Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • #Lekkie50Plus
  • Gotowanie
    • Thermomix
      • Poznaj Thermomix TM7
      • Thermomix TM7 kontra TM6
      • Przepisy na Thermomix
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • #Lekkie50Plus
  • Gotowanie
    • Thermomix
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Lasagne i inne włoskie smakołyki – czy warto zainteresować się tą kuchnią?

Aktualizowany: 14 gru 2022
Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
  29 listopada 2018
3 min. czytania
Lasagne i inne włoskie smakołyki - czy warto zainteresować się tą kuchnią?
Lasagne i inne włoskie smakołyki - czy warto zainteresować się tą kuchnią?

Większość z nas kuchnię włoską kojarzy głównie z pizzą oraz daniami z makaronem. Nie dzieje się tak bez powodu, ponieważ faktycznie są to popularne dania w tym rejonie Europy. Z drugiej strony Włosi mają do zaoferowania o wiele więcej, niż tylko te dwa przepisy – sam makaron możemy znaleźć w dziesiątkach różnych wersji i rodzajów, a każdy z nich może być wykorzystany do innego dania. Na co warto zwrócić uwagę, jeżeli chcemy spróbować smaków prawdziwej kuchni włoskiej?

lasagne wloska kuchnia
  1. Jak makaron, to lasagne lub spaghetti…
  2. Na jakie makarony warto zwrócić uwagę?

Jak makaron, to lasagne lub spaghetti…

…nie są to jednak jedyne przepisy warte spróbowania. Podobnie jak pizza, spaghetti było kiedyś jedzeniem ludzi biednych i we Włoszech podaje je się w bardzo okrojonej wersji. Najprostszą formą tego dania jest spaghetti aglio olio, czyli makaron z dodatkiem oliwy i dość ostrej papryczki peperoncini. Nawet klasyczne lasagne czy spaghetti bolognese różni się od tego, co znamy w Polsce – przede wszystkim Włosi dodają mniej sosów i dodatków, co czyni tę potrawę naprawdę prostą, lecz nadal smaczną. Podobnie ma się sprawa z pizzą: jeżeli chcemy przygotować ją w naprawdę włoski sposób, powinniśmy ograniczyć się do sosu pomidorowego, mozzarelli i jednego-dwóch składników.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Na jakie makarony warto zwrócić uwagę?

Jeżeli nudzi ci się włoska klasyka w postaci spaghetti czy tagliatelle, zawsze warto poszukać bardziej fantazyjnych odmian. Cannelloni, czyli duże rurki o sporym przekroju, możesz z powodzeniem „wypchać” ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku. Muszelki i farfalle będą ciekawą odmianą dla klasycznych zup, a jeżeli poszukujesz kompletnie innego smaku, powinieneś sięgnąć po makarony z dodatkiem ziół czy warzyw. Najbardziej rozpoznawalnym w Polsce połączeniem jest makaron Arrighi szpinakowy lub z dodatkiem pomidorów, jednak Włosi lubują się także w innych połączeniach: makaron czarny jest z dodatkiem atramentu z mątwy morskiej, czerwony może być barwiony burakiem, a zielony powstaje również z połączenia z brokułem. Taki fantazyjny makaron może być ciekawym urozmaiceniem na talerzu, ale również nadaje potrawom nieco inny smak.

Włoska kuchnia słynie głównie z makaronu i pizzy, jednak nie są to jedyne rzeczy, których warto spróbować. Takie smakołyki, jak arancini, pieczone kasztany, wiele różnych sposobów na przyrządzanie mięs czy zamiłowanie do dań z serem to naprawdę duże pole do eksploracji, a wiele przepisów jest naprawdę prostych do wykonania. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku, włoskie przysmaki będą w sam raz dla naszego podniebienia.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
 Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
Obserwuj:
Mam na imię Karol i prowadzę bloga Kosą po patelni – o gotowaniu, zwierzakach, grach online, domowej codzienności i pracy w sieci. Od czasu do czasu publikuję też treści przygotowane przez partnerów – zawsze oznaczone jako „Materiał zewnętrzny”. Polecam tylko to, co uznałem za ciekawe i warte opisania.
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Jak rozpoznać kawę Robusta po smaku i aromacie?
  • Zastosowanie opakowań kartonowych w branży spożywczej – więcej niż tylko pudełko
  • Jesienna trasa z kubkiem ciepła: termosy do kawy na chłodne poranki i długie spacery
  • Chałwa w deserach i kuchni – pomysły na wykorzystanie słodyczy inaczej
  • Profesjonalne podkłady pod torty – co odróżnia produkty premium od budżetowych?
inna grecja

Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów

szczeniak

Szczeniak w domu – na co warto zwrócić uwagę, żeby nie zwariować?

owoceliofilizowane scaled

Nie tylko truskawki! Owoce liofilizowane, które warto znać i testować w kuchni

dwapluspsiecko

Dwa plus psiecko – dlaczego młode pary wolą psa zamiast dziecka?

fajerwerkizwierzeta

Fajerwerki a zwierzęta – jak zadbać o spokój i bezpieczeństwo?

roslinydoniczkowe

Rośliny doniczkowe dla początkujących – jak wprowadzić zieleń do swojego domu?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Hipnoterapia - Kasia Neugebauer - Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
  • Zarządzaj opcjami
  • Zarządzaj serwisami
  • Zarządzaj {vendor_count} dostawcami
  • Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
  • {title}
  • {title}
  • {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?