Bardzo często wina musujące traktowane są jako klasyczne aperitify albo wina do toastów. To jednak zbytnie uproszczenie. Warto wiedzieć, że lekkie i przyjemnie schłodzone wino musujące pasuje też do wielu dań i deserów. Jakich? O tym poniżej. Przeczytaj i dowiedz się, jak cieszyć się delikatnością wina musującego nie tylko od święta.
Do toastów i nie tylko! Kiedy podać wino musujące?
Przyjęło się, że wino musujące to dobry alkohol do wznoszenia toastów. Z reguły się tego trzymamy, sięgając po trunki typu włoskie Prosecco o owocowo-kwiatowych nutach na specjalne okazje np. do toastu ślubnego. Słusznie! Przecież nic nie uderza do głowy tak jak… miłość i wino musujące. Warto jednak pamiętać, że toast to nie jedyna sytuacja, w której lekkie wino musujące będzie dobrym wyborem.
Możesz zaserwować wino musujące również jako aperitif – napój alkoholowy, który podaje się przed posiłkiem, aby rozbudzić nieco apetyt. Co nie oznacza, że wina musującego nie należy podawać do jedzenia. Warto to robić! To dobry pomysł i doskonała opcja dla tych, w których gusta nie trafiają serwowane zazwyczaj do dań głównych wina o bardziej intensywnych smakach.
Co więcej, dobre wino musujące to jedyne wino, które można – bez obaw o popełnienie faux-pas – podawać do większości dań, a także pić solo np. dla ochłody w upalne dni. Ważne tylko, aby serwować je lekko schłodzone (nigdy zmrożone!) – najlepiej smakuje podawane w temperaturze 6–9°C.
Do jakich potraw najlepiej pasuje wino musujące?
Nie wiesz, do czego podać wino musujące? Podpowiadamy. Nie popełnisz błędu, jeśli wino musujące – białe lub różowe – podasz do przystawki na eleganckiej kolacji. Stworzy zgrany duet z potrawami octowymi, owocami morza czy faszerowanymi grzybami – nie stłumi ich smaku, ale perfekcyjnie go podkreśli. Towarzystwo kwaskowatych win np. musującego Prosecco lub Cava (np. Alta Alella) lubią też słone dania.
Choć wina musujące zdecydowanie lepiej sprawdzają się do lekkich przekąsek niż obfitych dań głównych, można zaserwować je również do obiadu. Wszystko zależy od tego, co mamy w menu. Wielbiciele „bąbelków” mogą sięgnąć po nie do dorsza, łososia, kurczaka, cielęciny i jagnięciny – delikatnych ryb i mięs, których smak podbije.
Jeśli masz wątpliwości, do czego pasuje konkretne wino musujące, na rafa-wino.pl znajdziesz krótki opis pochodzenia i przeznaczenia każdego z dostępnych tam win. To duże ułatwienie dla tych, którzy potrzebują podpowiedzi.
Czy wino musujące pasuje do deserów?
Jeśli nie podaliśmy wina musującego do dania głównego, śmiało możemy zaserwować je do deseru. Pamiętając tylko o zasadzie, że nie wolno podawać po obiedzie takiego samego wina jak do niego. Nic nie podkreśla smaku owocowych tart i sałatek tak jak np. białe wino musujące Casabella Malvasia Dolce Frizzante, w którym na pierwszy plan wybijają się perfekcyjnie komponujące się z deserami dojrzałe owoce brzoskwini i moreli, a w tle grają nuty szałwii i czarnego bzu. Ale wino musujące pasuje nie tylko do owocowych deserów! Jeśli masz w planach uraczyć gości kawałkiem ciasta (zwłaszcza drożdżowego) lub zaserwować im pyszny crème brulée, również zaopatrz się w butelkę tego trunku.