w ,

Lubisz zdrowo się odżywiać? Postaw na piekarnik parowy!



Aby zmienić nawyki żywieniowe na lepsze, warto skupić się nie tylko na bardziej wartościowych produktach, ale i sposobie ich przygotowywania, wybierając metody, które pozwolą zachować jak najwięcej składników odżywczych potraw, a przy tym doskonale podkreślają ich smak. Jednym z najlepszych sposobów na to, by jeść zdrowo, lekko i wartościowo, jest gotowanie na parze. Dlatego piekarnik parowy będzie idealnym sprzętem, jeśli chcesz zadbać o jakość potraw! 

Jak działa piekarnik parowy? 

Z pewnością znasz to doskonale: zbyt suche mięso lub też przypalona powierzchnia ciasta. Tak niestety bywa, kiedy korzysta się piekarnika. Ale nie zawsze! Piekarniki, w których źródłem ciepła, poza gorącym powietrzem, jest także gorąca para wodna, niwelują te problemy. Połączenie wysokiej temperatury i wilgoci powoduje, że potrawy nabierają miękkości, są – można powiedzieć – nawilżane – a jednocześnie nie podlegają gotowaniu. Dzięki temu wszelkie mięsa zachowują swoją soczystość, ponieważ nie wyparowują z nich soki, z kolei wypieki nabierają z zewnątrz chrupkości – suche powietrze nie wysusza i nie przypala skórek.  

Dlaczego warto korzystać z piekarników parowych? 

Zamiana klasycznego piekarnika na piekarnik parowy przyniesie Ci wiele korzyści. Jakich? 

  • Dzięki użyciu pary potrawy zachowują większość swoich wartości odżywczych oraz smaku, który jest w nich zatrzymywany. Nie dochodzi do przesuszania potraw ani do nierównego wypieczenia – z surowym środkiem i przypalonym wierzchem.  
  • W piekarnikach parowych można gotować kilka potraw jednocześnie, np. mięsa i ciasta – smaki i zapachy nie mieszają się ze sobą. 
  • Można podgrzewać gotowe potrawy bez ryzyka ich wysuszenia oraz bez konieczności dodawania do nich tłuszczu czy wody. 
  • Połączenie mocy pary i powietrza skraca proces gotowania.  
  • W piekarniku parowym można przygotować wszystkie potrawy – od mięs i warzyw, przez desery i pieczywo, a także różnego rodzaju zapiekanki. 
  • Co najważniejsze – pozwala na ograniczenie spożycia tłuszczów. Nie ma bowiem potrzeby nacierania potraw olejami, ponieważ nie zachodzi ryzyko ich wysuszenia.  

Jaki piekarnik parowy wybrać? 

Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego piekarnika parowego, by był funkcjonalny i jak najlepiej spełniał swoje zadanie? 

  • Termosondę, czyli czujnik pomiaru temperatury wewnątrz potraw, który zapobiega niedopieczeniu, przypalaniu czy przesuszaniu potraw. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, takie rozwiązanie z pewnością Cię zadowoli! 
  • Wielkość komory piekarnika. Im będzie większa, tym da więcej możliwości, a jako że zapachy i smaki potraw się nie przenikają, można w jednym czasie przyrządzić i obiad, i deser! 
  • Duży zakres temperatur – umożliwi zarówno pieczenie, jak i suszenie czy pasteryzowanie. Niektóre modele, takie jak piekarnik Electrolux 700 SteamCrisp posiadają regulację temperatury do 300 stopni, co daje możliwość perfekcyjnego przygotowania wielu potraw. 
  • Rozmrażanie i regeneracja parą – sprawdzi się w nagłych przypadkach, kiedy wczorajsze pieczywo straciło miękkość lub też trzeba szybko rozmrozić jedzenie.   
  • Szybkie nagrzewanie – pozwoli skrócić czas podczas przygotowywania posiłków
  • Czyszczenie parowe – nawet przy intensywnym użytkowaniu czyszczenie piekarnika będzie szybkie i bezproblemowe! 

Smacznie, szybko i zdrowo? Właśnie tak może wyglądać Twoje gotowanie, jeśli posłuży Ci do tego piekarnik parowy. Jeśli więc chcesz zmienić swoje kulinarne nawyki – zacznij od dobrego sprzętu. 

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze