Pełnowartościowy posiłek dla dziecka i dla pozostałych członków rodziny powinien uwzględniać produkty zbożowe. Kaszki są jednym z najchętniej wybieranych produktów, ponieważ można je przyrządzić szybko i na wiele sposobów. W dodatku są tak różnorodne, że pozwalają na przeżywanie nowych doznań kulinarnych. Zobacz, co warto kupić dla siebie i swoich bliskich.
Kaszki zbożowe dla dzieci występują w tak wielu odmianach, że rodzice nie zawsze wiedzą, co wybrać. Zamiast długich narad przy sklepowej półce, przeczytaj nasz tekst, z którego dowiesz się, które produkty zasługują na uwagę i gdzie można je zamówić.
Kaszki z dawnych zbóż, czyli jakie?
Marka HELPA proponuje powrót do korzeni i sięgnięcie po zboża, które na przestrzeni lat straciły na popularności. A szkoda, bo są pyszne, pełnowartościowe i mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Mowa tu o amarantusie czy komosie ryżowej, występujących w zestawie z prosem lub gryką. Z powodzeniem zastępują one popularne, lecz mniej wartościowe odmiany białe, tj. pszenicę czy ryż, ale też kukurydzę, co do których opinie są podzielone.
Kaszka BIO – jaglana, owsiana, manna
To dość znane kaszki, które mogą zaoferować jeszcze lepszy smak i więcej wartości dla jedzącego, pod warunkiem, że są odpowiednio przyrządzone. Kaszka zbożowa HELPA jest przeznaczona do tradycyjnego gotowania. Nie jest daniem instant, a pomimo tego na jej gotowanie nie poświęcisz więcej niż 5 minut! To świetny pomysł na zaangażowanie do kulinarnych wyzwań dziecka i wspólne czarowanie posiłków. Szczególnie na etapie dobierania dodatków jest wiele inspirujących możliwości.
MIX zdrowych kaszek – wiele dobrego w jednym opakowaniu
Trudno Ci się zdecydować na jedną kaszkę? Połączenie kilku odmian w jednym opakowaniu to zdrowy mix, który pozwoli Ci cieszyć się pełnowartościowym, smacznym posiłkiem. Zaserwuj sobie i najbliższym to, co najlepsze w idealnych proporcjach. Dostępne są np. takie zestawy jak orkisz+owies+jęczmień+gryka+żyto. Eksplozja smaków, zapachów i witamin, jeszcze bardziej wartościowa, gdy jest serwowana z orzechami, owocami czy bakaliami.
Które zboża warto jeść?
Odstaw klasyczną pszenicę, ryż i kukurydzę, a zastąp je tym, co cenione w tradycyjnej kuchni polskiej. Do dobrodziejstw, jakie od pokoleń rodzi nasza ziemia zalicza się:
- gryka – źródło lizyny i metioniny, bogactwo białka oraz cennych składników aktywnych, których ludzki organizm nie umie wytworzyć sam,
- proso – lekkostrawne zboże zawierające dużo żelaza i krzemu pozytywnie wpływających na kondycję skóry, włosów i paznokci,
- owies – dostarcza zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B, wzmacnia i regeneruje organizm; ma dużo błonnika, więc reguluje pracę jelit,
- żyto – dzięki dużej zawartości błonnika poprawia funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
Sięgnij też po amarantus, jęczmień i orkisz. Te odmiany są znane i uprawiane w Polsce od dawna, choć ich korzenie sięgają nawet starożytności! Kluczem jest to, aby były odpowiednio przyrządzone, oczyszczone i przetworzone w minimalnym stopniu, bo wtedy zachowują wszystkie swoje cenne właściwości.