Jesteś w ciąży? Zobacz, jak zadbać o swoje zdrowie i odporność!

Materiał zewnętrzny

Kobieta, która przygotowuje się do ciąży powinna staranniej wybierać produkty, które znajdą się na talerzu. Zbilansowane i wartościowe posiłki dodadzą jej energii i sił do tego, aby znieść trudy ciąży, porodu i połogu. Sprawdź, jakich składników nie może zabraknąć w Twojej diecie.

--- Reklama ---

Po pierwsze: optymalizuj kalorie

Już od dawna wśród świadomych mam powiedzenie, aby „jeść za dwoje” przybrało formę, by „jeść dla dwojga”. Ważne jest to, aby zoptymalizować posiłki pod kątem ich kaloryczności. W pierwszym trymestrze dieta powinna być zwiększona o około 150 kcal. W drugim trymestrze można sobie pozwolić na nieco więcej i przyjmować dodatkowo 360 kcal. W trzecim trymestrze standardowy jadłospis może być powiększony o 500 kcal.

Po drugie: sięgaj po warzywa

W każdym posiłku powinna znajdować się odpowiednia dawka warzyw, najlepiej świeżych i sezonowych, takich jak pomidory, papryka, brokuły czy buraki. Wśród wartościowych składników znajduje się między innymi beta-karoten, istotny dla prawidłowego rozwoju wzroku. Nie bez znaczenia jest obecność witaminy C, odpowiedzialnej za rozwój chrząstek i ścięgien dziecka. Ponadto w warzywach znajduje się sporo kwasu foliowego, potrzebnego do prawidłowego wzrostu płodu i powstawania krwinek czerwonych. Kwas foliowy warto suplementować już w okresie poprzedzającym starania o potomka. Produkt jest do nabycia w sklepie internetowym https://vitashop.pl/witaminy-i-mineraly/kwas-foliowy/.

Po trzecie: wzbogać menu o ryby i oleje roślinne

Kobieta ciężarna powinna przyjmować źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym oleje roślinne czy ryby. Te ostatnie nie powinny pojawiać się jednak w diecie częściej niż raz w tygodniu. Ograniczenia te związane są z potrzebną uniknięcia ryzyka kumulacji metali ciężkich.

Po czwarte: zatroszcz się o nawodnienie organizmu

Przyszłe mamy nie powinny zapominać o przyjmowaniu wody. Optymalną dawką jest picie do 2,5 l płynów dziennie. Nie należy wykluczać kawy czy herbaty, choć warto pić je z umiarem i pomiędzy kolejnymi filiżankami zachować odpowiednie odstępy. Wbrew pozorom dla kobiet w ciąży niedobrym rozwiązaniem będzie spożywanie herbaty zielonej.

Po piąte: wybieraj naturalne produkty nabiałowe

Z myślą o zdrowiu swoim i maleństwa wybieraj tylko naturalne i mało przetworzone produkty nabiałowe. Dobrą opcją będzie mleko, twaróg, kefir czy maślanka. Zrezygnuj natomiast z przesłodzonych deserków – zamiast nich postaw na jogurt naturalny, do którego sama dodasz świeże owoce czy orzechy.

Po szóste: sięgnij po mięso drobiowe

W poszukiwaniu dobrych źródeł białka zwierzęcego możesz zdecydować się na zakup mięsa drobiowego. Wybieraj chude mięso, najlepiej produkty z gospodarstwa ekologicznego. Unikaj tłustych i ciężkostrawnych rodzajów mięsa.

Po siódme: wzbogać dietę o nasiona roślin strączkowych i orzechy

Groch, fasola żółta i zielona, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, piniowe, ziemne – każdy z tych produktów sprzyja dobrostanowi kobiety w ciąży. Stanowi wartościowe źródło tłuszczy roślinnych.

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Jula

dużo cennych rad ciążowych!