Trudno wskazać równie proste w przygotowaniu danie związane z Sycylią, co pasta ca’ muddica. Co ciekawe jego historia sięga aż średniowiecza. To właśnie wtedy w celu wykorzystania resztek anchois podawano je z delikatnie osolonym makaronem, smalcem i kawałkami suchego chleba. Podobnie jak w przypadku większości dań charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej, najważniejsze jest skorzystanie z wysokiej jakości składników.
- Co to jest pasta ca’ muddica?
- Sekrety dobrego dania charakterystycznego dla Sycylii
- Jak podawać pasta ca’ muddica?
Chociaż samo danie jest bardzo proste w przygotowaniu, to jednak jeżeli zależy ci na wyjątkowym smaku, powinieneś pamiętać o kilku istotnych rzeczach. W związku z tym poniżej prezentujemy popularny przepis na pasta ca’ muddica, dzięki któremu bez wychodzenia z domu będziesz mógł przygotować danie, którego nie powstydziłaby się sycylijska restauracja.
Co to jest pasta ca’ muddica?
Do przygotowania tego dania potrzebne są następujące składniki: makaron Bucatini (jako alternatywę można polecić makaron Spaghetti), sos pomidorowy, anchois (solone sardele), jeden ząbek czosnku, sól, pieprz oraz oliwa z oliwek, bułka tarta.
Przygotowanie dania jest równie proste, co składniki. Na początek należy podsmażyć czosnek i kilka sardeli. Następnie trzeba dodać sos pomidorowy wraz z wodą (wystarczy niewielka ilość), po czym całość gotować przez kwadrans na niewielkim ogniu. W międzyczasie można przystąpić do gotowania makaronu (Al dente). Na oddzielnej patelni należ podsmażyć bułkę tartą, aby uzyskała złocisty kolor.
Kolejnym krokiem jest przełożenie makaronu na patelnię i wymieszanie go z podsmażonymi wcześniej składnikami oraz bułkę tartą. To wszystko! Chociaż przepis jest bardzo prosty, a danie można zrobić w 20 minut, to jednocześnie jest smaczne i sycące. Dodatkowo wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania są zazwyczaj dostępne w każdej kuchni. Jeżeli jednak okaże się, że czegoś brakuje, nie trzeba nawet tracić czasu na odwiedzenie sklepu w celu zrobienia zakupów. Wystarczy odwiedzić stronę https://zakupy.auchan.pl/ i dodać do koszyka potrzebne produkty. Jest to ogromne ułatwienie dla osób, które lubią gotować, a jednocześnie nie przepadają za staniem w kolejkach. Zamówione produkty spożywcze można otrzymać bezpośrednio pod wskazany adres, a dodatkowo klient może wskazać, jaki dzień dostawy najbardziej mu odpowiada. Dzięki temu nie ma ryzyka, że paczka dotrze podczas nieobecności domowników.
Sekrety dobrego dania charakterystycznego dla Sycylii
W przypadku dań z makaronem, większość osób podczas gotowania dodaje dużą ilość soli. Jeżeli jednak chodzi o pasta ca’ muddica, zdecydowanie należy zrezygnować z tego nawyku. Ze względu na to, że jednym z najważniejszych składników są sardele, wykorzystanie zbyt dużej ilości soli podczas gotowania może zepsuć smak całej potrawy. Warto więc pamiętać, aby wsypać tylko minimalną ilość.
Przed podaniem komuś tego dania warto upewnić się, że dana osoba lubi sardele. Chociaż miłośnikom anchois może się to wydawać dziwne, to jednak nie wszyscy przepadają za tymi niewielkimi i słonymi rybkami.
Jak podawać pasta ca’ muddica?
Podając pasta ca’ muddica nie można zapomnieć o posypaniu dania dużą ilością bułki tartej, co nie tylko doda charakterystycznego smaku, ale też poprawi wizualną warstwę potrawy. Można ją również ozdobić kilkoma anchois, jednak nie należy przesadzać, ponieważ solone sardele są bardzo słone i jeżeli będzie ich za dużo, to danie nie będzie się nadawało do spożycia.