Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Noże kuchenne – jakie modele są niezbędne w każdej kuchni?

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
noze kuchenne

Wysokiej jakości, ostry nóż stanowi obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. W sklepach znaleźć można szeroki wybór różnych rodzajów noży. Jaki model wybrać? Podpowiadamy w poniższym artykule.

Noże kuchenne różnią się od siebie wielkością, kształtem i przeznaczeniem. Dostępne są sztućce małe i bardzo duże, z ostrzem ząbkowanym i gładkim, przeznaczone do mięsa, ryb, obierania warzyw oraz wielu innych zadań.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Podstawowe rodzaje noży kuchennych

Każdy użytkownik powinien posiadać kilka podstawowych rodzajów noży. Dzięki nim praca w kuchni z pewnością stanie się łatwiejsza i przyjemniejsza. Rodzajem, który powinien się z całą pewnością znaleźć w każdej kuchni, jest nóż do pieczywa. To model z długim ostrzem wyposażonym w ząbki przypominające piłę. Służą one do szybkiego przecięcia twardej skórki chleba, bez równoczesnego szarpania go i zgniatania.

Noże szefa kuchni to z kolei wszechstronne, bardzo praktyczne noże przeznaczone do wykonywania różnych zadań. Nadają się do siekania, krojenia, rozgniatania, szatkowania czy też przenoszenia jedzenia z deski na patelnię albo do garnka. Długość takich noży wynosi od 20 do 25 cm, a krawędź zwęża się w kierunku wierzchołka.

Nóż do smarowania ma natomiast zaokrąglony czubek i szerokie ostrze, które ułatwia rozprowadzanie pasztetu, masła albo dżemu.

Mały nożyk do jarzyn i owoców ma zwykle długość od 5 do 10 cm. Ma szpiczasty czubek, co sprawia, że przypomina nieco nóż szefa kuchni.

Niezbędnym elementem wyposażenia kuchennego jest też nóż do mięsa. To masywny, twardy model wyposażony w szerokie ostrze. Różni się od noża do wędlin, który cechuje się wąskim, długim ostrzem, dzięki któremu wędlina jest pokrojona na równe plastry niepostrzępione na brzegach.

Noże do trybowania surowego kurczaka lub innych mięs, czyli oddzielania mięsa od kości, cechują się długimi, zwężającymi się ostrzami o długości ok. 14 cm.

Średniej długości nóż do sera to z kolei model zakończony zwężającym się ostrzem z charakterystycznym rozwidleniem. Element ten ułatwia krojenie nawet bardzo delikatnego sera, bez obaw o jego zgniecenie. Wnętrze głowni noża jest natomiast puste, co sprawia, że jedzenie nie przykleja się do niego.

Nóż do pizzy wyróżnia się kształtem. To niewielki model z okrągłym ostrzem, które ułatwia manewrowanie i podzielenie pizzy. Na tle innych wyróżnia się też nóż do ziół. To model posiadający półokrągłe ostrze i dwie rękojeści.

Nóż do filetowania ryb umożliwia łatwe oddzielanie mięsa ryb od ości. Cechuje się średnią długością, stosunkowo giętkim ostrzem oraz cienką głownią z delikatnie wywiniętym do góry czubkiem.

Bardzo praktycznym rodzajem noża jest też tasak, czyli długi model z głownią o jednakowej szerokości na całej długości. To akcesorium przeznaczone do krojenia mięsa razem z kośćmi oraz dzielenia kawałków mięsa.

Charakterystycznym typem noża jest również drylownica, czyli sprzęt służący do wykrawania gniazd nasiennych. Posiada okrągły czubek i ząbkowany kształt, dzięki którym drylowanie owoców jest znacznie szybsze i łatwiejsze.

Na co zwrócić uwagę, kupując nóż?

Wybierając noże do kuchni, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Najważniejszą z nich jest przeznaczenie noża. Ponadto dobrze też wziąć pod uwagę rodzaj głowni. Części te są wykonywane z różnych materiałów, zazwyczaj stali węglowej albo nierdzewnej, choć dużą popularnością cieszą się też noże ceramiczne.

Ważna jest również rączka, czyli rękojeść. Może być zrobiona z różnych tworzyw, m.in. plastiku, drewna, metalu czy gumy. Ważne, aby pewnie i wygodnie leżała w dłoni i nie wyślizgiwała się. Warto też wziąć pod uwagę jej kształt oraz długość.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

gryrpgonline

Gry RPG online dla początkujących – jak zacząć przygodę w świecie gier fabularnych?

planynowyrok

Noworoczne postanowienia bez presji – jak ustalać małe cele i cieszyć się ich realizacją?

mountaineering 455338 1280

Jesień na weekend: 7 pomysłów na krótki wypad w Polsce

przetwory

Domowe przetwory – 10 przepisów, które musisz wypróbować!

wordpress tworzeniestron

Jak szybko stworzyć profesjonalną stronę internetową? Dlaczego WordPress to najlepszy wybór?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?