Jakie produkty są bezglutenowe?

Materiał zewnętrzny

Produkty bezglutenowe są przeznaczone dla osób, które cierpią na chorobę celiakia. Pacjenci mający alergię na białko występujące w ziarnach zbóż, również powinni sięgnąć po żywność bezglutenową. Dieta bezglutenowa jest konieczna przy nadwrażliwości na gluten.

Co zawiera dieta bezglutenowa?

Osoby, u których występują: choroby układu pokarmowego, wątroby i trzustki; spadek masy ciała, podwyższony poziom cholesterolu, bóle głowy, stawów i kości; zaburzenia neurologiczne, powinny przeprowadzić badania serologiczne, które wykonywane są z próbki krwi żylnej. Jeśli wyniki potwierdzą celiakię, pacjenci muszą przestawić się na żywność bezglutenową, oferowaną przez sklep bezglutenowy. Na stronie https://bezglutenowyhert.pl/ można zamówić produkty bezglutenowe.

W diecie bezglutenowej powinny się znaleźć:

  • kukurydza, ryż, płatki owsiane, kasza jaglana z prosa, skrobia kukurydziana,
  • mleko i produkty mleczne: śmietana, kefir, maślanka, jogurt, ser,
  • nieprzetworzone mięso, jaja, ryby, wędliny bezglutenowe,
  • warzywa świeże, soki owocowe, owoce świeże,
  • cukier, miód, dżem, kisiele, budynie,
  • masło, olej roślinny, smalec.

Dieta bezglutenowa wyklucza używania produktów z dodatkiem skrobi pszennej.

Produkty bezglutenowe – pieczywo

Żywność bezglutenowa jest niezbędna dla osób, których organizm nie toleruje lub jest wrażliwy na białko zawierające: żyto, pszenicę i jęczmień. Jeśli chodzi o owies, to należy wybierać certyfikowany. Mąka kukurydziana, ryżowa, sojowa i gryczana wykorzystywana jest do produkcji pieczywa. Pieczony chleb bezglutenowy jasny, pod względem wyglądu i smaku jest zbliżony do tradycyjnego.

Podobnie jest z ciemnym, bo jest aromatyczny, więc amatorzy tego rodzaju pieczywa, będą go spożywać ze smakiem. Chleb owsiany zastępuje pszenny i jest polecany nie tylko osobom mającym nietolerancję na gluten, ale dla wegetarian oraz tych, którzy kanapki przygotowują zawsze z naturalnego i zdrowego pieczywa.

Jakie ciastka nie zawierają glutenu?

Ciastka bezglutenowe to słodka przekąska do lunchu i kawy. Przygotowane ze zdrowych składników i z gorzkiej czekolady, są nieziemsko smaczne, więc nie sposób się od nich oderwać. Z kolei ciastka owsiane bezglutenowe z żurawiną to pyszny i sycący dodatek do drugiego śniadania. Idealna na wycieczkę czy do szkoły jest pachnąca, puszysta i delikatna muffinka bezglutenowa z nadzieniem malinowym. Dzieci ją uwielbiają.

Ciasto bezglutenowe warto upiec, ale nie mając czasu, można kupić gotowe. Do wyboru jest wiele rodzajów pachnących słodkości, m.in.: Czekoladowe Ciasto Brownie, babka piernikowa i pomarańczowa.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze