Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej – jak je przyrządzić?

Materiał zewnętrzny

Kuchnia włoska od lat cieszy się sporą popularnością. Polacy docenili niepowtarzalne połączenia makaronów, sosów pomidorowych i różnego rodzaju serów, a śródziemnomorskie restauracje przeżywają prawdziwe oblężenie. Dostępność składników oraz stosunkowo łatwe receptury powodują, że wiele flagowych dań włoskich można przyrządzić także we własnym domu.

--- Reklama ---

Risotto z kurczakiem i szpinakiem

Szukasz pomysłu na szybkie danie do pracy? A może uwielbiasz potrawy ryżowe? Risotto to strzał w dziesiątkę. Najczęściej spotykaną wersją tego smakołyku jest risotto z kurczakiem i szpinakiem. Potrzebne będą dwa woreczki ryżu do risotto, duża pierś z kurczaka, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, dwie garstki mrożonego szpinaku, łyżeczkę masła oraz 2-3 szklanki bulionu warzywnego. Od czego zacząć? Najlepiej od przygotowania bulionu. Następnie na patelni, z dodatkiem odrobiny masła i wyciśniętych ząbków czosnku, należy rozmrozić i podsmażyć szpinak. Gdy będzie gotowy, przełożyć go do osobnej miski. W tym samym naczyniu rozgrzać oliwę z oliwek i dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. W międzyczasie dodać ryż. Całość koniecznie trzeba podlewać przygotowanym bulionem, ciągle mieszając i czekając aż ryż napęcznieje. Do smaku przydadzą się przyprawy, np. pieprz, sól. Risotto jest gotowe, gdy cała masa ryżowo-miesna jest gęsta.

Lasagne

Lasagne to potrawa, która często pojawia się w menu restauracji takich jak Estella. Niepowtarzalny smak można także spróbować odtworzyć we własnej kuchni. Co trzeba kupić? Po pierwsze, potrzebny będzie makaron w płatach. Po drugie, ok. 400 g dobrej jakości mięsa mielonego (może być np. z indyka). Po trzecie, 2 puszki pomidorów (najlepiej bez skórki), parmezan (opcjonalnie można zastąpić go innym gatunkiem sera, np. mozzarellą) oraz ząbek czosnku i cebulę. Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, a następnie mięso. Aby nie było zbyt suche, zanim w pełni dojdzie, należy dodać pomidory. Przydadzą się też przyprawy dla smaku – sól, pieprz, oregano, bazylia. Naczynie żaroodporne należy wysmarować odrobiną oliwy i układać na niej warstwowo makaron i przygotowaną pomidorowo-mięsną masę. Wierzch posypać startym serem (lub pokrojoną w plastry mozzarellą). Lasagne powinna się piec przez ok. 35 minut.

Carpaccio z wołowiny

Najlepsza przekąska lub przystawka na imprezy? Włoskie carpaccio z wołowiny! Jego przyrządzenie zajmie nie więcej niż 10 minut. Potrzebna będzie polędwica wołowa (przed samym krojeniem na plastry trzeba wsadzić ją na kilka chwil do zamrażalnika), sos winegret, oliwa, odrobina startego parmezanu oraz świeża bazylia, sól i pieprz. Polędwicę wystarczy pokroić i położyć na posmarowanym oliwą talerzu. Całość posypać startym serem i listkami bazylii. Polać sosem winegret i przyprawić. Gotowe!

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze