Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
W kuchni

Pasta ca’ muddica – proste danie rodem z Sycylii

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
26 maja 2023
pastamuddica

Trudno wskazać równie proste w przygotowaniu danie związane z Sycylią, co pasta ca’ muddica. Co ciekawe jego historia sięga aż średniowiecza. To właśnie wtedy w celu wykorzystania resztek anchois podawano je z delikatnie osolonym makaronem, smalcem i kawałkami suchego chleba. Podobnie jak w przypadku większości dań charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej, najważniejsze jest skorzystanie z wysokiej jakości składników.

  1. Co to jest pasta ca’ muddica?
  2. Sekrety dobrego dania charakterystycznego dla Sycylii
  3. Jak podawać pasta ca’ muddica?

Chociaż samo danie jest bardzo proste w przygotowaniu, to jednak jeżeli zależy ci na wyjątkowym smaku, powinieneś pamiętać o kilku istotnych rzeczach. W związku z tym poniżej prezentujemy popularny przepis na pasta ca’ muddica, dzięki któremu bez wychodzenia z domu będziesz mógł przygotować danie, którego nie powstydziłaby się sycylijska restauracja.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Co to jest pasta ca’ muddica?

Do przygotowania tego dania potrzebne są następujące składniki: makaron Bucatini (jako alternatywę można polecić makaron Spaghetti), sos pomidorowy, anchois (solone sardele), jeden ząbek czosnku, sól, pieprz oraz oliwa z oliwek, bułka tarta. 

Przygotowanie dania jest równie proste, co składniki. Na początek należy podsmażyć czosnek i kilka sardeli. Następnie trzeba dodać sos pomidorowy wraz z wodą (wystarczy niewielka ilość), po czym całość gotować przez kwadrans na niewielkim ogniu. W międzyczasie można przystąpić do gotowania makaronu (Al dente). Na oddzielnej patelni należ podsmażyć bułkę tartą, aby uzyskała złocisty kolor.

Kolejnym krokiem jest przełożenie makaronu na patelnię i wymieszanie go z podsmażonymi wcześniej składnikami oraz bułkę tartą. To wszystko! Chociaż przepis jest bardzo prosty, a danie można zrobić w 20 minut, to jednocześnie jest smaczne i sycące. Dodatkowo wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania są zazwyczaj dostępne w każdej kuchni. Jeżeli jednak okaże się, że czegoś brakuje, nie trzeba nawet tracić czasu na odwiedzenie sklepu w celu zrobienia zakupów. Wystarczy odwiedzić stronę https://zakupy.auchan.pl/ i dodać do koszyka potrzebne produkty. Jest to ogromne ułatwienie dla osób, które lubią gotować, a jednocześnie nie przepadają za staniem w kolejkach. Zamówione produkty spożywcze można otrzymać bezpośrednio pod wskazany adres, a dodatkowo klient może wskazać, jaki dzień dostawy najbardziej mu odpowiada. Dzięki temu nie ma ryzyka, że paczka dotrze podczas nieobecności domowników.

Sekrety dobrego dania charakterystycznego dla Sycylii

W przypadku dań z makaronem, większość osób podczas gotowania dodaje dużą ilość soli. Jeżeli jednak chodzi o pasta ca’ muddica, zdecydowanie należy zrezygnować z tego nawyku. Ze względu na to, że jednym z najważniejszych składników są sardele, wykorzystanie zbyt dużej ilości soli podczas gotowania może zepsuć smak całej potrawy. Warto więc pamiętać, aby wsypać tylko minimalną ilość.

Przed podaniem komuś tego dania warto upewnić się, że dana osoba lubi sardele. Chociaż miłośnikom anchois może się to wydawać dziwne, to jednak nie wszyscy przepadają za tymi niewielkimi i słonymi rybkami.

Jak podawać pasta ca’ muddica?

Podając pasta ca’ muddica nie można zapomnieć o posypaniu dania dużą ilością bułki tartej, co nie tylko doda charakterystycznego smaku, ale też poprawi wizualną warstwę potrawy. Można ją również ozdobić kilkoma anchois, jednak nie należy przesadzać, ponieważ solone sardele są bardzo słone i jeżeli będzie ich za dużo, to danie nie będzie się nadawało do spożycia.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
kotwkartonie

Dlaczego koty tak bardzo uwielbiają kartony? Odkrywamy tajemnice kociej psychiki

zastawa stolowa

Jak nakrywać do stołu? Zasady, trendy i praktyczne porady

shanti miska

Zdrowa dieta dla psa: Co powinieneś wiedzieć o karmie dla Swojego pupila

bezpieczna dieta

Jak bezpiecznie schudnąć? Najnowsze trendy w odchudzaniu

fajerwerkizwierzeta

Fajerwerki a zwierzęta – jak zadbać o spokój i bezpieczeństwo?

obroza czy szelki

Co lepsze: obroża czy szelki? Własne doświadczenia

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?