Regularne picie wywaru z kurzych nóżek zapewni Ci świetnie odżywioną, gładką skórę, sprężyste włosy, mocne kości i wytrzymałe stawy. Jak to możliwe? Chodzi o kolagen. Badania wskazują, że kurze nóżki są zbudowanie niemalże w 10% z kolagenu, a oprócz tego charakteryzują się wysoką zawartością aminokwasów: glicyny i proliny. Jest jeden ogólnie dostępny produkt, który ma jeszcze więcej kolagenu niż kurze nóżki. To świńska skóra. Co możesz z niej zrobić? Pyszne chrupiące chipsy! Poznaj dwa proste przepisy na młodość.
Przepis na wywar młodości z kolagenem
Jak przygotować wywar młodości, który możesz spożywać co dwa dni w postaci łatwo przyswajalnej, smacznej galaretki?
- Najpierw poszukaj dobrego sklepu z „paszą dla drapieżników”. Kup na bazarku lub w sklepie ze zdrową żywnością co najmniej 1,5 kg kurzych łapek. Wybierz produkt ekologiczny, jeśli zależy Ci, żeby był zdrowy i pozbawiony antybiotyków. Do wywaru możesz dodać również indycze golonki (podudzia).
- Łapki i podudzia umyj dokładnie i natrzyj dokładnie solą. Zagotuj wodę. Włóż posolone nóżki kurze do wrzątku na nie więcej niż 3 minuty. Wyjmij i ostudź. Dokładnie usuń żółte błony i pazurki.
- Zalej obrane nóżki wodą i gotuj ok. 3 godziny na wolnym ogniu, aż mięso zacznie samo odchodzić od kości. Mniej więcej po 1,5 godziny gotowania dorzuć do wywaru golonki. Po 3 godzinach usuń z łapek kości, a oddzielone mięso ponownie rzuć do wywaru.
- Zagotuj ponownie łapki i indycze golonki razem, odparowując mniej więcej połowę wody. Zbierz nadmiar tłuszczu i nieestetyczne szumowiny z powierzchni.
- Przelej gotowy wywar do pojemniczków (np. 100 ml) i wystudź. Wstaw do zamrażalnika.
Co dwa dni jedz ok. 100 ml rozmrożonej galaretki własnej produkcji. Posyp ją bogato zieleniną. Będzie smaczniejsza, a co najważniejsze, bogata w naturalną witaminę C. Sok z cytryny, z czarnej porzeczki, natka pietruszki, kiszona kapusta… te wszystkie wypełnione aż po brzegi witaminą C smakołyki spożywane z Twoją galaretką sprawią, że kolagen szybciej zacznie działać cuda.
Przepis na kolagenowe chipsy ze świńskiej skórki
Być może trudno Ci w to uwierzyć, ale odmładzające, kolagenowe chipsy ze świńskiej skóry są nie tylko smaczne, ale również zdrowe! Nie zawierają skrobi, sztucznych aromatów, wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Zanim zaczniesz je przygotowywać, upewnij się, że produkt – świńska skóra – pochodzi z ekologicznej hodowli.
- U lokalnych dostawców i na bazarach możesz znaleźć świńską skórę w płatach. To najlepszy surowiec do przygotowania odmładzających chipsów. Jeśli nie masz możliwości kupić skóry, możesz odkroić ją z boczku, podgardla lub pachwiny wieprzowej. Najlepiej mieć ich ok. 1,5 kg. Co dalej?
- Oddziel skórki od mięsa i tłuszczu tak, aby były bardzo cienkie. Im cieńsze, tym chipsy będą smaczniejsze i bardziej chrupiące.
- Wrzuć skóry do wrzącej, osolonej wody i gotuj 2 godziny. Po ugotowaniu przestudź je, potnij na paski, a następnie na malutkie kwadraty. Teraz należy je wysuszyć. Jak możesz to zrobić? Użyj suszarki do grzybów. Jeśli jej nie posiadasz, wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej skórki i susz przez 5 godzin w temperaturze 120°C (termoobieg) z uchylonymi drzwiczkami od piekarnika.
- Po ususzeniu rozgrzej olej w rondelku lub użyj frytkownicy. Smaż na głębokim tłuszczu.
Do gotowych chipsów wypróbuj koniecznie dipu cytrynowego i posypki z mrożonej pietruszki. Podobnie jak w przypadku galaretki, im więcej witaminy C zjesz razem z kolagenowymi przysmakami, tym lepiej dla Twojej skóry.
Kolagen w jedzeniu VS kolagen w tabletkach
Jeżeli zastanawiasz się czy przyjmować kolagen wołowy lub wieprzowy w postaci suplementu diety, polecamy zamiast tego wywar z kurzych nóżek lub domowe chipsy kolagenowe. Dużo bardziej skuteczny i przyswajalny jest tylko kolagen rybi. Dlaczego? Strukturalnie ma bardzo podobną budowę do kolagenu ludzkiego. Dzięki temu – upraszczając – organizm traktuje go jak „swój”.
Ryby są zwierzętami, które rosną całe życie. Jak w przypadku karpia – znane są przypadki złowienia osobników o masie 50 kilogramów i dłuższych niż metr. Skóra ryb wymaga szybkiej odbudowy. Gdyby ten proces nie następował, rybia skóra rwałaby się, nie nadążając za wydłużającym się ciałem. Dlatego natura wyposażyła ryby w wyjątkowo dużo peptydów sygnałowych, cząsteczek informujących komórki, że mają wytwarzać więcej kolagenu.
