Wafle ryżowe cieszą się coraz większą popularnością zwłaszcza wśród osób młodych. Do owej popularności z pewnością przyczynił się trend opiewający w zdrową żywność i aktywność fizyczną. Tytułowe wafle najczęściej spożywane są w formie krótkiej przekąski pomiędzy posiłkami, a szkoda, bowiem jak się okazało dają one mnóstwo możliwości kulinarnych. Oto kilka ciekawych pomysłów na dania z wykorzystaniem wafli ryżowych.
Ciasto z waflami ryżowymi.
Zdrowy, lekki i smaczny deser to znakomity sposób na zaspokojenie potrzeb związanych ze słodkościami z zachowaniem norm dietetycznych. Aby deser spełniał powyższe kryteria warto sprawić, by jego bazą stał się produkt pełnowartościowy i obfity w ważne wartości odżywcze. Przykładem takiego deseru jest ciasto z dodatkiem tytułowych wafli. Ciasto jest miękkie, wilgotne w środku oraz pełne porzeczek, czekolady i wspomnianych wafli. Ich struktura kreuje kontrast względem czekolady, zaś chrupka forma gwarantuje atrakcyjną konsystencję. Dodatek cynamonu z pewnością uwypukli aromat prostego ciasta, które zyskało nowy wymiar właśnie za sprawą wafli ryżowych.
Ciastka z wafli ryżowych
Innym – ciekawym wariantem są chrupiące i delikatne zarazem ciastka z waflami ryżowymi. Do ich przygotowania potrzebujemy 14 wafli ryżowych – doskonałe wafle ryżowe znajdują się w ofercie marki Kupiec. Składniki dodatkowe to banan, daktyle, białka oraz kilka kropel syropu klonowego. Wafle należy drobno pokruszyć i zmieszać z resztą składników. Powstała konsystencja w formie ciasta powinna zostać umieszczona w specjalnych foremkach. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni i pieczemy je przez okres 20min. Ciastka z wafli ryżowych smakują obłędnie i co najważniejsze – są zdrowe.
Mnogość zastosowań wafli ryżowych przyprawia o zawrót głowy. Mogą one występować w formie dodatku, przekąski i jak widać na powyższych przykładach – deseru. Każdy z wariantów z pewnością będzie smaczny i dostarczy nam szeregu cennych wartości odżywczych.