w ,

Masło orzechowe – jak wybrać najzdrowsze?



Nie lada dylemat potrafią mieć klienci, którzy rozpoczynają poszukiwania zdrowego masła orzechowego. Ma to związek z faktem, iż tego rodzaju produkt posiada w swoim asortymencie bardzo wiele firm.

Szukaj masła orzechowego bez soli, cukru i oleju palmowego!

Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim masła orzechowe, które nie zawierają soli, cukru, a także oleju palmowego, choć nie jest to bezwzględny warunek, po którego spełnieniu będziemy mogli uznać je za “zdrowe”. Oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów ma szansę sprostać OstroVit Peanut Butter 100% 1000 g, które występuje w dwóch wersjach: chrupiącej i gładkiej. To rewelacyjna propozycja, jeśli chodzi o dodatek do posiłków zarówno “na słodko”, jak i “na słono”. Istotną zaletę produktu stanowi fakt, iż dostarcza organizmowi mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych, protein oraz minerałów. Niezależnie od producenta masła orzechowego przed zakupem warto dokładnie zweryfikować skład produktu, dzięki czemu będziemy mogli zrealizować w 100% świadomy zakup.

Masło orzechowe w codziennej diecie

Największą zaletą masła orzechowego jest fakt, iż stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, a także dostarcza zdrowe tłuszcze: zarówno jedno, jak i wielonasycone. Masło orzechowe wykorzystują przede wszystkim osoby aktywne fizycznie, ponieważ ich zapotrzebowanie kaloryczne stoi na zdecydowanie wyższym poziomie. Na zakup masła orzechowego mogą zdecydować się także weganie i wegetarianie, ponieważ jest ono rewelacyjnym źródłem mikro oraz makroskładników. Ostatnimi, powszechnie znanymi zaletami tego produktu spożywczego jest bogactwo składników naturalnych, wśród których plasuje się m.in. magnez oraz możliwość wsparcia w zakresie obniżenia ciśnienia tętniczego.

Zastosowanie maseł orzechowych

Podstawowe zastosowanie maseł orzechowych to kanapki, ciasta, desery bądź naleśniki. Stanowi ono zdrowe uzupełnienie, a zarazem urozmaicenie posiłku, dzięki czemu jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi więcej “dobrych kalorii”. Fachowcy niejednokrotnie określają orzechy mianem paliwa dla mózgu, które wystarczy odpowiednio regularnie “tankować”, aby odnotowywać zauważalne podczas codziennych obowiązków efekty.

Ile kosztuje masło orzechowe?

Zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i sklepach online ceny masła orzechowego oscylują w granicach 15-30 złotych za 1000 g, choć to zależy głównie od producenta i jego polityki cenowej. Pozytywny sygnał stanowi, gdy producent, np. na swojej stronie internetowej w opisie produktu decyduje się dołączyć badania laboratoryjne, które potwierdzają jakość produktu. Łatwo domyślić się, że w wyższych cenach dostępne są choćby masła pistacjowe, z nerkowca, migdałów czy z dodatkiem białka. Dla przykładu kilogramowe masło pistacjowe może kosztować nawet pięciokrotnie więcej niż tradycyjne masło orzechowe, które zostało wyprodukowane z orzechów arachidowych.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Olka

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Czy można je stosować w trakcie odchudzania?