Kolagen rybi możesz kupić w tabletkach, proszku lub płynie. Prawidłowo przeprowadzona, intensywna kuracja kolagenem naturalnym w kapsułkach lub proszku powinna trwać od 3 do 6 miesięcy. Kolagen naturalny w mniejszych dawkach można profilaktycznie na stałe włączyć do diety.
Efekty regularnej, już miesięcznej suplementacji są zauważalne gołym okiem. Komórki, wzmocnione aminokwasami budulcowymi, wytwarzają znacznie więcej kolagenu i elastyny. Szybko i bez przeszkód reperują naruszone konstrukcje kolagenowe. Skóra się wygładza i wygląda na znacznie młodszą.
Stosowanie kolagenu naturalnego w formie suplementu diety, uzupełnionego dużą dawką witaminy C, nie grozi żadnymi skutkami ubocznymi, a może, oprócz stanu skóry, poprawić odporność organizmu oraz przyczynić się do poprawy stanu zdrowia stawów i aparatu ruchu.
Więcej informacji o korzyściach przyjmowania kolagenu rybiego w różnych formach znajdziesz na portalu Wybieramy Kolagen. Jesteśmy ekspertami od kolagenu. Z naukową pasją i ciekawością obserwujemy rynek kolagenów w Polsce, żeby pomóc Ci wybrać najlepsze kolagenowe preparaty, idealnie dobrane do Twoich potrzeb.
Jak wybrać najlepszy suplement z kolagenem?
Najprostszym rozwiązaniem jest wizyta w aptece. W aptekach aż roi się od suplementów z kolagenem. Problem w tym, że większość z nich to hydrolizaty kolagenu rybiego, a więc, mówiąc prościej: rybia żelatyna. Taka forma przetwarzania kolagenu niszczy peptydy sygnałowe, czyli to, co w kolagenie rybim najcenniejsze. Peptydy sygnałowe pełnią w naszych organizmach rolę SMS-ów z komendami. Krążą luźno we krwi i innych płynach ciała, stamtąd wyłapują je komórki i odczytują polecenie „produkuj więcej kolagenu”.
Z kolei podczas procesu liofilizacji peptydy kolagenu pozostają nienaruszone. Liofilizacja to proces sublimacji przeprowadzony w temperaturze -50˚C. Mówiąc prosto, chodzi o odparowanie wody bez psucia delikatnej struktury białka kolagenowego, pozostawiając go identycznym, jaki występuje naturalnie w ludzkim organizmie. Liofilizaty kolagenu są dużo droższe od hydrolizatów, ale warto zapłacić za nie więcej: jedno opakowanie liofilizatu kolagenu rybiego zapewni Ci takie efekty, jak 3 opakowania hydrolizatu, nawet bardzo mocnego.
Dostępne na rynku liofilizaty kolagenu rybiego również się od siebie różnią. W zależności od producenta – w składzie kapsułek lub proszku Twojego suplementu diety może być mniej lub więcej samego kolagenu. Preparaty z kolagenem różnią się także substancjami wspierającymi wytwarzanie białka młodości w organizmie. Najpopularniejsze suplementy diety z dużą dawką kolagenu liofilizowanego to: Colvita (Colway), Collup (Colway International), Lyocoll (Lyofarm), Kolagenum (Elena), Souvre Na Stawy i Souvre Piękna Skóra (Souvre Internationale). Sprawdź, który suplement kolagenowy jest najlepszy na Wybieramy Kolagen.
Kosmetyki z kolagenem: działaj na dwa fronty!
Chcesz, żeby suplementacja kolagenem naturalnym była jeszcze bardziej skuteczna, a suche zmarszczki zniknęły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki? Włącz do codziennej pielęgnacji kosmetyki z rybim kolagenem naturalnym. Żele kolagenowe dobudowują to cenne białko w głębokich warstwach skóry twarzy, pobudzając ją do produkcji większej ilości i lepszej jakości białek kolagenowych. Nie ufaj reklamom, dowiedz się, jak działają kolageny naturalne w artykule Wybieramy kolagen do twarzy – na co zwrócić uwagę? na portalu magazynu Zwierciadło.
Ja tam lubię nóżki kurze. Nie wiem czy samo w sobie spożywanie kolagenu jest zdrowe. Organizm może różnie zareagować na to…
Nigdy nie lubiłam kurzych nóg 🙁 Na szczęście są lepsze sposoby na pozyskiwanie kolagenu 🙂
Całe szczęście uwielbiam kurze nóżki Kolagen jest bardzo ważny
Kiedy byłam mała, uwielbiałam kurze nóżki. Ale mieszkałam na wsi i kur było pod dostatkiem.
W miejscu, w którym teraz jestem, kurzych nóżek ze świecą szukac ! Nie ma nóżek, nie ma i kur.
Kurzych jaj za to pod dostatkiem.
No a o chipsach ze świńskiej skóry nie słyszałam.
Kremy z kolagenem stosuję i codziennie wypijam ampułkę kolagenu w płynie.
Chociaż tęsknię za kurzymi nóżkami-))))
Pozdrawiam!
Super wpis, jedyne co mi się nasuwa na myśl to gratulacje na znalezienie przepisu na młodość. 🙂 Ja także słyszałam że w nogach wieprzowych jest znakomite źródło kolagenu. Zresztą takie nóżki są rewelacyjne w smaku a w tym samo zdrowie i młodość. Wybieram różne kosmetyki z kolagenem ale nigdy nie miałam takiej wiedzy jak po przeczytaniu tego wpisu. Teraz zwrócę uwagę na inne aspekty niż dobra reklama i cena..
Bardzo ciekawy wpis. Już teraz wiem, dlaczego moja ciocia Weronka do później starości miała skórę o 20 lat młodszą, a zmarła mając 92 lata. Uwielbiała zupy na kurzych łapkach 🙂