Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Owoce liofilizowane – czym są i jakie są ich zalety?

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
owoce liofilizowane

Liofilizacja to proces polegający na specjalnym przetwarzaniu żywności. Jedną z jego zalet jest zmniejszenie strat składników odżywczych w produkcie. To niejedyne korzyści, jakie zapewnia liofilizacja produktów spożywczych. Sprawdź, na czym dokładnie polega ten proces i dlaczego warto jeść owoce liofilizowane.

Historia liofilizacji sięga już lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Amerykański rząd zlecił wówczas stosowanie tej metody służącej konserwacji żywności i jednoczesnemu zmniejszeniu wagi oraz objętości produktów przy maksymalnym zachowaniu ich wartości odżywczych. Na początku z metody tej korzystali astronauci NASA oraz wojskowi. Obecnie jest ona bardzo powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Na czym polega liofilizacja owoców?

Liofilizacja to proces polegający na usuwaniu wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia. Proces ten odbywa się z wykorzystaniem niskiej temperatury sięgającej -50 stopni Celsjusza, a także obniżonego ciśnienia. Po usunięciu wody następuje sublimacja kryształków lodu. Polega ona na tym, że lód błyskawicznie przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Później następuje dosuszanie w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza.

Produkty poddawane liofilizacji są nazywane liofilizatami. Zazwyczaj są to owoce. Jeżyny, banany, wiśnie, brzoskwinie, mango, aronia, żurawina, czarna porzeczka czy maliny liofilizowane nie tylko pysznie smakują, ale są również bardzo zdrowe.

Dlaczego warto jeść owoce liofilizowane?

Liofilizacja to proces pozwalający zachować wszystkie wartościowe składniki odżywcze w produktach spożywczych. Z tej przyczyny owoce, ale również warzywa zachowują cenne węglowodany, zdrowe tłuszcze, białka i składniki mineralne. Charakteryzują się ponadto małą redukcją witamin w porównaniu z produktami mrożonymi konwencjonalnie albo suszonymi. Poza tym redukcja ilości wody w produktach sprawia, że nie rozwijają się w nich niepożądane drobnoustroje. To sprawia, że owoce i warzywa są bezpieczne mikrobiologicznie. Nie są narażone na rozwój grzybów ani bakterii. Co więcej, prawidłowo przeprowadzony proces liofilizacji, a także odpowiednia ochrona przed wilgocią pozwala na magazynowanie produktów spożywczych nawet przez 25 lat!

Warto również podkreślić, że w procesie tym nie są stosowane żadne konserwanty. Nie musisz się zatem obawiać, że jedząc liofilizowane maliny czy wiśnie dostarczasz organizmowi zbędnych, szkodliwych składników. Ponadto technologia ta umożliwia zachowanie pełnego aromatu i smaku produktów, a także w aż 90% ich kształtu. Dzięki temu nie tracą one swych walorów smakowych, jak również wizualnych, co także jest bardzo ważne – wszak je się też oczami.

Pamiętaj przy tym, że liofilizowane owoce to tylko jeden z elementów zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Jeśli chcesz odżywiać się w pełni zdrowo, nie zapominaj o spożywaniu innych wartościowych produktów, zwłaszcza orzechów. Orzechy włoskie łuskane, migdały, orzechy brazylijskie czy nerkowca, pestki dyni i słonecznika, sezam to zaledwie kilka z wartościowych, cennych produktów spożywczych, które powinny stanowić niezbędny element codziennej zdrowej diety.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
kitchen 728727 1280

5 prostych trików na organizację przestrzeni w małej kuchni

pani wiosna shanti scaled e1738845941861

Czy Twoja rodzina jest gotowa na psa? Adopcja czy zakup z hodowli?

alergia zwierzeta

Alergia na zwierzęta – jak sobie z tym poradzić?

gotowanie5skladnikow

Jak gotować szybko i smacznie używając tylko pięciu składników?

leczeniekaca

Leczenie kaca – sprawdzone sposoby na dojście do siebie po hucznej nocy

stres swieta

Jak przygotować święta bez stresu? Planowanie krok po kroku

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?