Makaron Konjac czy makaron Shirataki to określenia tego samego produktu. Jest to makaron wytwarzany z rośliny pochodzącej z Indochin. Czy ten makaron jest dobrym pomysłem na obiad? Czy jest zdrowy? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej.
Makaron konjac, shirataki – jakie ma właściwości?
Makaron konjac wytwarzany jest z bulwy rośliny amorphophallus konjac, natomiast jego głównym składnikiem jest glukomannan, czyli błonnik. Amorphophallus konjac to roślina, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Roślina konjac jest w tamtych terenach wyjątkowo popularna. Przypomina ona połączenie buraka z ziemniakiem. Jednak jest coś, czego nie można zapomnieć o roślinie konjac, wydziela ona nieprzyjemny zapach.
Makaron konjac różni się od tradycyjnych makaronów wyglądem. Jest o wiele jaśniejszy, a nawet przeźroczysty. Można zabarwić go kurkumą bądź szpinakiem. Ma on również galaretowatą konsystencję. Jest elastyczny i sprężysty. Jego smak jest dość specyficzny. Makaron konjac jest bezsmakowy, wchłania zapachy i smaki, z jakimi się go serwuje. Można go spotkać w postaci nitek lub wstążek.
Makaron shirataki – właściwości odżywcze
Makaron ten ma dużą zawartość wody. W 97% jest to woda, a pozostała część to mąka konjac. Nie ma ona w sobie tłuszczu, ale zawiera śladowe ilości białka i węglowodanów. Poza tym jest w nim sporo błonnika. Dzięki temu makaron konjac syci bardziej od klasycznego makaronu. Głód na długi czas zostaje zaspokojony, a dodatkowo makron oczyszcza organizm.
Makaron ten kojarzony jest ze zdrową żywnością, ponieważ zawiera również witaminy i minerały. Zawiera witaminę A, D, E, C i witaminy grupy B.
Makaron konjac – dla kogo?
Makaron shirataki jest dobrym produktem dla osób przebywających na diecie. Jest produktem niskokalorycznym. Jednak nie jest prawdziwe stwierdzenie, że jest to makaron 0 kalorii. Porcja 100g zawiera pewną ilość kalorii. Ten typ makaronu sprawdzi się w przypadku osób, które nie mogą jeść tradycyjnych makaronów.
Osoby, które się odchudzają mogą bez problemu, sięgnąć po ten makaron. Poza tym jest to świetna opcja dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera jajek, innych zbóż glutenowych czy soi. Ma niski indeks glikemiczny, więc to dobra opcja na diecie cukrzycowej.
Inne właściwości makaronu Konjac
Warto podawać do stołu makaron konjac, ponieważ zawiera cenione składniki. Wpływa na obniżenie złego cholesterolu oraz trójglicerydów krwi. Pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, poprawia pasaż jelitowy. Ma działanie przeciwdziałające zaparciom. Makaron shirataki, a inaczej makaron konjac działa dobrze na metabolizm. Ma też zdolność do poprawy glikemii. Warto zauważyć, że jest on wyjątkowy zdrowy, ale również jest świetnym produktem dietetycznym.
Jak przechowywać makaron konjac?
Prosty oaz szybki sposób przygotowywania tego makaronu sprawia, że sięga po niego coraz więcej osób. Co ciekawe, nie trzeba go gotować. Wystarczy opłukać go zimną wodą i przełożyć na jakiś czas do naczynia z gorącą wodą. Można dodać go do smażonej lub gotowanej potrawy, kiedy kończy się jej przygotowywanie. Najważniejsze jest to, by był ciepły.
Taki makaron można jeść na słodko, ale też na słono. Jest świetnym dodatkiem do zup, drugich dań czy do sałak. Pasuje do niego sporo produktów, takich jak: ryby, tofu, warzywa czy owoce morza.
Makaron shiritaki powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania powinien być zjedzony w czasie 2 czy 3 dni. Makaron konjac sprawdzi się w wielu przepisach, warto go wypróbować i cieszyć się nowym smakiem.