Pyszna, włoska pizza to połączenie wyjątkowego smaku i prostoty. Jej znakiem rozpoznawczym jest cienkie ciasto, sos pomidorowy, mozzarella i dobrej jakości dodatki. Znajdziemy wiele pizzerii i restauracji, w których zamówimy smaczną pizzę, z powodzeniem możemy przygotować ją także w domowym zaciszu. Jaki przepis na domową pizzę wybrać i o czym warto pamiętać?
Sekret włoskiego smaku – ciasto na pizzę
Nawet najlepsze dodatki nie sprawią, że pizza będzie wyjątkowo smaczna, jeśli przygotujemy słabe ciasto. To idealne i polecane przez Włochów jest cienkie, lekkie i chrupiące. Nie ma nic wspólnego z puchatym, drożdżowym plackiem, wypełnionym po brzegi dodatkami, który jest popularny w Ameryce. W tej materii od dawna istnieje konflikt, bo obie ze stron roszczą sobie prawa do bycia twórcą pizzy. Szukając rozwiązania tego sporu, można trafić na informacje, że to nie Włosi i Amerykanie wymyślili pizzę, a Grecy! Można też odnieść wrażenie, że cały świat kręci się wokół pizzy.
Rzymianie zainspirowali się greckim plackiem, ale zamiast drożdży wykorzystywali zakwas. Największą popularność pizzy przyniosło wymyślenie margherity – pysznej pizzy z pomidorami, mozzarellą i bazylią. To proste i wyjątkowo smaczne danie od razu zdobyło wiele serc. Jego twórcą jest neapolitański kucharz, który ugościł nią królową Małgorzatę w XVII wieku. Już wtedy dodatki grały drugie skrzypce, najważniejsze było ciasto.
Jak przygotować idealne ciasto na pizzę?
Przygotowując domową pizzę, należy pamiętać o kilku wskazówkach, które sprawią, że jej smak będzie wyjątkowy. Nie wystarczy po prostu połączyć kilku składników i rozwałkować ciasta, bo efekt nie będzie zadowalający. Zabierając się za pizzę domową, pamiętajmy o tym, aby:
- wszystkie składniki miały tę samą temperaturę (najlepiej pokojową),
- mąka była lekko podgrzana i przesiana,
- drożdże rozpuszczać w wodzie o temperaturze ok. 36-37 stopni,
- ciasto wyrabiać porządnie energicznymi ruchami (będzie gotowe, gdy zacznie odklejać się od rąk),
- nie robić ciasta na szybko, nie spieszyć się – potrzebuje ono ciepła i czasu, aby mogło dobrze wyrosnąć.
Jeśli chcemy, aby pizza była idealna, warto ciasto przygotować już wieczorem. Zagniatamy ciasto pamiętając o wszystkich wskazówkach, ale wkładamy je do dużej miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy na noc w lodówce.
Zobacz także: Sekrety włoskiej pizzy – sprawdzony przepis na pyszną pizzę!
Przepis na pizzę domową
Wiemy już, jak zabrać się do przygotowywania ciasta na pizzę, czas na konkretne składniki i ich proporcje. Przepis na smaczną pizzę jest prosty, a potrzebne produkty znajdziemy najpewniej w każdej kuchni.
Składniki na pizzę domową
- 25 g świeżych lub ok. 12 g suchych drożdży
- ½ szklanki ciepłej wody (ok. 36-37 stopni)
- ½ łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej (najlepiej takiej, która dedykowana jest pizzy)
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
Domowa pizza przepis – wykonanie
Przygotowywanie domowej pizzy zaczynamy od zrobienia rozczynu – drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i 2 czubate łyżki mąki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Rozczyn będzie gotowy, gdy nieco urośnie, a na jego powierzchni pojawią się bąble.
Do miski wsypujemy lekko ciepłą i przesianą mąką, dodajmy sól, oliwę i gotowy rozczyn. Ciasto na pizzę należy wyrabiać energicznie do momentu, gdy nie będzie lepiło się do palców i gładko odejdzie od dłoni. Po uzyskaniu takiego efektu formujemy kulę z ciasta, odkładamy ją do miski i przykrywamy bawełnianą szmatką. Jeśli w domu jest chłodno, pizza będzie potrzebowała więcej czasu, aby wyrosnąć. W piekarniku można wybrać funkcję rozmrażania lub ustawić go na około 40 stopni i nieco podgrzać, a następnie wstawić do środka miskę.
Najlepsze ciasto wyjdzie jednak wtedy, gdy przygotujemy je już wieczorem, a całą noc spędzi pod folią spożywczą w lodówce. Mimo tego, że na pierwszy rzut oka nie wydaje się to być dobrym pomysłem, to jednak w takiej temperaturze ciasto będzie rosło powoli i skutecznie. Następnego dnia zaskoczy nas idealnym smakiem. Warto jednak pamiętać, by włożyć ciasto do dużej miski i szczelnie zamknąć folią.
Pizza domowa – przepis na smaczne dodatki
Włosi stawiają na mniejszą liczbę dodatków na placku, ale najważniejsza jest ich jakość. Co warto położyć na pizzy, by miała wyjątkowy smak? Po pierwsze sos pomidorowy – najlepiej przygotować go z pomidorów pelatti, które wystarczy przegotować i nałożyć na pizzę. Zadbajmy także o dobrej jakości mozzarellę, oliwki i szynkę – np. parmeńska lub prosciutto crudo. Idealnym dodatkiem będzie też świeża bazylia lub rukola, ale warto zrezygnować z typowego, amerykańskiego składnika, którym jest keczup.
Pizza domowa czy na wynos?
Najsmaczniejsza będzie domowa pizza, przygotowywana z dobrej jakości składników i starannie zagniecionego ciasta, którą wypieczemy na kamieniu. Nie zawsze mamy jednak czas i warunki na to, by móc wykonać ją samodzielnie. W takiej sytuacji możemy zdecydować się na danie z dowozem, bo wiele pizzerii przygotowuje pyszną pizzę dostarczaną do domu.