Kosą po patelni Porady kulinarne Jak wybrać dobrą wagę kuchenną?

Jak wybrać dobrą wagę kuchenną?

5 minuty czytania
0
16

Waga kuchenna to sprzęt, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Niby niepozorna, jednak okazuje się nieoceniona, kiedy trzeba starannie odmierzyć ilość mąki czy mleka. Zobacz, czym warto kierować się przy wyborze wagi — obecnie na rynku znajdziesz różne rodzaje urządzeń, istotnie różniących się między sobą.

Pytanie pierwsze: waga mechaniczna czy elektroniczna?

Wagi kuchenne podzielić możemy zasadniczo na dwie główne grupy: wagi tradycyjne, czyli mechaniczne, oraz nowoczesne wagi elektroniczne. Wybierając ten praktyczny sprzęt, zadaj sobie najpierw pytanie, które z tych rozwiązań Cię interesuje.

Co oferuje nam waga mechaniczna?

Mechaniczna waga kuchenna to urządzenie działające dzięki wewnętrznemu odważnikowi, który połączony jest ze specjalną wskazówką, pokazującą konkretną wagę na zegarze. To proste rozwiązanie ma wiele zalet, wśród których jedną z najbardziej istotnych jest niska cena. Kolejne plusy to brak konieczności używania baterii oraz łatwa obsługa, z którą poradzi sobie nawet dziecko. Na rynku znajdziesz też ciekawe modele wag tradycyjnych, idealnie pasujące do kuchni w stylu vintage.

Minusem tego rozwiązania jest przede wszystkim brak dokładności — różnice mogą wynosić tu nawet ok. 20 g. Dlatego taka waga nie będzie dobrym rozwiązaniem, jeśli interesuje Cię bardzo precyzyjne ważenie, co jest niezbędne np. gdy jesteś na diecie lub przygotowujesz dania wymagające ścisłego trzymania się receptury.

Co oferuje nam waga elektroniczna?

Nowoczesna waga elektroniczna posiada wbudowany płaski odważnik, a wynik ważenia możesz odczytać na specjalnym wyświetlaczu LCD. Najważniejszą zaletą tego rozwiązania jest ogromna dokładność pomiaru. Waga elektroniczna może pochwalić się dokładnością aż do 1-2 gramów! Okazuje się więc niezastąpiona, gdy potrzebujesz precyzyjnego ważenia. Dodatkowym plusem jest spora ilość praktycznych funkcji jak np. tarowanie, wyliczanie objętości płynów czy wyliczanie kalorii. Dla osób będących na diecie czy często gotujących, jest to naprawdę dużym udogodnieniem. Warto dodać, że takie urządzenie dobrze wygląda w nowoczesnych i minimalistycznych wnętrzach.

Największym minusem wagi elektronicznej jest jej wyższa cena niż w przypadku wagi tradycyjnej, a także konieczność korzystania z baterii.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze wagi?

Wiesz już, jaki typ wagi Cię interesuje? Sprawdź teraz, na jakie parametry warto spojrzeć przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie.

Jednym z kluczowych jest na pewno maksymalne obciążenie wagi, mające zwykle zakres od 1 do 15 kilogramów — dopasuj ten parametr do swoich potrzeb, zastanawiając się, co najczęściej ważysz: ciężkie owoce i warzywa, czy raczej mąkę? Kluczowym parametrem jest również wspomniana już dokładność pomiaru — im większa, tym oczywiście lepiej. Zwróć także uwagę na to, z czego wykonana jest waga: czy jest to szkło, stal nierdzewna, a może po prostu plastik bądź silikon? Dopasuj wybór do swoich preferencji, ponieważ każdy z tych materiałów ma swoje wady i zalet; np. szkło nie chłonie zapachów i jest stylowe, z kolei plastik jest lekki i na pewno się nie stłucze.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Główne zasady kuchni azjatyckiej

Liczba miłośników kuchni azjatyckiej stale rośnie. Orientalne dania zachwycają smakoszy ni…