Znudził Ci się naturalny aromat kawy i zastanawiasz się, w jaki sposób podkręcić znany dotychczas smak? A może szukasz inspiracji, ponieważ lubisz eksperymentować, a poszukiwanie ciekawych połączeń i pobudzanie kubków smakowych, to Twoje ulubione zajęcie? Rozwiązanie znajduje się bliżej niż sądzisz i niesie ze sobą wiele korzyści.
Co w takim razie pozwala zmienić smak kawy, nadając jej zupełnie odmiennego aromatu, nierzadko czyniąc z niej smaczny deser?
Tajemnica zamknięta w słodkim płynie
Wszystko kryje się pod postacią niepozornego syropu do kawy, który jednocześnie osładza kofeinowy napój i wprowadza aromat w zależności od indywidualnego wyboru. Zastosowanie syropu umożliwia zrezygnowanie z tradycyjnego cukru, ponieważ każdy z nich jest produktem dosładzanym. W ten sposób zwykła kawa staje się przyjemnym w smaku deserem, który z przyjemnością można serwować zaproszonym gościom. Co więcej wykorzystanie prostych przepisów, w których rolę główną odgrywa syrop smakowy, pozwala uzyskać efekt zbliżony do napojów oferowanych w kawiarniach i restauracjach, bez wychodzenia z domu!
Do przygotowanej uprzednio kawy wystarczy dodać porcję słodkiego płynu, np. amaretto, po czym udekorować na wierzchu bitą śmietaną. Całość przyprószyć kakao lub drobno startą gorzką czekoladą. Dla podkreślenia efektu wizualnego, warto serwować kawę w wysokich przezroczystych szklankach lub kolorowych filiżankach. W drugiej wersji dobrze jest ozdobić spodeczek w podobny sposób jak szczyt filiżanki, czyli kakaem lub gorzką czekoladą.
Z takim deserem doskonale jest spędzać samotne popołudnie przy interesującej lekturze lub wieczorne spotkanie z przyjaciółkami.
Gdzie kupić profesjonalny syrop do kawy?
Współczesny rynek oferuje nam szereg produktów dopasowanych do naszych potrzeb i oczekiwań. Wybór jest czasami tak wielki, że trudno zdecydować się na coś konkretnego. Dylematy dotyczą wyborów życiowych, jak i bardziej prozaicznych spraw takich jak smak syropu do kawy. W przypadku dodatku do codziennej kawy, warto kierować się własnymi preferencjami, czyli wybrać spośród dostępnych smaków ten, który najbardziej lubimy. Można także przyjąć odwrotną strategię i zakupić produkt, którego smaku nie znamy i poszerzyć doznania, a być może w efekcie dodać aromat do ulubionych? Wielu producentów przygotowuje ofertę syropów, które doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatki do kaw, ale także deserów, koktajli czy drinków. Tym samym rozszerza się ich zastosowanie i z powodzeniem można ich używać w różnorodnych sytuacjach.
Sprawdź, jak dobierać syrop do kawy tutaj
Uwielbiam kawę z syropem amaretto, a i kokosowej latte też nie odmówię 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Magda