Najpopularniejsze pizze – prawdziwa przyjemność jedzenia

4 min. czytania
0
0

Kto nie zna pizzy – cienkiego, chrupiącego ciasta posmarowanego grubą warstwą sosu pomidorowego, udekorowanego ulubionymi dodatkami i obficie posypanego serem? Ta wywodząca się z Włoch potrawa, przy odpowiednim doborze składników może z powodzeniem zastąpić obiad. Kreatywność pizzermanów w wymyślaniu nowych kompozycji dodatków zdaje się nie mieć końca, wciąż jednak dostępne są, znane od pokoleń, najpopularniejsze pizze. Poniżej trzy z nich – najlepsze, które cieszą się powodzeniem wśród klientów w pizzerach i przy składaniu zamówień z dowozem do domu.

Pizza margerita – ukłon w stronę tradycji

To niekwestionowany numer jeden pizzerii, który swoją nazwę zawdzięcza włoskiej królowej Małgorzacie – to właśnie dla niej pizza została przygotowana po raz pierwszy. Cienkie, chrupiące ciasto lub na życzenie klienta grubszy placek w stylu amerykańskim, gęsty i aksamitny sos pomidorowy, a całość posypana serem. Margerita jest chętnie zamawiana także przez wegetarian, a po jej smaku można poznać, jakie umiejętności posiada pizzerman, który ją przygotował. Spożywając tę pizzę we włoskim stylu, nie trzeba dodawać już sosu, chociaż kilka kropli czosnkowego z pewnością urozmaici jej smak.

Pizza Capriciosa – domowe smaki

Tę pizzę chętnie wybierają osoby, które lubią tradycyjne połączenie smaku szynki i stopionego sera wzbogacone przez kwaśne pomidory oraz miękkie pieczarki. Capriciosa, inaczej nazywana Capri, w smaku przypomina lepszą wersję tradycyjnej, domowej kanapki i być może właśnie dlatego jest tak popularna wśród klientów – przez skojarzenie z okresem dzieciństwa.

Pizza hawajska – prawdziwe emocje podczas zamawiania

Ulubiona pizza wielu dzieci i prawdziwa uczta kulinarna dla miłośników owocowych dodatków do placka. Pizza hawajska to połączenie szynki, ananasa i sosu pomidorowego. Dobór składników powoduje, że już na etapie składania zamówienia wśród biesiadników trwają gorące rozmowy, a argumenty wymieniają zwolennicy wytrawnej pizzy i miłośnicy kawałeczków słodkiego ananasa ukrytych pod warstwą ciągnącego się sera. Zdarzają się również smakosze hawajskiej polanej sosem czosnkowym.

Niezależnie od tego, czy zamawiana pizza jest jedną z najpopularniejszych w menu, czy też połączeniem dodatków stanowiących zupełną innowację kulinarną, zamawianie i jedzenie jej – zwłaszcza w miłym towarzystwie – to zawsze prawdziwa przyjemność.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).