w ,

Pad Thai — dlaczego to jest takie pyszne?



Pad Thai to jedno z najpopularniejszych dań ulicznych na świecie. Sekretem jego sukcesu, poza wspaniałym smakiem, jest niezwykła prostota. Co jeszcze kryje się za tym kulinarnym fenomenem? Przepis na pad Thai to żadna czarna magia. Podstawę tej potrawy stanowi makaron ryżowy smażony z jajkiem, odrobiną tofu, krewetek lub mięsa. Do tego dochodzą przyprawy — zwykle jest to miazga tamaryndowca, sos rybny, czosnek, chili i cukier. Całość ozdabiana jest limonką i posiekanymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi. Tylko tyle i aż tyle.

Pad Thai – co to w ogóle znaczy?

Pad Thai to skrót od o wiele dłuższej, a przy tym trudniejszej do zapamiętania nazwy Gway Teow Pad Thai. Jej pierwszy człon, czyli Gway Teow, oznacza makaron ryżowy. Co ciekawe, słowa te nie pochodzą z języka tajskiego, a… chińskiego. Wprowadza to pewien zamęt i niezgodę wśród historyków. Część z nich uważa, że danie przywędrowało do Królestwa Syjamskiego wraz z chińskimi kupcami jeszcze w XVIII wieku. Dalsze składowe nazwy naszego dania, czyli Pad i Thai oznaczają kolejno: „smażony” i tajski. Możemy zatem przyjąć, że rozmawiamy dziś o „smażonym tajskim makaronie ryżowym, tudzież jak kto woli, „smażonym makaronie ryżowym po tajsku”.

Pad Thai i wielka historia

Druga wojna światowa przetoczyła się przez niemal cały świat z impetem mrocznego widma, niosąc śmierć, niedostatek i głód. Tajlandia cierpiała w tym czasie na niedobór ryżu, co związane było z mniejszą produkcją na polach ryżowych. Na domiar złego, przez kraj przetoczyły się ogromne powodzie, które dopełniły dzieła zniszczenia. Żeby uchronić resztki zapasów ryżu, ówczesny rząd Tajlandii zaczął promować jedzenie makaronu – bardziej ekonomicznego i tańszego w produkcji.

Można zatem powiedzieć, że Pad Thai stworzony został po to, by ocalić od głodu obywateli Tajlandii. Był w tym jednak jeszcze jeden element — potrzeba zjednoczenia naród. Zgodnie z obowiązującą wówczas propagandą, jedzenie Pad Thai równoznaczne było z pomaganiem swojemu krajowi. Premier i dyktator Tajlandii, Plaek Phibunsongkhram (w skrócie ‘Phibun’) zwiększając różnorodność tajskiej diety w trudnych czasach, postanowił promować jedność i poczucie tożsamości narodowej. Środkiem do osiągnięcia tego celu miało być stworzenie prawdziwie narodowego dania. Phibun ogłosił nawet ogólnokrajowy konkurs na stworzenie taniej, pożywnej i smacznej narodowej potrawy. Zwycięzcą był oczywiście Pad Thai.

Niejednoznaczny Pad Thai

Choć Pad Thai jest daniem nieskomplikowanym, nadal przyprawia wiele osób o ból głowy – zwłaszcza tych, którzy pragną ustalić jedną, definitywną wersję jego pojawienia się na tajlandzkich talerzach. Są tacy (i wcale nie jest ich niewielu), którzy twierdzą, że Pad Thai rozpowszechniony został przez chińskich imigrantów na długo przed ogłoszeniem narodowego konkursu kulinarnego. Ma za tym przemawiać jego podstawowy składnik, czyli makaron smażony na patelni – rzecz raczej niespotykana w tradycyjnej kuchni tajskiej. Sprawy nie ułatwia fakt, że do przygotowania Pad Thai używa się cienkiego makaronu ryżowego sen chan spotykanego w wietnamskim daniu z makaronem pho. Wygląda zatem na to, że do czynienia mamy z potrawą łączącą Tajlandię, Chiny i Wietnam. To tyle, jeśli o chodzi o czysto narodowe danie.

Zobacz także: Przepis na Pad Thai

Pad Thai i jego warianty

Ujmijmy to tak: jest Pad Thai, Pad Thai i Pad Thai… i jeszcze wiele innych Pad Thaiów. Przez dziesięciolecia – albo jak to woli, nawet i stulecia – namnożyło się wariantów, składników i przepisów na tę smakowitą potrawę. Jedynym, co zawsze pozostaje takie samo, jest podstawa, czyli smażony makaron ryżowy, tofu, jajka i suszone krewetki. Bez tego receptura jest niekompletna i niegodna miana Pad Thai. Niezwykle istotnym, dopełnieniem jest sos, który musi łączyć w sobie idealne proporcje słoności sosu rybnego lub sojowego, słodyczy cukru palmowego i kwaśności soku z tamaryndowca. Prawdziwy tajski sos składa się wyłącznie z tych trzech składników. Miejscowi kucharze dodają również szalotkę, czosnek i suszone chili.

Sekret smaku Pad Thai

Czy wiesz, że za wyśmienitym, niepowtarzalnym smakiem Pad Thai kryje się… nauka? Istnieje naukowa przyczyna tej rozkoszy kulinarnej, a jest nią połączenie pięciu smaków: słonego, kwaśnego, słodkiego, pikantnego i gorzkiego. Niepowtarzalne doznania, jakich doświadczamy podczas pałaszowania tej potrawy, wiążą się z jej oddziaływaniem na wszystkie pięć profili smakowych!

Zobacz także: Kuchnia azjatycka

Przepis na Pad Thai – jak to dobrze zrobić?

Przejdźmy do finałowej, a przy tym najważniejszej części programu, czyli do samego dania. Przygotowaliśmy garść użytecznych wskazówek, które pozwolą czytelnikom przygotować taki Pad Thai, którego nie będą się musieli wstydzić przed znajomymi, rodziną lub zaproszoną na kolację drugą połówką. Zaczynamy.

  • Przygotowując się do przyrządzania Pad Thai, należy bezwzględnie pamiętać o patelni na tyle dużej, żeby móc bez problemu przyprawić na niej cały makaron.
  • Podczas zakupów w koszyku powinny się znaleźć następujące składniki: sos rybny, tamaryndowiec, chili w proszku, cukier palmowy i kiełki fasoli. Przydadzą ci się również krewetki i/lub tofu.
  • Odpowiedni makaron to podstawa. Do przyrządzenia Pad Thai idealny jest makaron „Sen Lek” o szerokości około 3-5 milimetra.
  • Przed przyrządzaniem potrawy makaron powinien zostać namoczony w zimnej wodzie.
  • Makaron gotuj w małych partiach, co pozwoli zapobiec sklejaniu się elementów.
  • Przed wsypaniem na patelnię tamaryndy, sosu rybnego i cukru palmowego, dokładnie wymieszaj ze sobą te trzy składniki.
  • Jeżeli nie zadowalają Cię krewetki i nie przepadasz za tofu, śmiało możesz zastąpić je kurczakiem.
  • Chcąc doznać pełni kuchni azjatyckiej, dodaj orzeszków ziemnych i szczypiorku chińskiego (czosnkowego).

Smacznego!

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze