Jagody i wiśnie – te niezwykle smaczne oraz zdrowe owoce niezmiennie już kojarzą się z latem, upragnionymi wakacjami, jeszcze ciepłymi drożdżówkami i knedlami serwowanymi w weekendowe popołudnia. Tymczasem zarówno jagody jak i wiśnie znakomicie nadają się również do przyrządzenia wielu domowych przetworów – soków, dżemów, a także konfitur, po które warto sięgać zwłaszcza w chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z jagód i wiśni. Zaczynamy!
Jagody i wiśnie – bomba witaminowa
Zarówno jagody jak i wiśnie to pyszne, małe owoce, które są prawdziwą bombą witaminową. Warto więc jeść je na surowo lub dodawać do ciast, deserów, czy wykorzystywać jako farsz do pierogów i bułeczek drożdżowych. Te niepozorne, letnie owoce świetnie sprawdzają się również w zupach, kompotach czy sokach. W sezonie warto je mrozić, dzięki czemu po rozmrożeniu zachowają swój wspaniały smak, wygląd i wartości odżywcze.
Jagody zawierają m.in. cynk, miedź, mangan, a także witaminy C, A, B, PP, kwas foliowy oraz błonnik.
W wiśniach natomiast można znaleźć takie witaminy jak, np. B2, A i C oraz składniki mineralne – potas, miedź i mangan, który przyczynia się m.in. do utrzymania zdrowych kości i zębów.
Czy wiesz, że…
na świecie znanych jest około 60 gatunków wiśni, przy czym w Polsce w stanie dzikim rosną tylko dwa – wiśnia karłowata oraz czereśnia ptasia?
Przetwory z jagód
Jagody rewelacyjnie nadają się do przygotowania wielu domowych przetworów – dżemów, kompotów, a nawet sosów, które świetnie komponują się ze smakiem makaronów czy… pieczonych mięs. Znakomitym sposobem na zamknięcie w słoiczkach wyjątkowego smaku tych owoców jest przygotowanie tradycyjnego soku z jagód. W okresie jesienno-zimowym można dodawać go do herbaty, zaś owoce wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów.
To ważne!
Lipiec to najlepszy okres na zbiór świeżych, dojrzałych i soczystych jagód. Aby cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem przez cały rok, zastosuj janginizację – duszenie owoców we własnym soku.
Przepis na pyszny i zdrowy sok z jagód można znaleźć na stronie https://akademiasmaku.pl/przepis/domowy-sok-z-jagod-bez-cukru,3534. Jednocześnie warto pamiętać, aby do ich przygotowania wybrać jedynie zdrowe, dojrzałe i słodkie owoce.
- Przetwory z jagód – owoce w cukrze
W domowej spiżarni zawsze warto mieć kilka słoików z przetworami z jagód – będą idealnym dodatkiem do naleśników, knedli, omletów, ciast czy racuchów.
Do przygotowania jagód w cukrze potrzebny jest 1 litr czarnych jagód oraz 2 szklanki cukru.
- Owoce wystarczy opłukać, usunąć liście, a następnie osuszyć na sitku. Następnie należy je przesypać do dużej miski, zasypać cukrem i odstawić na noc.
- Słoiki i zakrętki wyparzyć.
- Jagody należy przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając, aby cukier dobrze się rozpuścił.
- Gorące jagody przełożyć do jeszcze ciepłych słoików, które następnie należy dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Przetwory z wiśni
Najlepsze przetwory z wiśni to te, zrobione samodzielnie. Sposobów na zamknięcie wyjątkowego smaku tych owoców jest wiele. Wiśnie doskonale nadają się do przygotowania np. marmolady (np. ze śliwkami i migdałami), domowego soku do orzeźwiających napojów, koktajli czy herbat. Co ważne, do jego przygotowania potrzebne są jedynie 3 składniki: wiśnie (1 kg), cukier (1 kg) oraz sok wyciśnięty z cytryny.
- Wiśnie należy dokładnie umyć i wydrylować, a następnie przełożyć do wysokiego garnka i zasypać cukrem, uprzednio wymieszanym z sokiem z cytryny.
- Garnek wystarczy odstawić do lodówki na około 4 godziny – w tym czasie wiśnie puszczą sok.
- Po upływie 4 godzin, całość należy gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
- Jeszcze ciepły sok dokładnie odcedzić i przelać do butelek.
Latem – jeszcze świeże owoce warto natomiast wykorzystać do muffinek, sernika z kruszonką czy zupy z czekoladą, chili oraz rozmarynem.
Więcej sprawdzonych przepisów m.in. na inne domowe przetwory można znaleźć na stronie https://akademiasmaku.pl/przepisy/kiszonki-i-przetwory.