Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie ono sprawia, że nasz dzień staje się lepszy, a my mamy siłę i energię na czerpanie z życia pełnymi garściami. Śniadanie dodaje nam mocy na resztę dnia. To właśnie pożywny, bogaty w białka, tłuszcze i węglowodany pierwszy posiłek sprawia, że możemy z werwą wykonywać swoje obowiązki. Co zjeść o poranku i jakie pieczywo śniadaniowe wykorzystać do pierwszego posiłku? Przed Wami nasze dwie pyszne, śniadaniowe propozycje. Nie macie pomysłu co zjeść na śniadanie? Ten artykuł jest właśnie dla Was.
Pieczywo śniadaniowe z odchudzoną pastą jajeczną
Pasta jajeczna to coś, co chyba każdy z nas uwielbia. Niestety – przez dodatek majonezu – jest ona dość kaloryczna. By zaspokoić ochotę na pastę jajeczną wszystkich osób, które są na diecie, przygotowaliśmy dla Was nieco bardziej „odchudzoną” propozycję. Aby przygotować kanapki na pieczywie śniadaniowym z tą właśnie pastą, potrzebujecie:
- 2 kromki pieczywa śniadaniowego Chrupak 3 Ziarna,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- serek śmietankowy,
- musztardę,
- czerwoną paprykę,
- szczypiorek,
- sól oraz pieprz do smaku.
Przygotowanie pasty rozpocznijcie od pokrojenia w drobną kostkę jajek oraz papryki. Posiekajcie szczypiorek i dodajcie go do jajek. Dodajcie łyżeczkę musztardy i dużą łyżkę serka śmietankowego, a na koniec przyprawcie do smaku. Podawajcie na pieczywie śniadaniowym Galicia. Gwarantujemy, że ten smak skradnie Wasze podniebienia, a sama pasta będzie miała zdecydowanie mniej kalorii niż ta, przygotowana na bazie majonezu.
Pasta z tuńczyka na pieczywie śniadaniowym Galicia
Kolejna propozycja podania pieczywa śniadaniowego to pasta z tuńczyka. Jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebujecie:
- 1 puszkę tuńczyka w wodzie lub w sosie własnym,
- 1 małą puszkę kukurydzy,
- szczypiorek,
- majonez,
- musztardę,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 kanapki pieczywa śniadaniowego Galicia Chrupak 5 Zbóż.
Wykonanie tego śniadania jest niesamowicie proste i bardzo szybkie. Nie wymaga gotowania. Wszystko przygotowujemy z gotowych składników. Wystarczy, że odsączycie rybę i rozdrobnicie ją widelcem. Następnie dodajcie do niej posiekany szczypiorek, odsączoną kukurydzę, łyżkę majonezu, łyżeczkę ulubionej musztardy i świeżo mielony pieprz. To bardzo ważne. Jest on wówczas bardziej aromatyczny. Pastę możecie jeść widelcem, przegryzając ją pieczywem śniadaniowym Galicia lub posmarować nią kanapki i jeść je klasycznie, jak zawsze. My uwielbiamy obie opcje.