Większość z nas kuchnię włoską kojarzy głównie z pizzą oraz daniami z makaronem. Nie dzieje się tak bez powodu, ponieważ faktycznie są to popularne dania w tym rejonie Europy. Z drugiej strony Włosi mają do zaoferowania o wiele więcej, niż tylko te dwa przepisy – sam makaron możemy znaleźć w dziesiątkach różnych wersji i rodzajów, a każdy z nich może być wykorzystany do innego dania. Na co warto zwrócić uwagę, jeżeli chcemy spróbować smaków prawdziwej kuchni włoskiej?
- Jak makaron, to lasagne lub spaghetti…
- Na jakie makarony warto zwrócić uwagę?
Jak makaron, to lasagne lub spaghetti…
…nie są to jednak jedyne przepisy warte spróbowania. Podobnie jak pizza, spaghetti było kiedyś jedzeniem ludzi biednych i we Włoszech podaje je się w bardzo okrojonej wersji. Najprostszą formą tego dania jest spaghetti aglio olio, czyli makaron z dodatkiem oliwy i dość ostrej papryczki peperoncini. Nawet klasyczne lasagne czy spaghetti bolognese różni się od tego, co znamy w Polsce – przede wszystkim Włosi dodają mniej sosów i dodatków, co czyni tę potrawę naprawdę prostą, lecz nadal smaczną. Podobnie ma się sprawa z pizzą: jeżeli chcemy przygotować ją w naprawdę włoski sposób, powinniśmy ograniczyć się do sosu pomidorowego, mozzarelli i jednego-dwóch składników.
Na jakie makarony warto zwrócić uwagę?
Jeżeli nudzi ci się włoska klasyka w postaci spaghetti czy tagliatelle, zawsze warto poszukać bardziej fantazyjnych odmian. Cannelloni, czyli duże rurki o sporym przekroju, możesz z powodzeniem „wypchać” ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku. Muszelki i farfalle będą ciekawą odmianą dla klasycznych zup, a jeżeli poszukujesz kompletnie innego smaku, powinieneś sięgnąć po makarony z dodatkiem ziół czy warzyw. Najbardziej rozpoznawalnym w Polsce połączeniem jest makaron Arrighi szpinakowy lub z dodatkiem pomidorów, jednak Włosi lubują się także w innych połączeniach: makaron czarny jest z dodatkiem atramentu z mątwy morskiej, czerwony może być barwiony burakiem, a zielony powstaje również z połączenia z brokułem. Taki fantazyjny makaron może być ciekawym urozmaiceniem na talerzu, ale również nadaje potrawom nieco inny smak.
Włoska kuchnia słynie głównie z makaronu i pizzy, jednak nie są to jedyne rzeczy, których warto spróbować. Takie smakołyki, jak arancini, pieczone kasztany, wiele różnych sposobów na przyrządzanie mięs czy zamiłowanie do dań z serem to naprawdę duże pole do eksploracji, a wiele przepisów jest naprawdę prostych do wykonania. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku, włoskie przysmaki będą w sam raz dla naszego podniebienia.