Kosą po patelni Porady kulinarne Kupujemy urządzenia gastronomiczne

Kupujemy urządzenia gastronomiczne

4 min. czytania
0
0

W każdym lokalu gastronomicznym potrzebne są rożnego typu urządzenia i akcesoria, które umożliwiają przechowywanie oraz przygotowywanie potraw. Ich wybór w dużej mierze zależy od tego, co dana restauracja czy też kawiarnia oferują oraz w jakiej ilość. Obecnie na rynku dostępnych jest cała masa najróżniejszych urządzeń gastronomicznych, które różnią się funkcjonalnością, wydajnością i zużyciem prądu. Pojawia się wobec tego pytanie, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Kupujemy urządzenia gastronomiczne

Zakup urządzeń gastronomicznych wiąże się z niemałymi kosztami, dlatego też należy dobrze przemyśleć swój wybór. Określenie swoich potrzeb, oczekiwań i możliwości finansowych to podstawa. Bardzo ważne jest to, aby kupować urządzenia gastronomiczne spełniające wszystkie normy bezpieczeństwa i higieny pracy. Kolejną kwestią jest łatwość czyszczenia, trwałość, wielkość, montaż i możliwość dostosowania parametrów pracy urządzeń do swoich potrzeb. Przy zakupie sprzętów gastronomicznych należy wziąć pod uwagę koszty eksploatacyjne, pobór mocy i zużycie wody. Należy kupować takie urządzenia, które rzeczywiście są konieczne i będą cały czas w użyciu, a nie sprzęty, które przez większość czasu będą stały nieużywane. Zakup nowych urządzeń wiąże się z dużymi wydatkami, jednakże można je w mniejszym lub większym stopniu zredukować. W niektórych przypadkach bardziej opłacalnym rozwiązaniem będzie zakup używanych urządzeń czy też zdecydowanie się na ich wynajem. Niektórzy biorą je także w leasing.

Wybór urządzeń gastronomicznych powinien opierać się na tym, do jakich klientów chce się dotrzeć i jakiego rodzaju dania chce się im podawać. Konieczne jest zatem zapoznanie się ze specyfiką poszczególnych urządzeń. Podobnie zresztą jak z zalecaniami producenta danych maszyn. Warunki lokalowe także odgrywają istotną rolę. Wymiary urządzeń powinny być dostosowane do powierzchni lokalu, a dokładniej do powierzchni przeznaczonej na kuchnię. Wraz z rozwojem lokalu można poszerzyć menu serwowanych potraw, inwestując w kolejne rodzaje wyposażenia. Na początek należy zatem zadbać o to, aby w kuchni znalazły się podstawowe urządzenia, które są niezbędne do jej funkcjonowania.

Zobacz też

Noże ceramiczne – najlepsze pod każdym względem! Czy aby na pewno?

Nóż to absolutnie podstawowe narzędzie każdej kuchni. Możemy mieć tylko jeden, byle by był…