Optymalizacja wydajności kuchni – jakie urządzenia warto zastosować?

Materiał zewnętrzny

Optymalizacja wydajności kuchni to jedno z ważniejszych zadań, które czeka każdego właściciela czy menadżera restauracji. Od sprawnie przeprowadzonego procesu zależy przyszłość jego lokalu. Poznaj sprawdzone sposoby na to, by usprawnić pracę swojego zespołu w kuchni.

Czy jako właściciel lub menadżer restauracji kiedykolwiek zastanawiałeś się, co zrobić, aby Twój lokal utrzymał poziom lub stał się jeszcze lepszy?

Podstawa to optymalizacja wydajności kuchni. Zobacz, w jakie urządzenia najlepiej zainwestować, by usprawnić pracę w kuchni. Dowiedz się również, co zrobić, gdyby któryś ze sprzętów uległ uszkodzeniu.

Proste sposoby na usprawnienie pracy w kuchni w lokalu gastronomicznym

Od czego zacząć optymalizację wydajności kuchni w gastronomii? Na ten proces składają się dwa elementy.

  1. Wymiana lub zakup profesjonalnych narzędzi pracy dla Twojego zespołu. To ważne, aby zarówno kucharze, jak i kelnerzy mieli zapewniony dostęp do usprawniających pracę sprzętów.
  2. Automatyzacja niektórych procesów czy czynności. Wpłynie to na szybkość oraz efektywność działania.

Może Cię zainteresować: Bezpieczeństwo i higiena pracy w branży gastronomicznej – o czym pamiętać?

Nowoczesne urządzenia to podstawa!

Planując usprawnienie pracy w kuchni w Twojej restauracji, musisz zacząć od przeglądu posiadanego już sprzętu. Dlaczego to takie ważne?

Sukcesem prowadzonego przez Ciebie biznesu są ludzie, których zatrudniasz. Jeśli nie zapewnisz im odpowiedniego sprzętu do pracy, staną się mniej wydajni i produktywni. Szybko odciśnie się to na jakości przygotowywanych i serwowanych dań. To z kolei może wpłynąć na ocenę i frekwencję Twoich gości.

Możesz tego uniknąć, sięgając po profesjonalny sprzęt kuchenny dla gastronomii.

Jaki sprzęt najlepiej wybrać do lokalu gastronomicznego?

Urządzenia gastronomiczne, które mają usprawnić pracę Twojego zespołu, powinny cechować się:

  • funkcjonalnością,
  • trwałością,
  • precyzją,
  • wydajnością i szybkością działania,
  • bezpieczną obsługą – powinny posiadać odpowiednie zabezpieczenia przed ewentualnymi urazami.

Po drugie muszą być zgodne z profilem działania Twojego lokalu gastronomicznego. Absolutne minimum to:

  • ekspres i młynek do kawy – najlepiej automatyczne i jak najprostsze w obsłudze,
  • krajalnica – warto zainwestować w sprzęt o wydajnym silniku i tytanowych ostrzach,
  • urządzenia barowe – typu kostkarka i kruszarka do lodu,
  • urządzenia grzewcze takie jak: kuchnie, grille, frytkownice czy wielofunkcyjny piekarnik,
  • piec,
  • dobrej jakości zmywarka – powinna być pojemna, a przede wszystkim szybka,
  • suszarka do rąk – dzięki niej zapewnisz właściwą higienę pracy swoich pracowników.

Gdzie szukać dobrych części zamiennych?

Wybór odpowiedniego sprzętu gastronomicznego i wyposażenia zaplecza kuchni to połowa sukcesu. Ważne jest również zapewnienie sobie dostępu do dobrej jakości części zamiennych.

Możesz je nabyć w specjalistycznym sklepie internetowym bądź stacjonarnym. Najbardziej wiarygodnym i sprawdzonym miejscem, gdzie kupisz wysokiej jakości części wymienne jest wyspecjalizowany serwis urządzeń gastronomicznych.

Przykładem firmy, której warto zaufać w tej kwestii, jest Sperto z Warszawy. Dlaczego?

  1. Serwis działa na rynku od ponad 20 lat. To wystarczająco długo, by nabrać doświadczenia i stać się rzetelnym doradcą oraz fachowcem.
  2. Kadra serwisantów to wysoko wykwalifikowani pracownicy. Posiadają wiedzę, ale również dysponują doskonałym zapleczem technicznym.
  3. Firma oferuje oryginalne części zamienne do sprzętu gastronomicznego takich producentów jak Convotherm czy Astoria.
  4. Serwis świadczy szeroki zakres usług – od przeglądów technicznych po sprawną wymianę uszkodzonych części.

Automatyzacja – ważnym elementem usprawnienia pracy w kuchni

Nie tylko profesjonalny sprzęt ułatwi proces optymalizacji wydajności kuchni w Twoim lokalu. Z pomocą przychodzą również nowoczesne technologie. Mowa tu o takich rozwiązaniach jak:

  • tablety – usprawniają zbieranie zamówień. Dzięki temu czas niezbędny do obsłużenia gości znacznie się skraca, co wpływa na poziom ich zadowolenia z jakości obsługi. Kelnerzy natomiast nie muszą tracić czasu na odręczne notatki.
  • aplikacje – dedykowane określonym stanowiskom oraz służące do zarządzania samym lokalem. Dzięki ich zastosowaniu przyspieszasz działanie pracowników, ale jednocześnie usprawniasz pracę, jaką wykonują.
Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze