Większość firm działających w branży spożywczej czy gastronomicznej potrzebuje skutecznego sposobu na zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, tak aby dłużej utrzymać jej świeżość i przydatność do spożycia. Doskonałym urządzeniem, które zapewni uzyskanie takiego właśnie efektu, są pakowarki próżniowe.
Pakowarki próżniowe — rodzaje i zastosowanie
Pakowarki próżniowe to urządzenia gastronomiczne, które służą do odsysania powietrza z wnętrza specjalnego opakowania foliowego i tworzenia tzw. zgrzewu, który szczelnie zabezpiecza żywność przed jakimkolwiek dopływem powietrza.
Jeżeli chodzi o rodzaje pakowarek, to wyróżniamy dwie: pakowarki komorowe oraz pakowarki listwowe (bezkomorowe), bez względu jednak na wybraną konstrukcję obie wyposażone są w specjalną pompę oraz listwę zgrzewającą z teflonem.
Pakowarki komorowe zyskują uznanie głównie ze względu na szybkość pracy i wygodę użytkowania, jak również możliwość stosowania worków z folii gładkich, które są tańsze od tych przeznaczonych do pakowarek listwowych. Tego rodzaju urządzenia przeznaczone są szczególnie do większych zakładów produkcji spożywczej.
Drugim rodzajem pakowarek są wspomniane już wcześniej pakowarki listwowe, które są urządzeniami o mniejszych rozmiarach, przeznaczonymi do użytkowania w restauracjach czy nawet gospodarstwach domowych. Jeżeli chodzi o worki do tego typu pakowarek, to wykorzystywane są najczęściej te o fakturze moletowanej, umożliwiające sprawne i efektywne odsysanie powietrza.
Szukając pakowarek, które cechować się będą dobrą jakością, a jednocześnie atrakcyjną ceną, warto odwiedzić stronę internetową sklepu Revolution: https://revolution.pl/obrobka_mechaniczna_1/pakowarki.html, gdzie znaleźć można urządzenia służące do pakowania próżniowego oraz niezbędne akcesoria, takie jak worki do pakowarek. Wśród oferowanych produktów przeznaczonych do użytku profesjonalnego można znaleźć zarówno niewielkie modele, jak i większe urządzenia, przydatne w dużych zakładach przetwórczych.
Zalety pakowania próżniowego
Nie bez powodu wśród wielu dostępnych aktualnie na rynku możliwości pakowania żywności, to właśnie pakowanie za pomocą próżni wyróżnia się szczególnie. Jest to bardzo proste rozwiązanie, które zapewniając idealną szczelność samego opakowania, przyczynia się do znacznego wydłużenia terminu ważności produktów. Warto na zakup pakowarki próżniowej spojrzeć jak na inwestycję — w lokalach gastronomicznych koszty takiego urządzenia, jak również woreczków bardzo szybko zostaną zwrócone, co wynika z tego, że znacznie zmniejszą się straty wynikające z wyrzucania szybko psujących się półproduktów czy gotowej żywności.
Pakowarki próżniowe już od dłuższego czasu były jednym z kluczowych elementów wyposażenia w zakładach przetwórstwa spożywczego, jednak z powodzeniem wkraczają one również do restauracji czy innych placówek zajmujących się żywieniem zbiorowym. Szeroka oferta rynkowa pozwala aktualnie na wybór pakowarki dostosowanej do zróżnicowanych wymagań klientów, co znacząco rozszerza możliwości ich wykorzystywania.