Chcesz grillować także w zimie? Dzięki nowoczesnego grillowi elektrycznemu masz taką możliwość! Przedstawiamy Ci kilka świetnych pomysłów na dania, które możesz wykonać w zaciszu swojego domu, podtrzymując wiosenno-letnią atmosferę. Skorzystaj z nich sam lub zaproś znajomych. Stań się mistrzem grilla zimowego!
Strzał w klasykę
Wiosenno-letnie grillowanie nie mogłoby się odbyć bez absolutnej klasyki: królewny kiełbaski oraz królowej karkówki. By nie zdezorientować znajomych jeszcze bardziej – zakładamy, że zaproszenie ich na imprezę grillową, gdy na dworze jest biało od śniegu, będzie stanowiło wystarczający powód do zdziwienia – na początek zaproponuj im coś, co znają i kochają.
Zamarynuj karkówkę w ulubionych ziołach, kiełbaski zaś kup w różnych rodzajach. Kiedy grilluje się na zewnątrz, zazwyczaj sięga się po rozwiązania najłatwiejsze i najwygodniejsze. Szczelnie zapakowane mięso to ideał – łatwo je przewieźć, a potem otworzyć i wyjąć. W efekcie każdy je ten sam gatunek kiełbaski, nie zastanawiając się nawet, czy to jego ulubiony. Pozwól sobie na nutę nonszalancji i kup tyle gatunków, ile uda Ci się znaleźć. Niech goście wreszcie zdecydują, co lubią najbardziej!
Szaszłyk mięsny i wegański
Masz wśród znajomych wegetarianów i wegan? Podczas grillowej imprezy nie mogą poczuć się zaniedbani. Na szczęście uniwersalny grill elektryczny sprzyja osobom przebywającym na niemal wszystkich rodzajach diet – nawet odchudzającej, ponieważ przyczynia się do wytopienia z potraw znacznych ilości tłuszczu i jedzenie pełnotłuste czyni jedzeniem „fit”. Grillowane potrawy sprzyjają utrzymywaniu sylwetki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć je do codziennej diety.
Miłośnicy klasyki mogą dostać połączenie: karkówka + cebulka, które zawsze wypada świetnie. Jeśli na grillu są dzieci i miłośnicy słodyczy, im przypadną szaszłyki wzbogacone o ananasa lub mandarynkę. U fanów okrywania nowych połączeń na patyku mogą pojawić się oliwki, bakłażan, jarmuż, jabłko i dynia. Dla wegetarianów i wegan mamy mieszanki warzywne, udoskonalone kawałkami tofu lub kotlecików sojowych. Wegetarianie mogą też liczyć na grubo krojony pleśniowy ser, który lekko rozleje się na warzywach.
Mięso w wersji fit
Jeśli Twoi goście kochają mięso, ale nie przepadają za ciężkimi gatunkami, zafunduj im pierś z kurczaka lub indyka. Pamiętaj jednak, że to bardzo delikatne mięso i z natury „fit”. Jeśli zbyt długo zatrzymasz je na płycie grilla elektrycznego, może ulec przesuszeniu. Zamarynuj je w soku z cytryny i miodzie. Wierzch możesz lekko posmarować olejem.
Mniej dietetyczna wersja tego dania zakłada owinięcie piersi drobiowych wąskimi paskami boczku. Ten ostatni ochroni drób, a jednocześnie pod wpływem temperatury wytopi tłuszcz i stanie się cudownie chrupiący. Zapytaj, czy goście są zainteresowani spróbowaniem piersi w takim wydaniu.
Deser z grilla elektrycznego? Tak!
Grill party koniecznie zakończ na słodko. Możesz podać gościom plastry ananasów w cieście albo racuszki z sezonowych jabłek. Świetnie też sprawdzą się jabłka w całości faszerowane miodem i rodzynkami. Jeśli do tej pory robiłeś je wyłącznie w piekarniku, daj szansę grillowi elektrycznemu.
A jeśli się odważysz, nafaszeruj jabłka mozzarellą i świeżymi ziołami – to dopiero gratka!