Wysokiej jakości, ostry nóż stanowi obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. W sklepach znaleźć można szeroki wybór różnych rodzajów noży. Jaki model wybrać? Podpowiadamy w poniższym artykule.
Noże kuchenne różnią się od siebie wielkością, kształtem i przeznaczeniem. Dostępne są sztućce małe i bardzo duże, z ostrzem ząbkowanym i gładkim, przeznaczone do mięsa, ryb, obierania warzyw oraz wielu innych zadań.
Podstawowe rodzaje noży kuchennych
Każdy użytkownik powinien posiadać kilka podstawowych rodzajów noży. Dzięki nim praca w kuchni z pewnością stanie się łatwiejsza i przyjemniejsza. Rodzajem, który powinien się z całą pewnością znaleźć w każdej kuchni, jest nóż do pieczywa. To model z długim ostrzem wyposażonym w ząbki przypominające piłę. Służą one do szybkiego przecięcia twardej skórki chleba, bez równoczesnego szarpania go i zgniatania.
Noże szefa kuchni to z kolei wszechstronne, bardzo praktyczne noże przeznaczone do wykonywania różnych zadań. Nadają się do siekania, krojenia, rozgniatania, szatkowania czy też przenoszenia jedzenia z deski na patelnię albo do garnka. Długość takich noży wynosi od 20 do 25 cm, a krawędź zwęża się w kierunku wierzchołka.
Nóż do smarowania ma natomiast zaokrąglony czubek i szerokie ostrze, które ułatwia rozprowadzanie pasztetu, masła albo dżemu.
Mały nożyk do jarzyn i owoców ma zwykle długość od 5 do 10 cm. Ma szpiczasty czubek, co sprawia, że przypomina nieco nóż szefa kuchni.
Niezbędnym elementem wyposażenia kuchennego jest też nóż do mięsa. To masywny, twardy model wyposażony w szerokie ostrze. Różni się od noża do wędlin, który cechuje się wąskim, długim ostrzem, dzięki któremu wędlina jest pokrojona na równe plastry niepostrzępione na brzegach.
Noże do trybowania surowego kurczaka lub innych mięs, czyli oddzielania mięsa od kości, cechują się długimi, zwężającymi się ostrzami o długości ok. 14 cm.
Średniej długości nóż do sera to z kolei model zakończony zwężającym się ostrzem z charakterystycznym rozwidleniem. Element ten ułatwia krojenie nawet bardzo delikatnego sera, bez obaw o jego zgniecenie. Wnętrze głowni noża jest natomiast puste, co sprawia, że jedzenie nie przykleja się do niego.
Nóż do pizzy wyróżnia się kształtem. To niewielki model z okrągłym ostrzem, które ułatwia manewrowanie i podzielenie pizzy. Na tle innych wyróżnia się też nóż do ziół. To model posiadający półokrągłe ostrze i dwie rękojeści.
Nóż do filetowania ryb umożliwia łatwe oddzielanie mięsa ryb od ości. Cechuje się średnią długością, stosunkowo giętkim ostrzem oraz cienką głownią z delikatnie wywiniętym do góry czubkiem.
Bardzo praktycznym rodzajem noża jest też tasak, czyli długi model z głownią o jednakowej szerokości na całej długości. To akcesorium przeznaczone do krojenia mięsa razem z kośćmi oraz dzielenia kawałków mięsa.
Charakterystycznym typem noża jest również drylownica, czyli sprzęt służący do wykrawania gniazd nasiennych. Posiada okrągły czubek i ząbkowany kształt, dzięki którym drylowanie owoców jest znacznie szybsze i łatwiejsze.
Na co zwrócić uwagę, kupując nóż?
Wybierając noże do kuchni, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Najważniejszą z nich jest przeznaczenie noża. Ponadto dobrze też wziąć pod uwagę rodzaj głowni. Części te są wykonywane z różnych materiałów, zazwyczaj stali węglowej albo nierdzewnej, choć dużą popularnością cieszą się też noże ceramiczne.
Ważna jest również rączka, czyli rękojeść. Może być zrobiona z różnych tworzyw, m.in. plastiku, drewna, metalu czy gumy. Ważne, aby pewnie i wygodnie leżała w dłoni i nie wyślizgiwała się. Warto też wziąć pod uwagę jej kształt oraz długość.