Raclette to regionalna potrawa szwajcarska, która cieszy się sporą popularnością w wielu krajach Europy.
Od niedawna danie to przywędrowało również do naszego kraju i zyskuje coraz więcej miłośników. Sprawdźmy więc w jaki sposób można przygotować raclette w wielu różnych odsłonach.
Czym jest raclette?
Zanim przedstawimy ciekawe pomysły na dania raclette warto wyjaśnić, czym są. Mówiąc najprościej, są to zapiekanki, które powstają przy wykorzystaniu specjalnego elektrycznego grilla raclette. Potrawa ta składa się przede wszystkim z sera raclette, który jest serem długodojrzewającym i pełnotłustym oraz wielu innych składników, które dodajemy według własnego uznania. Na elektrycznym grillu ustawia się specjalne patelenki, w których uczestnicy przyjęcia tworzą własne zapiekanki.
Najbardziej popularne składniki
Poza wspomnianym serem w skład dan raclette mogą wchodzić również inne gatunki sera, ugotowane lub konserwowe warzywa, mięso, jajka, różne rodzaje wędlin, cebula, czosnek, pomidory i papryka. Nie brakuje również aromatycznych przypraw. Gospodarze powinni przygotować jak najwięcej różnorodnych dodatków, z których goście sami stworzą własne, unikalne propozycje.
Raclette dla wegan
Wykorzystując grille raclette możemy przygotowywać nie tylko dania mięsne, ale również wegańskie. Osoby, które nie jedzą mięsa i produktów odzwierzęcych powinny zastąpić ser serkiem sojowym czyli tofu. Bardzo ciekawą propozycją jest również raclette z owocami morza. Do przygotowania takiej zapiekanki potrzebujemy krewetek lub ostryg. Doskonale komponują się one z oliwkami oraz karczochami.
Z owocami
Większości osób raclette kojarzy się z daniami wytrawnymi. Warto jednak mieć świadomość, że wcale nie musi tak być. Z powodzeniem możemy bowiem wykorzystać grill raclette do zapiekania owoców. Z serami doskonale komponują się między innymi truskawki, winogrona, banany oraz gruszki i jabłka.
Podsumowując, grill raclette jest urządzeniem, które warto mieć w swoim domu. Za jego pomocą możemy przyrządzić bowiem wiele różnego rodzaju kompozycji dań a także ożywić i uatrakcyjnić domowe przyjęcie.