Ta strona używa ciasteczek oraz zewnętrznych skryptów dla lepszego dostosowania treści do użytkownika. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Polityka prywatności i plików cookies
Akceptuj
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Aa
Kosą po patelniKosą po patelni
Aa
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Pasta ca’ muddica – proste danie rodem z Sycylii

Materiał zewnętrzny 27 lipca 2022
Poleć

Trudno wskazać równie proste w przygotowaniu danie związane z Sycylią, co pasta ca’ muddica. Co ciekawe jego historia sięga aż średniowiecza. To właśnie wtedy w celu wykorzystania resztek anchois podawano je z delikatnie osolonym makaronem, smalcem i kawałkami suchego chleba. Podobnie jak w przypadku większości dań charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej, najważniejsze jest skorzystanie z wysokiej jakości składników.

  1. Co to jest pasta ca’ muddica?
  2. Sekrety dobrego dania charakterystycznego dla Sycylii
  3. Jak podawać pasta ca’ muddica?

Chociaż samo danie jest bardzo proste w przygotowaniu, to jednak jeżeli zależy ci na wyjątkowym smaku, powinieneś pamiętać o kilku istotnych rzeczach. W związku z tym poniżej prezentujemy popularny przepis na pasta ca’ muddica, dzięki któremu bez wychodzenia z domu będziesz mógł przygotować danie, którego nie powstydziłaby się sycylijska restauracja.

Co to jest pasta ca’ muddica?

Do przygotowania tego dania potrzebne są następujące składniki: makaron Bucatini (jako alternatywę można polecić makaron Spaghetti), sos pomidorowy, anchois (solone sardele), jeden ząbek czosnku, sól, pieprz oraz oliwa z oliwek, bułka tarta. 

Przygotowanie dania jest równie proste, co składniki. Na początek należy podsmażyć czosnek i kilka sardeli. Następnie trzeba dodać sos pomidorowy wraz z wodą (wystarczy niewielka ilość), po czym całość gotować przez kwadrans na niewielkim ogniu. W międzyczasie można przystąpić do gotowania makaronu (Al dente). Na oddzielnej patelni należ podsmażyć bułkę tartą, aby uzyskała złocisty kolor.

Kolejnym krokiem jest przełożenie makaronu na patelnię i wymieszanie go z podsmażonymi wcześniej składnikami oraz bułkę tartą. To wszystko! Chociaż przepis jest bardzo prosty, a danie można zrobić w 20 minut, to jednocześnie jest smaczne i sycące. Dodatkowo wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania są zazwyczaj dostępne w każdej kuchni. Jeżeli jednak okaże się, że czegoś brakuje, nie trzeba nawet tracić czasu na odwiedzenie sklepu w celu zrobienia zakupów. Wystarczy odwiedzić stronę https://zakupy.auchan.pl/ i dodać do koszyka potrzebne produkty. Jest to ogromne ułatwienie dla osób, które lubią gotować, a jednocześnie nie przepadają za staniem w kolejkach. Zamówione produkty spożywcze można otrzymać bezpośrednio pod wskazany adres, a dodatkowo klient może wskazać, jaki dzień dostawy najbardziej mu odpowiada. Dzięki temu nie ma ryzyka, że paczka dotrze podczas nieobecności domowników.

Sekrety dobrego dania charakterystycznego dla Sycylii

W przypadku dań z makaronem, większość osób podczas gotowania dodaje dużą ilość soli. Jeżeli jednak chodzi o pasta ca’ muddica, zdecydowanie należy zrezygnować z tego nawyku. Ze względu na to, że jednym z najważniejszych składników są sardele, wykorzystanie zbyt dużej ilości soli podczas gotowania może zepsuć smak całej potrawy. Warto więc pamiętać, aby wsypać tylko minimalną ilość.

Przed podaniem komuś tego dania warto upewnić się, że dana osoba lubi sardele. Chociaż miłośnikom anchois może się to wydawać dziwne, to jednak nie wszyscy przepadają za tymi niewielkimi i słonymi rybkami.

Jak podawać pasta ca’ muddica?

Podając pasta ca’ muddica nie można zapomnieć o posypaniu dania dużą ilością bułki tartej, co nie tylko doda charakterystycznego smaku, ale też poprawi wizualną warstwę potrawy. Można ją również ozdobić kilkoma anchois, jednak nie należy przesadzać, ponieważ solone sardele są bardzo słone i jeżeli będzie ich za dużo, to danie nie będzie się nadawało do spożycia.

Tagi kuchnia, muddica, pasta, Sycylia, włoska
Materiał zewnętrzny 27 lipca 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Drukuj
Poprzedni wpis Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu
Następny wpis Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Zobacz także:

Najlepsze pieczywo śniadaniowe – 2 pomysły na niebanalne śniadanie!

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 1 sierpnia 2022

Pieczywo bezglutenowe

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 1 sierpnia 2022

Regeneracja powłok nieprzywierających

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 11 lipca 2022

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!
Gotuj z Thermomix

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?