w ,

Na czym polega kuchnia molekularna?



Jeszcze jakiś czas temu gotowanie było zadaniem dość intuicyjnym. Dania spożywane podczas rodzinnych obiadów tworzone były oparciu o znane, tradycyjne zestawienia produktów. Polskie restauracje oferują swoim gościom niezliczoną ilość egzotycznych smaków. Wśród nich wyróżnia się jedna, wyjątkowa kuchnia, która jest egzotyczna nie tyle ze względu na pochodzenie, co awangardowe techniki przygotowywania dań. To tzw. kuchnia molekularna. Często mówi się o niej kuchnia kreatywna lub kulinarna alchemia. I trzeba przyznać, że każde z tych określeń idealnie do niej pasuje, kuchnia molekularna bowiem doskonale łączy dwie dziedziny, które, jakby się mogło wydawać, nie mają ze sobą wiele wspólnego: gastronomię i nauki ścisłe.

Kuchnia molekularna – z czym to się je?

Cechą charakterystyczną kuchni molekularnej są stosowane w niej specyficzne metody obróbki poszczególnych składników potraw, oparte na praktycznym wykorzystaniu różnorodnych zjawisk fizycznych i procesów chemicznych oraz niespotykanych nigdy dotąd w kuchni substancji takich ciekły azot czy suchy lód. Takie podejście do gotowania przynosi efekt w postaci zaskakujących połączeń smakowych i niecodziennych wrażeń wizualnych. Kuchnia molekularna zachwyca pod każdym kątem – smaku, wyglądu, zapachu – przy czym robi to zupełnie inaczej niż jakakolwiek inna sztuka kulinarna. Tylko w restauracji serwującej potrawy kuchni molekularnej mamy szansę spróbować takich rarytasów jak makaron w aerozolu, pianka z sosu curry, marmolada cebulowa czy kawior o smaku owoców cytrusowych. Przygotowanie tych posiłków jest niezwykle skomplikowane i często bardzo pracochłonne, ale warte poświęcenia, bo efekty są nieziemskie. Więcej na temat kuchni molekularnej można znaleźć na blogu Restauracjaakademia.pl.

Czy kuchnia molekularna jest dla każdego?

Kuchnia molekularna jest zdrowa i smaczna, dlatego na pewno przypadnie do gustu każdemu, nawet najbardziej wyrafinowanemu i wymagającemu smakoszowi. Szczególnie jednak polecamy ją osobom, które lubią eksperymentować i ciągle szukają nowych wrażeń – w tym przypadku z pewnością się nie zawiodą. Niestety potraw kuchni molekularnej nie da się przyrządzić w warunkach domowych, ponieważ ta konkretna sztuka kulinarna wymaga nie tylko dogłębnej znajomości praw fizyki i chemii, ale też mnóstwa czasu (przygotowanie niektórych posiłków zajmuje kilka dni) oraz wykorzystania dość drogich specjalistycznych sprzętów. Na szczęście możemy jej zakosztować w restauracjach takich jak warszawskie Atelier Amaro czy bydgoskie Dolce Vita.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze