Nasze życie obfituje w wiele okazji wartych świętowania – wino stanowi świetne rozwiązanie do wznoszenia toastów. Właściwe jednak dobranie wina do sytuacji i serwowanych dań może okazać się nie lada wyzwaniem. Warto poznać nie tylko tę sztukę, ale również i sztukę właściwego podania wina. Proces jego przygotowania jest niezwykle ważny.
W jaki sposób przygotować wino do podania?
Wino powinno zostać podane w odpowiedniej temperaturze, bez względu na to czy jest to wino półwytrawne czy wytrawne.. I nie mam tu na myśli oczekiwania z termometrem na uzyskanie właściwej temperatury, co do jednej kreski. Pamiętajmy jednak, że wina różowe i białe powinny być podane zimne, najlepiej tuż po wyjęciu z lodówki. Wina czerwone można umieścić na jakieś 15 minut przed podaniem w lodówce, w celu delikatnego schłodzenia, które orzeźwi jego smak. Koneserzy win zaznaczają, że zdecydowanie lepsze jest podanie wina zbyt zimnego, niż zbyt ciepłego.
Ważne jest również właściwe otwarcie wina. Nie musisz robić tego tak pięknie i idealnie, jak odbywa się to w eleganckich restauracjach. Wystarczy, że zadbasz o właściwe użycie korkociągu – nie wkręcaj go do końca. Pozwoli Ci to uniknąć resztek korka w winie, co w przypadku przedziurawienia korka w 100% wystąpi. Jeśli nie czujesz się na siłach we właściwym otwieraniu wina podczas naprawdę eleganckich spotkań możesz wybrać wina z zakrętką. W żadnym wypadku nie powinniśmy się ich obawiać – zakrętki stosuje się w naprawdę prestiżowych i uznanych winach na całym świecie.
Jakie kieliszki przygotować?
Zapewne zadajesz sobie teraz pytanie czy powinieneś wybrać do każdego wina inny rodzaj kieliszków. Nie jest to konieczne, bez względu na to czy będziesz pić wino słodkie czy półwytrawne rodzaj kieliszka nie ma znaczenia. Konieczna jest jednak odpowiednia wielkość kieliszków – jeśli zadbasz o właściwy komplet posłuży Ci on przez lata i posmakujesz z nich wiele gatunków win jakie możesz zakupić w sklepie wineavenue24.pl. Odpowiednio duży kieliszek, o brzuchatej czasy pozwoli na stykanie się wina z powietrzem na jak największej powierzchni. Napowietrzanie wina jest niezwykle ważne – wydobywa cały jego aromat.