Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

W jakich kieliszkach należy pić wino półwytrawne?

Materiał zewnętrzny 30 października 2017

Nasze życie obfituje w wiele okazji wartych świętowania – wino stanowi świetne rozwiązanie do wznoszenia toastów. Właściwe jednak dobranie wina do sytuacji i serwowanych dań może okazać się nie lada wyzwaniem. Warto poznać nie tylko tę sztukę, ale również i sztukę właściwego podania wina. Proces jego przygotowania jest niezwykle ważny.

--- Reklama ---

W jaki sposób przygotować wino do podania?

Wino powinno zostać podane w odpowiedniej temperaturze, bez względu na to czy jest to wino półwytrawne czy wytrawne.. I nie mam tu na myśli oczekiwania z termometrem na uzyskanie właściwej temperatury, co do jednej kreski. Pamiętajmy jednak, że wina różowe i białe powinny być podane zimne, najlepiej tuż po wyjęciu z lodówki. Wina czerwone można umieścić na jakieś 15 minut przed podaniem w lodówce, w celu delikatnego schłodzenia, które orzeźwi jego smak. Koneserzy win zaznaczają, że zdecydowanie lepsze jest podanie wina zbyt zimnego, niż zbyt ciepłego.

Ważne jest również właściwe otwarcie wina. Nie musisz robić tego tak pięknie i idealnie, jak odbywa się to w eleganckich restauracjach. Wystarczy, że zadbasz o właściwe użycie korkociągu – nie wkręcaj go do końca. Pozwoli Ci to uniknąć resztek korka w winie, co w przypadku przedziurawienia korka w 100% wystąpi. Jeśli nie czujesz się na siłach we właściwym otwieraniu wina podczas naprawdę eleganckich spotkań możesz wybrać wina z zakrętką. W żadnym wypadku nie powinniśmy się ich obawiać – zakrętki stosuje się w naprawdę prestiżowych i uznanych winach na całym świecie.

Jakie kieliszki przygotować?

Zapewne zadajesz sobie teraz pytanie czy powinieneś wybrać do każdego wina inny rodzaj kieliszków. Nie jest to konieczne, bez względu na to czy będziesz pić wino słodkie czy półwytrawne rodzaj kieliszka nie ma znaczenia. Konieczna jest jednak odpowiednia wielkość kieliszków – jeśli zadbasz o właściwy komplet posłuży Ci on przez lata i posmakujesz z nich wiele gatunków win jakie możesz zakupić w sklepie wineavenue24.pl. Odpowiednio duży kieliszek, o brzuchatej czasy pozwoli na stykanie się wina z powietrzem na jak największej powierzchni. Napowietrzanie wina jest niezwykle ważne – wydobywa cały jego aromat.

Tagi etykieta, kieliszki, szampan, wino, zachowanie
Materiał zewnętrzny 30 października 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Rozgrzewające ciasteczka korzenne Rozgrzewające ciasteczka korzenne
Następny wpis Krem z dyni z imbirem Zupa krem z dyni na ostro
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kurczak po chińsku

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Sernik puszysty jak chmurka

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?