Mówi się, że oryginały są najlepsze, a każda kolejna odsłona tego samego to tylko marna podróbka pierwowzoru. W świecie kulinariów niektórzy nie dopuszczają do siebie myśli „odgrzewania” starych dobrych dań i zmieniania ich przepisów. A gdyby tak stworzyć coś równie dobrego jak pizza, z tych samych składników, ale o zupełnie nowej postaci? Czy taki remake przypadłby do gustu smakoszom włoskiego placka? Przedstawiamy calzone!
Czym się różni tradycyjna pizza od calzone?
Gdyby spojrzeć tylko na składniki, trudno odróżnić calzone od tradycyjnej włoskiej pizzy. To detale czynią z niego odrębne danie o wyjątkowym smaku. Pizza calzone od zwykłej pizzy różni się głównie kształtem – to pyszny pieróg wypełniony przeróżnymi dodatkami. Zamknięte w cieście składniki dłużej utrzymują wysoką temperaturę, dzięki czemu daniem tym można się niespiesznie delektować podczas uroczystych obiadów czy romantycznych kolacji. Jak w takim razie zrobić pizzę calzone?
Jak zrobić calzone?
Przepisów informujących o tym, jak przygotować ciasto na calzone jest tyle samo, co receptur na pizzę. Dlaczego? Oba te dania zaczyna się od zagniecenia tego samego typu ciasta! Jeśli więc ktoś zna się na robieniu pysznej pizzy, na pewno jest w stanie przygotować wyśmienite calzone. Największe znaczenie ma użycie odpowiedniej ilości składników wysokiej jakości, zwłaszcza mąki i drożdży. Gdy ciasto na pizzę calzone będzie już wyrobione i odpowiednio podrośnie, trzeba rozciągnąć je na kształt okręgu. Następnie połowę ciasta smaruje się wybranym sosem (zwykle pomidorowym lub śmietanowym) i dekoruje dodatkami. Tak samo jak w przypadku pizzy, nie wolno zapomnieć o aromatycznych ziołach i różnego rodzaju serach! Pustą połową placka zakrywa się farsz, a brzegi zlepia, uszczelniając je wodą lub roztrzepanym jajkiem.
Może Cie zainteresować: Idealne ciasto na pizzę – czyli jakie?
Ile piec pizzę calzone?
Z uwagi na swoją grubość, calzone trzeba piec dwa razy dłużej niż zwykłą pizzę. W domowych warunkach, przy temperaturze 220°C, na upieczenie chrupiącego z zewnątrz i miękkiego w środku pieroga z idealnie podgrzanym farszem potrzeba około 25 minut. Większość domowych piekarników można co prawda rozgrzać jeszcze mocniej, ale wtedy ciasto mogłoby bardzo szybko się spiec, a farsz pozostałby surowy.
Jak przygotować ciasto na calzone? – przepis
„Nogawka”, czy też „pończocha”, bo takie jest tłumaczenie włoskiego słowa calzone, może zostać przygotowana według dowolnego przepisu na pizzę. Wystarczy rozpuścić odpowiednią ilość drożdży (ok 7g instant lub 25g świeżych) w ciepłej wodzie (1 szklanka) z dodatkiem cukru (pół łyżeczki), pozostawić do wyrośnięcia, a następnie połączyć z mąką 00 (2,5 szklanki), solą (łyżeczka) i oliwą (1-2 łyżki). Kolejnym krokiem jest dokładne wyrobienie ciasta i pozostawienie go do wyrośnięcia. Oto cała filozofia pysznie prostego przepisu na ciasto pieroga calzone!
Sprawdź również: Calzone – specjał w wielu odsłonach
Choć przepis na calzone nie jest trudny do wykonania, żadne włoskie danie nie będzie smakowało, gdy zabraknie odpowiedniej atmosfery. Prawdziwie włoski klimat, a zarazem dbałość o szczegóły zwiększające walory smakowe dań oferuje pizzeria San Giovanni w Warszawie, mająca w swoim menu calzone w różnych odsłonach. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie!!