Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Praktyczne porady jak długo gotować

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
praktyczne porady

Gotowanie jest jednym z podstawowych sposobów przygotowywania posiłków, szczególnie obiadów. Bardzo często gotujemy także składniki i półprodukty, by przygotować na przykład smaczną sałatkę na śniadanie czy wieczorną przegryzkę. Czynność, z pozoru bardzo łatwa, nie zawsze jednak wykonywana jest w pełni poprawnie.

Zanim zaczniesz gotować

Przed gotowaniem należy rzecz jasna przygotować półprodukty. Mięso dobrze jest oczyścić z błon i tłuszczu, chociaż osoby nie przywiązujące przesadnej uwagi do licznika kalorii pamiętają na pewno, że to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i jeśli trochę go zostanie, to świat się nie zawali. Do niektórych potraw wręcz dobrze jest dodać kawałek tłustego mięsa, które przesyci zupę aromatem. Sztandarowym przykładem jest rosół, do którego wiele osób prócz tradycyjnej kury dorzuca porcję tłustszego mięsa z kaczki czy wołowiny.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

W przypadku warzyw obróbka sprowadza się do ich umycia, obrania, pokrojenia. Tu też wiele osób popełnia błąd, nie wszystkie bowiem warzywa wymagają obierania. Bardzo często wystarczy po prostu dobrze je wyszorować i to wszystko. W skórce i bezpośrednio pod nią kryje się bowiem moc składników odżywczych, których nierozsądnie się pozbawiamy. Można się zgodzić, że warzywa idealnie obrane są bardziej estetyczne i lepiej prezentują się na talerzu. Czy jednak są zdrowsze i smaczniejsze? Już niekoniecznie. Oczywiście kwestia wizualna też jest ważna, w końcu je się oczami, jednak jeśli gotujecie zupę krem, to pokuście się o wyszorowanie marchewki, selera, batata czy ziemniaków, zamiast obierać je. Czas gotowania, podany w przepisie jak https://www.fotoprzepis.pl/jak-dlugo-gotowac-marchewke/ nie będzie się różnił, czy warzywa obierzcie czy nie, o ile oczywiście nie mają grubej skóry, jak np. dyniowate.

Jak gotować warzywa?

Ostatnia rzecz przed gotowaniem, to krojenie. Tu też pojawia się zależność między sposobem przygotowania składników a ich wartością odżywczą. Warzywa szatkowane, krojone w kosteczkę czy julienne lub ścierane na tarce mają w sobie mniej smaku i mniej wartości. Gorąca woda powoduje, że składniki mineralne są wypłukiwane, a warzywa tracą nawet kilkadziesiąt procent witamin. Część z nich przechodzi do wywaru, zupy, bulionu czy sosu, więc nie jest bezpowrotnie tracona. Część jednak, głównie tyczy to witamin czy kwasu foliowego, zostaje jednak zniszczonych. Stąd wielu dietetyków zaleca, by warzywa gotować w większych kawałkach, a kroić dopiero przed podaniem. Niestety, wydłuża to czas przygotowywania potraw, samego gotowania ledwie o kilka minut, ale późniejsze krojenie… Najmniej problemu sprawiają duże warzywa, jak słodkie ziemniaki (spróbujcie użyć ich zamiast klasycznych wg przepisu https://www.fotoprzepis.pl/jak-dlugo-gotowac-bataty/). Takie zalecenia boleśnie zderzają się z rzeczywistością, bo czasu i tak nie starcza nam na wiele rzeczy. Rozwiązaniem może być posługiwanie się w czasie przygotowania obiadu czymś więcej, niż tradycyjny garnek. Szybkowar gotujący pod ciśnieniem, albo wolnowar, który przygotowuje potrawę w niskiej temperaturze przez kilka godzin, są tego doskonałymi przykładami. Najtańszą opcją będzie jednak sitko go gotowania na parze, na którym można przyrządzić składniki na sałatkę, ziemniaki czy warzywa na obiad w zasadzie w tym samym czasie, co w normalnym garnku, ale za to dużo zdrowiej.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
20240225 123715

Jak szybko nauczyć szczeniaka załatwiania potrzeb na dworze? Praktyczne porady

fajerwerkizwierzeta

Fajerwerki a zwierzęta – jak zadbać o spokój i bezpieczeństwo?

sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

steak 3544070 1280

Jak smażyć steki? Techniki smażenia i stopnie wysmażenia

swieta pies

Jak zadbać o psa i kota w trakcie świąt? Bezpieczeństwo i komfort pupili

obroza czy szelki

Co lepsze: obroża czy szelki? Własne doświadczenia

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?