Smakosze gofrów mogliby się nimi zajadać niemal codziennie. Można przygotować je na słodko, ale też w wersji wytrawnej – najważniejsze są jednak same wafle. Aby wyszły idealnie miękkie i chrupiące, musimy korzystać z dobrej gofrownicy gastronomicznej. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni model.
Większości z nas bułeczki trochę już się przejadły na śniadanie, dlatego też m.in. gofry szybko zyskały na popularności. Warto nieco poeksperymentować z różnymi pomysłami na smaczne i kolorowe posiłki – np. można przygotowywać samodzielnie gofry. Jest to niezwykle łatwe, ale klucz tkwi w cieście i samych waflach – aby efekt w pełni nas zadowalał, warto korzystać z profesjonalnej gofrownicy gastronomicznej. Duży wybór urządzeń znajdziesz m.in. tutaj https://www.xxlgastro.pl/pl/urzadzenia-kuchenne/gofrownice-gastronomiczne/.
Na co warto zwrócić uwagę?
Znalezienie dobrej gofrownicy, która pozwoli nam cieszyć się smakiem gofrów w domowym zaciszu, wymaga zakupu odpowiedniego sprzętu. Okazuje się jednak, że może to być trudniejsze, niż nam się wydaje, gdyż na rynku jest bardzo duży wybór modeli – trzeba wiedzieć, czym kierować się podczas wyboru. Przede wszystkim warto zwróć uwagę na parametry techniczne, m.in. moc, ale też funkcje dodatkowe – dość popularne są też gofrownice z opiekaczem, czyli 2 w 1.
Przede wszystkim określmy też budżet, jakim dysponujemy – najtańsze gofrownice najczęściej są produkowane z materiałów niskiej jakości. Takie urządzenie będzie podatne na zniszczenia czy choćby porysowanie. Z kolei profesjonalna gofrownica gastronomiczna sprawdzi się w lokalach, w których produkowane są one niemal masowo. Jeśli już wiemy, ile możemy przeznaczyć na zakup, przeanalizujmy specyfikację.
Gofrownice gastronomiczne – parametry pod lupą
Możliwości gofrownicy gastronomicznej zależą głównie od jej parametrów. Najważniejsza jest moc, gdyż to od niej zależy, jak szybko urządzenie będzie się nagrzewać i upiecze gofry. Im wyższa moc, tym lepsza wydajność i nasze wafle będą szybciej gotowe. Szybkie modele dysponują mocą około 1000-2000 W i gwarantują świetnie upieczone gofry.
Dla wielu z nas istotny jest też kształt wafli – zależy on od sposobu wyprofilowania płytek. Uniwersalne modele przyrządzają kwadratowe lub prostokątne gofry, ale wybrane urządzenia pozwalają upiec wafle o kształcie serduszek, zwierzątek, buziek czy trójkątów itp.
Warto też zastanowić się, ile wafli nasza gofrownica powinna móc jednorazowo przygotować – dwa czy cztery? Dla singla lub pary podstawowy model zapewne będzie wystarczający, ale rodzina chętniej skorzysta z możliwości większego urządzenia. Do lokalu z kolei należy wybrać profesjonalną gofrownicę gastronomiczną.
Rodzaje gofrownic
Istotnym elementem gofrownicy są także płytki, a w zasadzie materiał, z jakiego zostały one wykonane. Może to być np. teflon, żeliwo czy powłoka ceramiczna – ważne, aby był on nieprzywieralny, gdyż pieczenie jest wtedy czystą przyjemnością. Placki nie będą przywierać do powierzchni, a utrzymanie gofrownicy w czystości też nie będzie stanowiło problemu. Dużą popularnością cieszą się zatem modele teflonowe, gdyż można w nich upiec idealne gofry bez tłuszczu. To świetny wybór dla dbających o linię i przestrzegających zasad zdrowej diety. Teflon wymaga jednak specjalnego traktowania, gdyż łatwo go uszkodzić, np. zarysować. Nie można czyścić go ostrymi akcesoriami ani rysować po nim nożem.
Powłoka ceramiczna szybko się nagrzewa, gofry wychodzą piękne, ale czyszczenie takiej gofrownicy jest dość męczące, gdyż jest to materiał wyjątkowo delikatny. Z kolei do żeliwnej ciasto prawdopodobnie będzie przywierać, ale jest ona wytrzymała i do lokalu gastronomicznego będzie inwestycją służącą przez kilka lat.
Jakie funkcje dodatkowe?
Profesjonalne gofrownice gastronomiczne wyposażone są ponadto w termostat chroniący przed przegrzaniem, opcję kontroli stopnia chrupkości oraz zarumienienia, lampkę informującą o gotowości do pracy, lampkę wskazującą stopień nagrzania itp.
Niektóre gofrownice gastronomiczne oferują też funkcje dodatkowe, np. opiekanie kanapek, wypiekanie babeczek, grillowanie warzyw, mięsa itd. Są to tzw. urządzenia 2 w 1 i cieszą się dużą popularnością ze względu na swoją funkcjonalność. Co więcej, pozwalają zaoszczędzić trochę miejsca w kuchni. Jeśli zależy nam na tym, aby wybrany model był wielofunkcyjny, musimy zwrócić uwagę na moc urządzenia – im wyższa, tym lepiej.
Wybór dostępnych gofrownic – zarówno do użytku profesjonalnego, jak i domowego – jest tak duży, że warto skorzystać z powyższych wskazówek, a na pewno każdy znajdzie odpowiedni dla siebie model.