W każdym lokalu gastronomicznym potrzebne są rożnego typu urządzenia i akcesoria, które umożliwiają przechowywanie oraz przygotowywanie potraw. Ich wybór w dużej mierze zależy od tego, co dana restauracja czy też kawiarnia oferują oraz w jakiej ilość. Obecnie na rynku dostępnych jest cała masa najróżniejszych urządzeń gastronomicznych, które różnią się funkcjonalnością, wydajnością i zużyciem prądu. Pojawia się wobec tego pytanie, na co zwrócić uwagę przy ich wyborze?
Kupujemy urządzenia gastronomiczne
Zakup urządzeń gastronomicznych wiąże się z niemałymi kosztami, dlatego też należy dobrze przemyśleć swój wybór. Określenie swoich potrzeb, oczekiwań i możliwości finansowych to podstawa. Bardzo ważne jest to, aby kupować urządzenia gastronomiczne spełniające wszystkie normy bezpieczeństwa i higieny pracy. Kolejną kwestią jest łatwość czyszczenia, trwałość, wielkość, montaż i możliwość dostosowania parametrów pracy urządzeń do swoich potrzeb. Przy zakupie sprzętów gastronomicznych należy wziąć pod uwagę koszty eksploatacyjne, pobór mocy i zużycie wody. Należy kupować takie urządzenia, które rzeczywiście są konieczne i będą cały czas w użyciu, a nie sprzęty, które przez większość czasu będą stały nieużywane. Zakup nowych urządzeń wiąże się z dużymi wydatkami, jednakże można je w mniejszym lub większym stopniu zredukować. W niektórych przypadkach bardziej opłacalnym rozwiązaniem będzie zakup używanych urządzeń czy też zdecydowanie się na ich wynajem. Niektórzy biorą je także w leasing.
Wybór urządzeń gastronomicznych powinien opierać się na tym, do jakich klientów chce się dotrzeć i jakiego rodzaju dania chce się im podawać. Konieczne jest zatem zapoznanie się ze specyfiką poszczególnych urządzeń. Podobnie zresztą jak z zalecaniami producenta danych maszyn. Warunki lokalowe także odgrywają istotną rolę. Wymiary urządzeń powinny być dostosowane do powierzchni lokalu, a dokładniej do powierzchni przeznaczonej na kuchnię. Wraz z rozwojem lokalu można poszerzyć menu serwowanych potraw, inwestując w kolejne rodzaje wyposażenia. Na początek należy zatem zadbać o to, aby w kuchni znalazły się podstawowe urządzenia, które są niezbędne do jej funkcjonowania.
Uważam, że jeśli ktoś nie ma wystarczających środków finansowych na zakup urządzeń gastronomicznych do swojego nowopowstającego przedsiębiorstwa gastronomicznego, leasing może być atrakcyjną opcją, ponieważ nie wymaga dużego wkładu własnego. W zamian za niewielką opłatę początkową można uzyskać dostęp do potrzebnych urządzeń i zacząć działać. 🙂 Warto taką opcję przemyśleć, jeśli komuś zależy na szybszym otwarciu własnej knajpki, kawiarni, czy restauracji.