Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Owoce liofilizowane – czym są i jakie są ich zalety?

Materiał zewnętrzny 29 marca 2022

Liofilizacja to proces polegający na specjalnym przetwarzaniu żywności. Jedną z jego zalet jest zmniejszenie strat składników odżywczych w produkcie. To niejedyne korzyści, jakie zapewnia liofilizacja produktów spożywczych. Sprawdź, na czym dokładnie polega ten proces i dlaczego warto jeść owoce liofilizowane.

--- Reklama ---

Historia liofilizacji sięga już lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Amerykański rząd zlecił wówczas stosowanie tej metody służącej konserwacji żywności i jednoczesnemu zmniejszeniu wagi oraz objętości produktów przy maksymalnym zachowaniu ich wartości odżywczych. Na początku z metody tej korzystali astronauci NASA oraz wojskowi. Obecnie jest ona bardzo powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

Na czym polega liofilizacja owoców?

Liofilizacja to proces polegający na usuwaniu wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia. Proces ten odbywa się z wykorzystaniem niskiej temperatury sięgającej -50 stopni Celsjusza, a także obniżonego ciśnienia. Po usunięciu wody następuje sublimacja kryształków lodu. Polega ona na tym, że lód błyskawicznie przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Później następuje dosuszanie w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza.

Produkty poddawane liofilizacji są nazywane liofilizatami. Zazwyczaj są to owoce. Jeżyny, banany, wiśnie, brzoskwinie, mango, aronia, żurawina, czarna porzeczka czy maliny liofilizowane nie tylko pysznie smakują, ale są również bardzo zdrowe.

Dlaczego warto jeść owoce liofilizowane?

Liofilizacja to proces pozwalający zachować wszystkie wartościowe składniki odżywcze w produktach spożywczych. Z tej przyczyny owoce, ale również warzywa zachowują cenne węglowodany, zdrowe tłuszcze, białka i składniki mineralne. Charakteryzują się ponadto małą redukcją witamin w porównaniu z produktami mrożonymi konwencjonalnie albo suszonymi. Poza tym redukcja ilości wody w produktach sprawia, że nie rozwijają się w nich niepożądane drobnoustroje. To sprawia, że owoce i warzywa są bezpieczne mikrobiologicznie. Nie są narażone na rozwój grzybów ani bakterii. Co więcej, prawidłowo przeprowadzony proces liofilizacji, a także odpowiednia ochrona przed wilgocią pozwala na magazynowanie produktów spożywczych nawet przez 25 lat!

Warto również podkreślić, że w procesie tym nie są stosowane żadne konserwanty. Nie musisz się zatem obawiać, że jedząc liofilizowane maliny czy wiśnie dostarczasz organizmowi zbędnych, szkodliwych składników. Ponadto technologia ta umożliwia zachowanie pełnego aromatu i smaku produktów, a także w aż 90% ich kształtu. Dzięki temu nie tracą one swych walorów smakowych, jak również wizualnych, co także jest bardzo ważne – wszak je się też oczami.

Pamiętaj przy tym, że liofilizowane owoce to tylko jeden z elementów zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Jeśli chcesz odżywiać się w pełni zdrowo, nie zapominaj o spożywaniu innych wartościowych produktów, zwłaszcza orzechów. Orzechy włoskie łuskane, migdały, orzechy brazylijskie czy nerkowca, pestki dyni i słonecznika, sezam to zaledwie kilka z wartościowych, cennych produktów spożywczych, które powinny stanowić niezbędny element codziennej zdrowej diety.

Tagi liofilizowane, owoce, zalety
Materiał zewnętrzny 29 marca 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Na czym polega kuchnia molekularna?
Następny wpis Jaka zastawa stołowa?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?