Kosą po patelni Porady kulinarne Kupujemy urządzenia gastronomiczne

Kupujemy urządzenia gastronomiczne

4 min. czytania
0
0

W każdym lokalu gastronomicznym potrzebne są rożnego typu urządzenia i akcesoria, które umożliwiają przechowywanie oraz przygotowywanie potraw. Ich wybór w dużej mierze zależy od tego, co dana restauracja czy też kawiarnia oferują oraz w jakiej ilość. Obecnie na rynku dostępnych jest cała masa najróżniejszych urządzeń gastronomicznych, które różnią się funkcjonalnością, wydajnością i zużyciem prądu. Pojawia się wobec tego pytanie, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Kupujemy urządzenia gastronomiczne

Zakup urządzeń gastronomicznych wiąże się z niemałymi kosztami, dlatego też należy dobrze przemyśleć swój wybór. Określenie swoich potrzeb, oczekiwań i możliwości finansowych to podstawa. Bardzo ważne jest to, aby kupować urządzenia gastronomiczne spełniające wszystkie normy bezpieczeństwa i higieny pracy. Kolejną kwestią jest łatwość czyszczenia, trwałość, wielkość, montaż i możliwość dostosowania parametrów pracy urządzeń do swoich potrzeb. Przy zakupie sprzętów gastronomicznych należy wziąć pod uwagę koszty eksploatacyjne, pobór mocy i zużycie wody. Należy kupować takie urządzenia, które rzeczywiście są konieczne i będą cały czas w użyciu, a nie sprzęty, które przez większość czasu będą stały nieużywane. Zakup nowych urządzeń wiąże się z dużymi wydatkami, jednakże można je w mniejszym lub większym stopniu zredukować. W niektórych przypadkach bardziej opłacalnym rozwiązaniem będzie zakup używanych urządzeń czy też zdecydowanie się na ich wynajem. Niektórzy biorą je także w leasing.

Wybór urządzeń gastronomicznych powinien opierać się na tym, do jakich klientów chce się dotrzeć i jakiego rodzaju dania chce się im podawać. Konieczne jest zatem zapoznanie się ze specyfiką poszczególnych urządzeń. Podobnie zresztą jak z zalecaniami producenta danych maszyn. Warunki lokalowe także odgrywają istotną rolę. Wymiary urządzeń powinny być dostosowane do powierzchni lokalu, a dokładniej do powierzchni przeznaczonej na kuchnię. Wraz z rozwojem lokalu można poszerzyć menu serwowanych potraw, inwestując w kolejne rodzaje wyposażenia. Na początek należy zatem zadbać o to, aby w kuchni znalazły się podstawowe urządzenia, które są niezbędne do jej funkcjonowania.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 7
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    9
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Udane przyjęcie – czy warto zorganizować je w restauracji?

Przygotowanie każdej imprezy - niezależnie od tego, czy jest to impreza integracyjna, firm…