Kosą po patelni Porady Owoce lata – przetwory z wiśni oraz jagód

Owoce lata – przetwory z wiśni oraz jagód

0

Jagody i wiśnie – te niezwykle smaczne oraz zdrowe owoce niezmiennie już kojarzą się z latem, upragnionymi wakacjami, jeszcze ciepłymi drożdżówkami i knedlami serwowanymi w weekendowe popołudnia. Tymczasem zarówno jagody jak i wiśnie znakomicie nadają się również do przyrządzenia wielu domowych przetworów – soków, dżemów, a także konfitur, po które warto sięgać zwłaszcza w chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z jagód i wiśni. Zaczynamy!

Jagody i wiśnie – bomba witaminowa

Zarówno jagody jak i wiśnie to pyszne, małe owoce, które są prawdziwą bombą witaminową. Warto więc jeść je na surowo lub dodawać do ciast, deserów, czy wykorzystywać jako farsz do pierogów i bułeczek drożdżowych. Te niepozorne, letnie owoce świetnie sprawdzają się również w zupach, kompotach czy sokach. W sezonie warto je mrozić, dzięki czemu po rozmrożeniu zachowają swój wspaniały smak, wygląd i wartości odżywcze.

Jagody zawierają m.in. cynk, miedź, mangan, a także witaminy C, A, B, PP, kwas foliowy oraz błonnik.

W wiśniach natomiast można znaleźć takie witaminy jak, np. B2, A i C oraz składniki mineralne – potas, miedź i mangan, który przyczynia się m.in. do utrzymania zdrowych kości i zębów.

Czy wiesz, że…

na świecie znanych jest około 60 gatunków wiśni, przy czym w Polsce w stanie dzikim rosną tylko dwa – wiśnia karłowata oraz czereśnia ptasia?

Przetwory z jagód

Jagody rewelacyjnie nadają się do przygotowania wielu domowych przetworów – dżemów, kompotów, a nawet sosów, które świetnie komponują się ze smakiem makaronów czy… pieczonych mięs. Znakomitym sposobem na zamknięcie w słoiczkach wyjątkowego smaku tych owoców jest przygotowanie tradycyjnego soku z jagód. W okresie jesienno-zimowym można dodawać go do herbaty, zaś owoce wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów.

To ważne!

Lipiec to najlepszy okres na zbiór świeżych, dojrzałych i soczystych jagód. Aby cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem przez cały rok, zastosuj janginizację – duszenie owoców we własnym soku.

Przepis na pyszny i zdrowy sok z jagód można znaleźć na stronie https://akademiasmaku.pl/przepis/domowy-sok-z-jagod-bez-cukru,3534. Jednocześnie warto pamiętać, aby do ich przygotowania wybrać jedynie zdrowe, dojrzałe i słodkie owoce.

  • Przetwory z jagód – owoce w cukrze

W domowej spiżarni zawsze warto mieć kilka słoików z przetworami z jagód – będą idealnym dodatkiem do naleśników, knedli, omletów, ciast czy racuchów.

Do przygotowania jagód w cukrze potrzebny jest 1 litr czarnych jagód oraz 2 szklanki cukru.

  1. Owoce wystarczy opłukać, usunąć liście, a następnie osuszyć na sitku. Następnie należy je przesypać do dużej miski, zasypać cukrem i odstawić na noc.
  2. Słoiki i zakrętki wyparzyć.
  3. Jagody należy przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając, aby cukier dobrze się rozpuścił.
  4. Gorące jagody przełożyć do jeszcze ciepłych słoików, które następnie należy dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Przetwory z wiśni

Najlepsze przetwory z wiśni to te, zrobione samodzielnie. Sposobów na zamknięcie wyjątkowego smaku tych owoców jest wiele. Wiśnie doskonale nadają się do przygotowania np. marmolady (np. ze śliwkami i migdałami), domowego soku do orzeźwiających napojów, koktajli czy herbat. Co ważne, do jego przygotowania potrzebne są jedynie 3 składniki: wiśnie (1 kg), cukier (1 kg) oraz sok wyciśnięty z cytryny.

  1. Wiśnie należy dokładnie umyć i wydrylować, a następnie przełożyć do wysokiego garnka i zasypać cukrem, uprzednio wymieszanym z sokiem z cytryny.
  2. Garnek wystarczy odstawić do lodówki na około 4 godziny – w tym czasie wiśnie puszczą sok.
  3. Po upływie 4 godzin, całość należy gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. Jeszcze ciepły sok dokładnie odcedzić i przelać do butelek.

Latem – jeszcze świeże owoce warto natomiast wykorzystać do muffinek, sernika z kruszonką czy zupy z czekoladą, chili oraz rozmarynem.

Więcej sprawdzonych przepisów m.in. na inne domowe przetwory można znaleźć na stronie https://akademiasmaku.pl/przepisy/kiszonki-i-przetwory.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Przekąski podczas kibicowania – co najchętniej jemy podczas wydarzeń sportowych?

Sportowe emocje w zenicie! Drużyny na boisku i te, zgromadzone przed telewizorem, dają z s…