Jeśli tytuł nie wyjaśnił Wam jeszcze wszystkiego, to spieszymy z podpowiedzią. Sosy czekoladowe, polewy truskawkowe i jedno i drugie o smaku toffi – dodatek, który może zmienić smak każdego deseru. Nie warto ich kupować, warto je zrobić samemu!

Do czego używać sosów i polew?
Sosy i polewy do deserów to prawdziwy popis umiejętności, ale i łatwe użycie w kuchni. Jeśli nie wiesz, do czego mógłbyś używać tego rodzaju dodatków, sprawdź na wkuchnizwedlem.wedel.pl lub innym portalu z kulinariami. Znajdziesz tam szereg inspiracji, dzięki którym będziesz mógł odkryć jak smakują lody, gdzie podział się smak ciasta oraz w jaki sposób gofry i naleśniki stają się ucztą, której nie zapomnisz.
Jak stworzyć dobrą polewę?
Zaczynamy od polewy. Powinna być ona dość rzadka, oblepiająca i smaczna. Wszystko zależy od tego, jakiego sposobu na polewę użyjesz. Jej przygotowanie zależy także od tego, jaki smak wybierzesz. Polewy owocowe robi się bowiem zupełnie inaczej niż czekoladowe, choć w pierwszym przypadku z pewnością podstawą są owoce, a w drugim czekolada. By nadać im płynności musisz stworzyć swojego rodzaju syrop, będziesz więc potrzebował wody i cukru lub mleka i cukru.
W jaki sposób przygotować sos?
Sos jest bardziej gęsty niż polewa i często używa się go do naleśników. Dzięki niemu zwykły obiad może zamienić się w niezwykłą ucztę. Wystarczy przygotować samodzielny sos z czekolady, śmietanki i cukru albo zdecydować się na owoce w syropie z cukru i wody, odpowiednio przegotowane i odparowane. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się sosem, który pojawi się tam, gdzie panna cotta, naleśniki, sernik na ciepło czy lody. Chcesz wiedzieć więcej? Odwiedzaj regularnie strony kulinarne, takie jak wkuchnizwedlem.wedel.pl i baw się słodkościami.
Sosy i polewy to przydatny i niezwykle efektowny element deseru, który nie nadaje mu smaku, ale stanowi języczek u wagi, dzięki czemu dany deser jest jeszcze lepszy, niż można by było sobie to wyobrazić. Odkryj je wszystkie!