Kosą po patelni Porady Lasagne i inne włoskie smakołyki – czy warto zainteresować się tą kuchnią?

Lasagne i inne włoskie smakołyki – czy warto zainteresować się tą kuchnią?

0

Większość z nas kuchnię włoską kojarzy głównie z pizzą oraz daniami z makaronem. Nie dzieje się tak bez powodu, ponieważ faktycznie są to popularne dania w tym rejonie Europy. Z drugiej strony Włosi mają do zaoferowania o wiele więcej, niż tylko te dwa przepisy – sam makaron możemy znaleźć w dziesiątkach różnych wersji i rodzajów, a każdy z nich może być wykorzystany do innego dania. Na co warto zwrócić uwagę, jeżeli chcemy spróbować smaków prawdziwej kuchni włoskiej?

  1. Jak makaron, to lasagne lub spaghetti…
  2. Na jakie makarony warto zwrócić uwagę?

Jak makaron, to lasagne lub spaghetti…

…nie są to jednak jedyne przepisy warte spróbowania. Podobnie jak pizza, spaghetti było kiedyś jedzeniem ludzi biednych i we Włoszech podaje je się w bardzo okrojonej wersji. Najprostszą formą tego dania jest spaghetti aglio olio, czyli makaron z dodatkiem oliwy i dość ostrej papryczki peperoncini. Nawet klasyczne lasagne czy spaghetti bolognese różni się od tego, co znamy w Polsce – przede wszystkim Włosi dodają mniej sosów i dodatków, co czyni tę potrawę naprawdę prostą, lecz nadal smaczną. Podobnie ma się sprawa z pizzą: jeżeli chcemy przygotować ją w naprawdę włoski sposób, powinniśmy ograniczyć się do sosu pomidorowego, mozzarelli i jednego-dwóch składników.

Na jakie makarony warto zwrócić uwagę?

Jeżeli nudzi ci się włoska klasyka w postaci spaghetti czy tagliatelle, zawsze warto poszukać bardziej fantazyjnych odmian. Cannelloni, czyli duże rurki o sporym przekroju, możesz z powodzeniem „wypchać” ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku. Muszelki i farfalle będą ciekawą odmianą dla klasycznych zup, a jeżeli poszukujesz kompletnie innego smaku, powinieneś sięgnąć po makarony z dodatkiem ziół czy warzyw. Najbardziej rozpoznawalnym w Polsce połączeniem jest makaron Arrighi szpinakowy lub z dodatkiem pomidorów, jednak Włosi lubują się także w innych połączeniach: makaron czarny jest z dodatkiem atramentu z mątwy morskiej, czerwony może być barwiony burakiem, a zielony powstaje również z połączenia z brokułem. Taki fantazyjny makaron może być ciekawym urozmaiceniem na talerzu, ale również nadaje potrawom nieco inny smak.

Włoska kuchnia słynie głównie z makaronu i pizzy, jednak nie są to jedyne rzeczy, których warto spróbować. Takie smakołyki, jak arancini, pieczone kasztany, wiele różnych sposobów na przyrządzanie mięs czy zamiłowanie do dań z serem to naprawdę duże pole do eksploracji, a wiele przepisów jest naprawdę prostych do wykonania. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku, włoskie przysmaki będą w sam raz dla naszego podniebienia.