Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Praktyczne porady jak długo gotować

Materiał zewnętrzny 25 września 2020

Gotowanie jest jednym z podstawowych sposobów przygotowywania posiłków, szczególnie obiadów. Bardzo często gotujemy także składniki i półprodukty, by przygotować na przykład smaczną sałatkę na śniadanie czy wieczorną przegryzkę. Czynność, z pozoru bardzo łatwa, nie zawsze jednak wykonywana jest w pełni poprawnie.

--- Reklama ---

Zanim zaczniesz gotować

Przed gotowaniem należy rzecz jasna przygotować półprodukty. Mięso dobrze jest oczyścić z błon i tłuszczu, chociaż osoby nie przywiązujące przesadnej uwagi do licznika kalorii pamiętają na pewno, że to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i jeśli trochę go zostanie, to świat się nie zawali. Do niektórych potraw wręcz dobrze jest dodać kawałek tłustego mięsa, które przesyci zupę aromatem. Sztandarowym przykładem jest rosół, do którego wiele osób prócz tradycyjnej kury dorzuca porcję tłustszego mięsa z kaczki czy wołowiny.

W przypadku warzyw obróbka sprowadza się do ich umycia, obrania, pokrojenia. Tu też wiele osób popełnia błąd, nie wszystkie bowiem warzywa wymagają obierania. Bardzo często wystarczy po prostu dobrze je wyszorować i to wszystko. W skórce i bezpośrednio pod nią kryje się bowiem moc składników odżywczych, których nierozsądnie się pozbawiamy. Można się zgodzić, że warzywa idealnie obrane są bardziej estetyczne i lepiej prezentują się na talerzu. Czy jednak są zdrowsze i smaczniejsze? Już niekoniecznie. Oczywiście kwestia wizualna też jest ważna, w końcu je się oczami, jednak jeśli gotujecie zupę krem, to pokuście się o wyszorowanie marchewki, selera, batata czy ziemniaków, zamiast obierać je. Czas gotowania, podany w przepisie jak https://www.fotoprzepis.pl/jak-dlugo-gotowac-marchewke/ nie będzie się różnił, czy warzywa obierzcie czy nie, o ile oczywiście nie mają grubej skóry, jak np. dyniowate.

Jak gotować warzywa?

Ostatnia rzecz przed gotowaniem, to krojenie. Tu też pojawia się zależność między sposobem przygotowania składników a ich wartością odżywczą. Warzywa szatkowane, krojone w kosteczkę czy julienne lub ścierane na tarce mają w sobie mniej smaku i mniej wartości. Gorąca woda powoduje, że składniki mineralne są wypłukiwane, a warzywa tracą nawet kilkadziesiąt procent witamin. Część z nich przechodzi do wywaru, zupy, bulionu czy sosu, więc nie jest bezpowrotnie tracona. Część jednak, głównie tyczy to witamin czy kwasu foliowego, zostaje jednak zniszczonych. Stąd wielu dietetyków zaleca, by warzywa gotować w większych kawałkach, a kroić dopiero przed podaniem. Niestety, wydłuża to czas przygotowywania potraw, samego gotowania ledwie o kilka minut, ale późniejsze krojenie… Najmniej problemu sprawiają duże warzywa, jak słodkie ziemniaki (spróbujcie użyć ich zamiast klasycznych wg przepisu https://www.fotoprzepis.pl/jak-dlugo-gotowac-bataty/). Takie zalecenia boleśnie zderzają się z rzeczywistością, bo czasu i tak nie starcza nam na wiele rzeczy. Rozwiązaniem może być posługiwanie się w czasie przygotowania obiadu czymś więcej, niż tradycyjny garnek. Szybkowar gotujący pod ciśnieniem, albo wolnowar, który przygotowuje potrawę w niskiej temperaturze przez kilka godzin, są tego doskonałymi przykładami. Najtańszą opcją będzie jednak sitko go gotowania na parze, na którym można przyrządzić składniki na sałatkę, ziemniaki czy warzywa na obiad w zasadzie w tym samym czasie, co w normalnym garnku, ale za to dużo zdrowiej.

Tagi gotowanie, kuchnia, porady, produkty, warzywa
Materiał zewnętrzny 25 września 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Suszarka do żywności – jak wykorzystać ją w kuchni
Następny wpis Leczo – jesienne danie jednogarnkowe
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Kurczak po chińsku

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?