W naszej świadomości utarło się przekonanie, że mrożone warzywa nie są tak zdrowe ani smaczne jak świeże. Wydaje nam się, że proces mrożenia pozbawia je drogocennych składników odżywczych oraz wspaniałego smaku. Czy jednak poglądy te są zgodne z prawdą? A może warto jednak po nie sięgać? Jeśli tak – to kiedy?
Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Proces mrożenia nie ma aż tak negatywnego wpływu na zawartość składników odżywczych w warzywach. Jeśli mrożeniu zostaną poddane warzywa tuż po ich zebraniu – zachowają one całe bogactwo witamin, makro – i mikroelementów oraz pierwiastków w nich zawartych. Czasem okazują się bardziej wartościowe nawet niż ich świeże odpowiedniki. Jak? Otóż okazuje się, że przechowywanie warzyw, które ma miejsce w hurtowniach, powoduje utratę składników pokarmowych. A więc proces mrożenia świeżo zebranych warzyw jest lepszym rozwiązaniem niż kupowanie świeżych, lecz długo przechowywanych warzyw.
Witaminy
Światowa Organizacja Zdrowia sugeruje obecnie spożywanie ośmiu porcji warzyw i owoców dziennie, z których większość powinny stanowić warzywa. Celem takiego sposobu odżywiania się ma być przede wszystkim dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji witamin, których nie znajdziemy w żadnych innych produktach spożywczych. Czy jednak warzywa w procesie mrożenia nie tracą ich zbyt dużo? Okazuje się, że nie powoduje on większych strat witamin niż obrót handlowy – przechowywanie w hurtowni i sklepie, chłodzenie, transport. Jeśli więc spożywasz je w ilości zalecanej przez WHO, zapewniasz sobie odpowiednią podaż witamin.
Jakie warzywa możesz kupić w formie mrożonki?
Właściwie wszystkie: zielony groszek, marchew, pietruszkę (korzeń i nać), dynię, brokuły, brukselkę, fasolkę szparagową. Możecie wybierać produkty jednorodne lub mieszanki wieloskładnikowe do przygotowania zup. Mogą one mieć zawartość pięciu, siedmiu lub więcej rodzajów warzyw. Wystarczy tylko wrzucić je do bulionu i chwilę gotować, a na końcu przyprawić ulubionymi ziołami.
Dzięki tak bogatej ofercie możesz codziennie jeść nie tylko pyszne i zdrowe, ale także zróżnicowane obiady. Zupy mrożone to absolutny numer jeden, który zawojował w świecie kulinarnym. Różnorodność i bogaty wybór spójnie dobranych kompozycji warzyw zapewnia doskonały smak i aromat, który docenią najwięksi smakosze. Producenci dbają o najwyższą jakość oraz odpowiedni proces mrożenia, który pozwala zachować cenne wartości odżywcze składników zawartych w każdej mieszance. A co z wyborem? Obecnie znajdziemy wiele różnych mieszanek warzyw, z których z łatwością przyrządzimy ulubioną ogórkową, jarzynową, pieczarkową, czy kalafiorową. Bogaty wybór mrożonych zup o doskonałym składzie znajduje się przykładowo na http://www.poltino.pl/pl/pdt/cty/zupy. Wszystkie wyróżniają się oryginalną recepturą i niepowtarzalnym smakiem. Co więcej są błyskawiczne i proste w przygotowaniu – idealne na szybki i smaczny obiad w kilka minut!
Smak – czy jest inny?
Któż z nas nie lubi pysznych zup z warzywami lub aromatycznych, kolorowych sosów? Nie tylko cieszą oko, ale także wspaniale smakują i pięknie pachną. Takiego efektu nie zapewni Ci nawet najlepsza kostka rosołowa. Za to warzywa, nawet te mrożone – tak. Ich smak w niczym nie odbiega od smaku warzyw świeżych. Odpowiednio, nie za długo, gotowane zachowują swoją jędrność i chrupkość oraz pyszny smak. Należy pamiętać, aby wrzucać je do lekko osolonego wrzątku albo gotować na parze – wtedy zachowasz w nich wszystkie składniki odżywcze.
Kiedy spożywać?
Oczywistym jest fakt, że w sezonie lepiej jeść warzywa świeże – tuż po zbiorach są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Ale zimą, kiedy mamy do wyboru jedynie warzywa długo przechowywane w hurtowniach lub mrożonki – zawsze lepiej wybrać mrożonki. To także doskonały sposób dla osób zapracowanych oraz rodziców małych dzieci – są zawsze pod ręką, w zamrażalniku, gotowe do użycia natychmiast. To świetny pomysł na szybki, choć smaczny i zdrowy obiad.
A cena?
Warzywa w formie gotowych mieszanek są tanie w porównaniu do świeżych. I nie wynika to z ich gorszej jakości, bo ta, jak już wiemy z poprzednich rozdziałów, nie pozostawia nic do życzenia. Niska cena wynika z faktu, że warzywa zbierane i mrożone są w środku sezonu, czyli wtedy, kiedy są najtańsze. Mrożone zupy są więc bardzo konkurencyjne cenowo w stosunku do świeżych warzyw. Stosowanie ich w kuchni ma jeszcze jedną zaletę – produkt zapakowany w niewielkie paczuszki to idealnie odmierzona porcja. Ile razy zdarzyło Ci się użyć połowy kalafiora czy brokuła do ugotowania zupy, a resztę odłożyć na bok, by po kilku dniach wyrzucić go już zepsutego? Tego problemu nie ma z produktami zamrożonymi – nadmiar po prostu wkładasz z powrotem do zamrażalnika.
Nie ma ani jednego powodu, dla którego mielibyśmy rezygnować ze spożywania warzyw zamrożonych – są smaczne, zdrowe, tanie i praktyczne w użyciu.