Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dom i ogród

Obróbka blacharska balkonu, czyli korozje i systematyczne renowacje balkonu i tarasu

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
profil okapowy renoplast w30

Nie ulega wątpliwości, że obróbka blacharska balkonu jest jednym z najważniejszych jego elementów konstrukcyjnych, które wpływają na trwałość oraz bezproblemowe użytkowanie balkonu. Pomimo to wciąż kwestie związane z jej wykonawstwem są bagatelizowane, a w efekcie tego właściciele balkonów muszą borykać się z jej korozją i nieustającymi remontami. Dlatego też poniżej skupiamy się na tym, czy obróbka balkonu blachą to dobry pomysł i wskazujemy alternatywne rozwiązania.

Dlaczego obróbka blacharska balkonu to nieodpowiednie rozwiązanie?

Strefa okapowa balkonów odpowiada za odprowadzanie wód opadowych z powierzchni konstrukcji, a tym samym zapobiega jej zamakaniu i wynikającym z tego problemom. Przynajmniej tak powinno być w teorii. Bardzo często zdarza się jednak, że w tym celu stosowana jest blacha na balkon, która nie jest w stanie spełnić tego podstawowego zadania, a do tego szybko ulega korozji. 

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Wynika to przede wszystkim z tego, że stosowana blacha okapowa na balkon wykonywana jest zazwyczaj ze stali ocynkowanej o grubości od 0,55 do 0,75 milimetrów, której współczesne metody produkcji nie są w stanie zapewnić pełnej ochrony przed korozją. Dodatkowo sam jej montaż pozostawia także wiele do życzenia. Blacha na balkonie montowana jest bowiem bezpośrednio na podkładach cementowych. W efekcie podczas kontaktu jej z wilgocią i cementem oraz pod wpływem temperatur zachodzą procesy chemiczne, których efektem jest korozja. Jej powstanie doprowadza z kolei do przerwania ciągłości strefy okapowej, wobec tego nie spełnia ona już swojej funkcji. 

Podobnie dzieje się także, kiedy obróbka blacharska balkonu montowana jest bezpośrednio na zaprawie klejowej. Ponadto grubość samej blachy sprawia także, że jej zamontowanie w szczelnie przylegający sposób na często nierównych konstrukcjach posadzkowych balkonów graniczy wręcz z cudem. Każda taka nierówność powoduje więc, że woda, zamiast swobodnie odpływać po okapniku, wdziera się pod niego, doprowadzając do zamakania konstrukcji balkonu. 

Jakie problemy może generować zastosowana blacha na balkonie?

Korodująca obróbka blacharska krawędzi balkonu to jednak jedynie wierzchołek góry lodowej, jeśli chodzi o problemy, jakie może ona generować. Systematycznie niepoprawnie odprowadzana przez nią woda wnika bowiem w głąb konstrukcji posadzkowej balkonu, doprowadzając do jej niszczenia poprzez kruszenie się betonu, a także pękanie i odpadanie płytek ceramicznych. Korodujące blachy na balkonie tworzące nieszczelną strefę okapową mogą także dodatkowo powodować:

  • zawilgocenia pomieszczeń, do których przylega balkon, a w efekcie powstawanie w nich pleśni i grzybów, 
  • podmywanie fundamenty budynku,
  • odparzenia elewacji oraz jej odpadanie. 

Co zamiast blachy na balkon?

Jak więc widać blacha okapowa na balkonie, choć wciąż popularna nie jest najlepszym rozwiązaniem. Powstaje więc pytanie, czy istnieje jakaś alternatywa dla niej? Tak, a są nią systemowe obróbki blacharskie balkonów marki Renoplast, dostępne między innymi w sklepie Balkony-Tarasy 24. Co je odróżnia od klasycznej blachy na balkony? Przede wszystkim wykonanie z aluminium, pokrytego dodatkową powłoką poliestrową. Posiadają one także fabrycznie wyprofilowany, specjalny kształt, który pozwala na ich zamontowanie tak, aby ich powierzchnia szczelnie przylegała do krawędzi balkonu. A do tego dostępne są w wariantach dopasowanych do różnych technologii wykańczania posadzek balkonów. Dodatkowo rozwiązanie to wyróżnia się również atrakcyjną ceną w porównaniu do jego jakości. Dzięki temu to ile kosztuje obróbka blacharska balkonu wykonana z nich, nie jest żadnym ograniczeniem do ich zastosowania. 

Podsumowując, szczelność strefy okapowej, a tym samym trwałość balkonów zależy przede wszystkim od zastosowanych okapników. Te wykonywane z blachy, choć popularne, nie pozwalają uzyskać odpowiednich parametrów, a do tego ze względu na ich giętkość i sposób montażu są także podatne na korozję. Dlatego też, aby uniknąć kosztownych remontów, najlepiej podczas wykańczania krawędzi balkonu postawić na systemowe obróbki blacharskie zaprezentowane w artykule. 

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
Grille gazowe - Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

Grille gazowe – Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

ai technologia

Jak sztuczna inteligencja zmienia nasze codzienne życie?

gryrpgonline

Gry RPG online dla początkujących – jak zacząć przygodę w świecie gier fabularnych?

jakpoprawicjakoscsnu

Jak poprawić jakość snu? Proste triki, które pomogą Ci się wysypiać

bezpieczna dieta

Jak bezpiecznie schudnąć? Najnowsze trendy w odchudzaniu

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?