w ,

Owoce liofilizowane – czym są i jakie są ich zalety?



Liofilizacja to proces polegający na specjalnym przetwarzaniu żywności. Jedną z jego zalet jest zmniejszenie strat składników odżywczych w produkcie. To niejedyne korzyści, jakie zapewnia liofilizacja produktów spożywczych. Sprawdź, na czym dokładnie polega ten proces i dlaczego warto jeść owoce liofilizowane.

Historia liofilizacji sięga już lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Amerykański rząd zlecił wówczas stosowanie tej metody służącej konserwacji żywności i jednoczesnemu zmniejszeniu wagi oraz objętości produktów przy maksymalnym zachowaniu ich wartości odżywczych. Na początku z metody tej korzystali astronauci NASA oraz wojskowi. Obecnie jest ona bardzo powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

Na czym polega liofilizacja owoców?

Liofilizacja to proces polegający na usuwaniu wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia. Proces ten odbywa się z wykorzystaniem niskiej temperatury sięgającej -50 stopni Celsjusza, a także obniżonego ciśnienia. Po usunięciu wody następuje sublimacja kryształków lodu. Polega ona na tym, że lód błyskawicznie przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Później następuje dosuszanie w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza.

Produkty poddawane liofilizacji są nazywane liofilizatami. Zazwyczaj są to owoce. Jeżyny, banany, wiśnie, brzoskwinie, mango, aronia, żurawina, czarna porzeczka czy maliny liofilizowane nie tylko pysznie smakują, ale są również bardzo zdrowe.

Dlaczego warto jeść owoce liofilizowane?

Liofilizacja to proces pozwalający zachować wszystkie wartościowe składniki odżywcze w produktach spożywczych. Z tej przyczyny owoce, ale również warzywa zachowują cenne węglowodany, zdrowe tłuszcze, białka i składniki mineralne. Charakteryzują się ponadto małą redukcją witamin w porównaniu z produktami mrożonymi konwencjonalnie albo suszonymi. Poza tym redukcja ilości wody w produktach sprawia, że nie rozwijają się w nich niepożądane drobnoustroje. To sprawia, że owoce i warzywa są bezpieczne mikrobiologicznie. Nie są narażone na rozwój grzybów ani bakterii. Co więcej, prawidłowo przeprowadzony proces liofilizacji, a także odpowiednia ochrona przed wilgocią pozwala na magazynowanie produktów spożywczych nawet przez 25 lat!

Warto również podkreślić, że w procesie tym nie są stosowane żadne konserwanty. Nie musisz się zatem obawiać, że jedząc liofilizowane maliny czy wiśnie dostarczasz organizmowi zbędnych, szkodliwych składników. Ponadto technologia ta umożliwia zachowanie pełnego aromatu i smaku produktów, a także w aż 90% ich kształtu. Dzięki temu nie tracą one swych walorów smakowych, jak również wizualnych, co także jest bardzo ważne – wszak je się też oczami.

Pamiętaj przy tym, że liofilizowane owoce to tylko jeden z elementów zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Jeśli chcesz odżywiać się w pełni zdrowo, nie zapominaj o spożywaniu innych wartościowych produktów, zwłaszcza orzechów. Orzechy włoskie łuskane, migdały, orzechy brazylijskie czy nerkowca, pestki dyni i słonecznika, sezam to zaledwie kilka z wartościowych, cennych produktów spożywczych, które powinny stanowić niezbędny element codziennej zdrowej diety.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze