Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Mrożone zupy – warto po nie sięgać?

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
obiad

W naszej świadomości utarło się przekonanie, że mrożone warzywa nie są tak zdrowe ani smaczne jak świeże. Wydaje nam się, że proces mrożenia pozbawia je drogocennych składników odżywczych oraz wspaniałego smaku. Czy jednak poglądy te są zgodne z prawdą? A może warto jednak po nie sięgać? Jeśli tak – to kiedy?

obiad

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Czy mrożone warzywa są zdrowe?

Proces mrożenia nie ma aż tak negatywnego wpływu na zawartość składników odżywczych w warzywach. Jeśli mrożeniu zostaną poddane warzywa tuż po ich zebraniu – zachowają one całe bogactwo witamin, makro – i mikroelementów oraz pierwiastków w nich zawartych. Czasem okazują się bardziej wartościowe nawet niż ich świeże odpowiedniki. Jak? Otóż okazuje się, że przechowywanie warzyw, które ma miejsce w hurtowniach, powoduje utratę składników pokarmowych. A więc proces mrożenia świeżo zebranych warzyw jest lepszym rozwiązaniem niż kupowanie świeżych, lecz długo przechowywanych warzyw.

Witaminy

Światowa Organizacja Zdrowia sugeruje obecnie spożywanie ośmiu porcji warzyw i owoców dziennie, z których większość powinny stanowić warzywa. Celem takiego sposobu odżywiania się ma być przede wszystkim dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji witamin, których nie znajdziemy w żadnych innych produktach spożywczych. Czy jednak warzywa w procesie mrożenia nie tracą ich zbyt dużo? Okazuje się, że nie powoduje on większych strat witamin niż obrót handlowy – przechowywanie w hurtowni i sklepie, chłodzenie, transport. Jeśli więc spożywasz je w ilości zalecanej przez WHO, zapewniasz sobie odpowiednią podaż witamin.

zupy mrozone

Jakie warzywa możesz kupić w formie mrożonki?

Właściwie wszystkie: zielony groszek, marchew, pietruszkę (korzeń i nać), dynię, brokuły, brukselkę, fasolkę szparagową. Możecie wybierać produkty jednorodne lub mieszanki wieloskładnikowe do przygotowania zup. Mogą one mieć zawartość pięciu, siedmiu lub więcej rodzajów warzyw. Wystarczy tylko wrzucić je do bulionu i chwilę gotować, a na końcu przyprawić ulubionymi ziołami.

Dzięki tak bogatej ofercie możesz codziennie jeść nie tylko pyszne i zdrowe, ale także zróżnicowane obiady. Zupy mrożone to absolutny numer jeden, który zawojował w świecie kulinarnym. Różnorodność i bogaty wybór spójnie dobranych kompozycji warzyw zapewnia doskonały smak i aromat, który docenią najwięksi smakosze. Producenci dbają o najwyższą jakość oraz odpowiedni proces mrożenia, który pozwala zachować cenne wartości odżywcze składników zawartych w każdej mieszance. A co z wyborem? Obecnie znajdziemy wiele różnych mieszanek warzyw, z których z łatwością przyrządzimy ulubioną ogórkową, jarzynową, pieczarkową, czy kalafiorową. Bogaty wybór mrożonych zup o doskonałym składzie znajduje się przykładowo na http://www.poltino.pl/pl/pdt/cty/zupy. Wszystkie wyróżniają się oryginalną recepturą i niepowtarzalnym smakiem. Co więcej są błyskawiczne i proste w przygotowaniu – idealne na szybki i smaczny obiad w kilka minut!

Smak – czy jest inny?

Któż z nas nie lubi pysznych zup z warzywami lub aromatycznych, kolorowych sosów? Nie tylko cieszą oko, ale także wspaniale smakują i pięknie pachną. Takiego efektu nie zapewni Ci nawet najlepsza kostka rosołowa. Za to warzywa, nawet te mrożone – tak. Ich smak w niczym nie odbiega od smaku warzyw świeżych. Odpowiednio, nie za długo, gotowane zachowują swoją jędrność i chrupkość oraz pyszny smak. Należy pamiętać, aby wrzucać je do lekko osolonego wrzątku albo gotować na parze – wtedy zachowasz w nich wszystkie składniki odżywcze.

Kiedy spożywać?

Oczywistym jest fakt, że w sezonie lepiej jeść warzywa świeże – tuż po zbiorach są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Ale zimą, kiedy mamy do wyboru jedynie warzywa długo przechowywane w hurtowniach lub mrożonki – zawsze lepiej wybrać mrożonki. To także doskonały sposób dla osób zapracowanych oraz rodziców małych dzieci – są zawsze pod ręką, w zamrażalniku, gotowe do użycia natychmiast. To świetny pomysł na szybki, choć smaczny i zdrowy obiad.

posilek

A cena?

Warzywa w formie gotowych mieszanek są tanie w porównaniu do świeżych. I nie wynika to z ich gorszej jakości, bo ta, jak już wiemy z poprzednich rozdziałów, nie pozostawia nic do życzenia. Niska cena wynika z faktu, że warzywa zbierane i mrożone są w środku sezonu, czyli wtedy, kiedy są najtańsze. Mrożone zupy są więc bardzo konkurencyjne cenowo w stosunku do świeżych warzyw. Stosowanie ich w kuchni ma jeszcze jedną zaletę – produkt zapakowany w niewielkie paczuszki to idealnie odmierzona porcja. Ile razy zdarzyło Ci się użyć połowy kalafiora czy brokuła do ugotowania zupy, a resztę odłożyć na bok, by po kilku dniach wyrzucić go już zepsutego? Tego problemu nie ma z produktami zamrożonymi – nadmiar po prostu wkładasz z powrotem do zamrażalnika.

Nie ma ani jednego powodu, dla którego mielibyśmy rezygnować ze spożywania warzyw zamrożonych – są smaczne, zdrowe, tanie i praktyczne w użyciu.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
body Cover

5 ciekawych faktów dotyczących Twojego ciała

nozkuchenny

Jak wybrać idealny nóż kuchenny? Przewodnik dla początkujących

pani wiosna shanti scaled e1738845941861

Czy Twoja rodzina jest gotowa na psa? Adopcja czy zakup z hodowli?

tatrygoryzima

Góry w Polsce na zimowy wypoczynek – najlepsze propozycje

Grille gazowe - Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

Grille gazowe – Czym są, jak działają i jakie mają plusy?

wordpress tworzeniestron

Jak szybko stworzyć profesjonalną stronę internetową? Dlaczego WordPress to najlepszy wybór?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?