składnika.
Kup jabłka na targu lub od gospodarza, który nie stosuje żadnych sztucznych nawozów. Najlepsze będą odmiany Szarej Renety lub Antonówki.
Przepis na proste ciasto z jabłkami
Składniki: 2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, kostka masła, pół szklanki cukru pudru, całe jajko. 6 jabłek, cynamon i inne przyprawy korzenne
Sposób przygotowania: Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w drobną kostkę. Przełóż na patelnię Smaż na wolnym ogniu przez 10 minut razem z przyprawami. Jabłka powinny puścić sok i przybrać ciemnobrązowy kolor. Wymieszaj porządnie i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj ciasto.
Szarlotka musi mieć odpowiednio przygotowany spód. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie rozmieszaj z jajkiem i cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub użyć robota kuchennego z hakiem. Kiedy ciasto będzie gładkie i bez problemu zacznie odchodzić od ręki, odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę do lodówki. Większą część rozwałkuj na tortownicy której chcesz użyć do pieczenia szarlotki z kruszonką. Włóż tortownicę z ciastem na chwilę do lodówki, a następnie upiecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Na tak przygotowany, podpieczony kruchy spód wyłóż podsmażone jabłka. Wyrównaj powierzchnię. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij pozostały kawałek ciasta z lodówki i zetrzyj je na tarce na małe kawałeczki. Twoja kruszonka jest gotowa. Wstaw jabłecznik z kruszonką do piekarnika i piecz około 50 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i pozostaw proste ciasto z jabłkami w środku. Wyjmij je kiedy zupełnie wystygnie. Możesz dla ozdoby posypać szarlotkę z kruszonką cukrem pudrem. Po więcej inspiracji zapraszamy tutaj: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-kruszonka-prosty-przepis
Ciasto nawet ciekawe, ale wg mnie brakuje w kilku miejscach dodatkowych informacji tj. ile ma szklanka, kostka masła(są różne gramatury), czy tortownice czymś wysmarować, czy temperatura pokojowa jajka.