Diabetycy to grono osób chorych na cukrzycę. W związku z chorobą ich życie w kwestii żywienia musi podlegać ścisłym regułom. W innym razie może dojść do zaostrzenia objawów chorobowych i pogorszenia choroby. Wyróżniamy cukrzycę typu 1 i typu 2, jednak bez względu na to podstawą leczenia będzie właściwa dieta. W przypadku osób, u których dopiero zdiagnozowano chorobę, warto rozważyć wizytę u dietetyka. Udzieli on ważnych porad w zakresie żywienia oraz ustali jadłospis na najbliższe tygodnie. Wiedząc, co można jeść, a czego lepiej unikać, czujemy się znacznie pewniej i bardziej komfortowo.
Dieta dla diabetyków
Dieta cukrzyka to w rzeczywistości zdrowa dieta dla każdego człowieka. Do najważniejszych zasad zaliczamy:
- regularne spożywanie posiłków, w równych odstępach czasu,
- spożywanie małych objętościowo posiłków, ale częściej,
- spożywanie świeżych warzyw (4 porcje dziennie) i owoców (1 porcja dziennie),
- sięganie po: pełnoziarniste produkty, ryby, niesłodzone produkty mleczne,
- korzystanie z gotowania, pieczenia, grillowania bez tłuszczu, unikając smażenia,
- ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, na rzecz tłuszczów roślinnych.
Szczególna uwagę należy zwrócić na owoce, które są źródłem cukrów prostych. Powinny być one ograniczane w diecie diabetyka, zaleca się im więc do 300 g owoców dziennie. Takie ograniczenia nie odnoszą się do warzyw, których minimalne spożycie dziennie powinno wynosić 500 g. Diabetycy muszą uważać na produkty o wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ bardzo szybko podnoszą one poziom cukru we krwi. Są to m.in. słodycze, miód, konfitury i dżemy, słone przekąski, fast-foody, pieczywo i produkty z jasnej mąki.
Pomysły kulinarne na jesień
Jesień to idealna pora na nowe kuchenne doświadczenia, również u diabetyków. W związku ze spadkiem temperatury, częstszymi opadami deszczu i wczesnym zapadaniem zmroku preferujemy dania rozgrzewające, dodające energii. To czas, w którym wyjątkowo dobrze smakują wszelkie kasze, surówki i pieczone mięsa. Oczywiście osoby chore na cukrzycę podczas gotowania musza pilnować wspomnianego indeksu glikemicznego. Ich dania muszą być również pełnowartościowe i odpowiednio zbilansowane. Przykładowe pomysły na śniadania lub kolacje obejmują:
- koktajle warzywne, ewentualnie z niewielkim dodatkiem owoców,
- pełnoziarniste naleśniki z serkiem o niskiej zawartości tłuszczu i łososiem,
- omlety, jajecznica, wszelkie potrawy z jajek,
- twarożek z ulubionymi warzywami i kromką chleba razowego.
Jesień to czas na warzywa i owoce sezonowe, czyli jabłka, śliwki, dynie, paprykę, cukinię czy cebulę. O tej porze roku nie brakuje również orzechów. Bazując na sezonowych produktach, można przygotować:
- faszerowane papryki nadziewane ciemnym ryżem,
- faszerowane cukinie z chudym mięsem mielonym i ulubioną kaszą,
- ciemny ryż zapiekany z jabłkami lub śliwkami,
- kremowa zupa z dyni, marchwi lub cukinii,
- lasagne z cukinii.
Decydując się na dynię, należy pamiętać, że jej indeks glikemiczny jest wysoki, co uwzględniamy w bilansie całodniowym. Mimo tego nie należy rezygnować z jej spożycia – nawet w przypadku cukrzycy – ponieważ dostarcza ważnych związków odżywczych. Przygotowując posiłki, warto mieć na uwadze dodatkową suplementację. W przypadku diabetyków jest ona szczególnie ważna, ponieważ wykluczają oni z menu wiele produktów spożywczych, dostarczających cennych związków. Suplementy na Żywienie ma znaczenie mają wysoką jakość i dostarczają tych składników, które są potrzebne także w okresie jesiennym. To drinki w praktycznej, poręcznej buteleczce, którą można mieć zawsze przy sobie.