Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Zdrowie i diety

Jesienna dieta dla diabetyków

Materiał zewnętrzny 8 października 2021

Diabetycy to grono osób chorych na cukrzycę. W związku z chorobą ich życie w kwestii żywienia musi podlegać ścisłym regułom. W innym razie może dojść do zaostrzenia objawów chorobowych i pogorszenia choroby. Wyróżniamy cukrzycę typu 1 i typu 2, jednak bez względu na to podstawą leczenia będzie właściwa dieta. W przypadku osób, u których dopiero zdiagnozowano chorobę, warto rozważyć wizytę u dietetyka. Udzieli on ważnych porad w zakresie żywienia oraz ustali jadłospis na najbliższe tygodnie. Wiedząc, co można jeść, a czego lepiej unikać, czujemy się znacznie pewniej i bardziej komfortowo.

--- Reklama ---

Dieta dla diabetyków

Dieta cukrzyka to w rzeczywistości zdrowa dieta dla każdego człowieka. Do najważniejszych zasad zaliczamy:

  • regularne spożywanie posiłków, w równych odstępach czasu,
  • spożywanie małych objętościowo posiłków, ale częściej,
  • spożywanie świeżych warzyw (4 porcje dziennie) i owoców (1 porcja dziennie),
  • sięganie po: pełnoziarniste produkty, ryby, niesłodzone produkty mleczne,
  • korzystanie z gotowania, pieczenia, grillowania bez tłuszczu, unikając smażenia,
  • ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, na rzecz tłuszczów roślinnych.

Szczególna uwagę należy zwrócić na owoce, które są źródłem cukrów prostych. Powinny być one ograniczane w diecie diabetyka, zaleca się im więc do 300 g owoców dziennie. Takie ograniczenia nie odnoszą się do warzyw, których minimalne spożycie dziennie powinno wynosić 500 g. Diabetycy muszą uważać na produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ bardzo szybko podnoszą one poziom cukru we krwi. Są to m.in. słodycze, miód, konfitury i dżemy, słone przekąski, fast-foody, pieczywo i produkty z jasnej mąki.

Pomysły kulinarne na jesień

Jesień to idealna pora na nowe kuchenne doświadczenia, również u diabetyków. W związku ze spadkiem temperatury, częstszymi opadami deszczu i wczesnym zapadaniem zmroku preferujemy dania rozgrzewające, dodające energii. To czas, w którym wyjątkowo dobrze smakują wszelkie kasze, surówki i pieczone mięsa. Oczywiście osoby chore na cukrzycę podczas gotowania musza pilnować wspomnianego indeksu glikemicznego. Ich dania muszą być również pełnowartościowe i odpowiednio zbilansowane. Przykładowe pomysły na śniadania lub kolacje obejmują:

  • koktajle warzywne, ewentualnie z niewielkim dodatkiem owoców,
  • pełnoziarniste naleśniki z serkiem o niskiej zawartości tłuszczu i łososiem,
  • omlety, jajecznica, wszelkie potrawy z jajek,
  • twarożek z ulubionymi warzywami i kromką chleba razowego.

Jesień to czas na warzywa i owoce sezonowe, czyli jabłka, śliwki, dynie, paprykę, cukinię czy cebulę. O tej porze roku nie brakuje również orzechów. Bazując na sezonowych produktach, można przygotować:

  • faszerowane papryki nadziewane ciemnym ryżem,
  • faszerowane cukinie z chudym mięsem mielonym i ulubioną kaszą,
  • ciemny ryż zapiekany z jabłkami lub śliwkami,
  • kremowa zupa z dyni, marchwi lub cukinii,
  • lasagne z cukinii.

Decydując się na dynię, należy pamiętać, że jej indeks glikemiczny jest wysoki, co uwzględniamy w bilansie całodniowym. Mimo tego nie należy rezygnować z jej spożycia – nawet w przypadku cukrzycy – ponieważ dostarcza ważnych związków odżywczych. Przygotowując posiłki, warto mieć na uwadze dodatkową suplementację. W przypadku diabetyków jest ona szczególnie ważna, ponieważ wykluczają oni z menu wiele produktów spożywczych, dostarczających cennych związków. Suplementy na Żywienie ma znaczenie mają wysoką jakość i dostarczają tych składników, które są potrzebne także w okresie jesiennym. To drinki w praktycznej, poręcznej buteleczce, którą można mieć zawsze przy sobie. 

Tagi diabetyk, dieta, jesień
Materiał zewnętrzny 8 października 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak odchudzać się skutecznie?
Następny wpis Wytrzymałe i bezpieczne sztućce dla dzieci — jakie wybrać?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?