Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Jak to robią Włosi, czyli przepis na pyszną pizzę

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
domowa pizza

Pyszna, włoska pizza to połączenie wyjątkowego smaku i prostoty. Jej znakiem rozpoznawczym jest cienkie ciasto, sos pomidorowy, mozzarella i dobrej jakości dodatki. Znajdziemy wiele pizzerii i restauracji, w których zamówimy smaczną pizzę, z powodzeniem możemy przygotować ją także w domowym zaciszu. Jaki przepis na domową pizzę wybrać i o czym warto pamiętać?

Sekret włoskiego smaku – ciasto na pizzę

Nawet najlepsze dodatki nie sprawią, że pizza będzie wyjątkowo smaczna, jeśli przygotujemy słabe ciasto. To idealne i polecane przez Włochów jest cienkie, lekkie i chrupiące. Nie ma nic wspólnego z puchatym, drożdżowym plackiem, wypełnionym po brzegi dodatkami, który jest popularny w Ameryce. W tej materii od dawna istnieje konflikt, bo obie ze stron roszczą sobie prawa do bycia twórcą pizzy. Szukając rozwiązania tego sporu, można trafić na informacje, że to nie Włosi i Amerykanie wymyślili pizzę, a Grecy! Można też odnieść wrażenie, że cały świat kręci się wokół pizzy.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Rzymianie zainspirowali się greckim plackiem, ale zamiast drożdży wykorzystywali zakwas. Największą popularność pizzy przyniosło wymyślenie margherity – pysznej pizzy z pomidorami, mozzarellą i bazylią. To proste i wyjątkowo smaczne danie od razu zdobyło wiele serc. Jego twórcą jest neapolitański kucharz, który ugościł nią królową Małgorzatę w XVII wieku. Już wtedy dodatki grały drugie skrzypce, najważniejsze było ciasto.

Jak przygotować idealne ciasto na pizzę?

Przygotowując domową pizzę, należy pamiętać o kilku wskazówkach, które sprawią, że jej smak będzie wyjątkowy. Nie wystarczy po prostu połączyć kilku składników i rozwałkować ciasta, bo efekt nie będzie zadowalający. Zabierając się za pizzę domową, pamiętajmy o tym, aby:

  • wszystkie składniki miały tę samą temperaturę (najlepiej pokojową),
  • mąka była lekko podgrzana i przesiana,
  • drożdże rozpuszczać w wodzie o temperaturze ok. 36-37 stopni,
  • ciasto wyrabiać porządnie energicznymi ruchami (będzie gotowe, gdy zacznie odklejać się od rąk),
  • nie robić ciasta na szybko, nie spieszyć się – potrzebuje ono ciepła i czasu, aby mogło dobrze wyrosnąć.

Jeśli chcemy, aby pizza była idealna, warto ciasto przygotować już wieczorem. Zagniatamy ciasto pamiętając o wszystkich wskazówkach, ale wkładamy je do dużej miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy na noc w lodówce.

Zobacz także: Sekrety włoskiej pizzy – sprawdzony przepis na pyszną pizzę!

Przepis na pizzę domową

Wiemy już, jak zabrać się do przygotowywania ciasta na pizzę, czas na konkretne składniki i ich proporcje. Przepis na smaczną pizzę jest prosty, a potrzebne produkty znajdziemy najpewniej w każdej kuchni.

Składniki na pizzę domową

  • 25 g świeżych lub ok. 12 g suchych drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody (ok. 36-37 stopni)
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej (najlepiej takiej, która dedykowana jest pizzy)
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

Domowa pizza przepis – wykonanie

Przygotowywanie domowej pizzy zaczynamy od zrobienia rozczynu – drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i 2 czubate łyżki mąki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Rozczyn będzie gotowy, gdy nieco urośnie, a na jego powierzchni pojawią się bąble.

Do miski wsypujemy lekko ciepłą i przesianą mąką, dodajmy sól, oliwę i gotowy rozczyn. Ciasto na pizzę należy wyrabiać energicznie do momentu, gdy nie będzie lepiło się do palców i gładko odejdzie od dłoni. Po uzyskaniu takiego efektu formujemy kulę z ciasta, odkładamy ją do miski i przykrywamy bawełnianą szmatką. Jeśli w domu jest chłodno, pizza będzie potrzebowała więcej czasu, aby wyrosnąć. W piekarniku można wybrać funkcję rozmrażania lub ustawić go na około 40 stopni i nieco podgrzać, a następnie wstawić do środka miskę.

Najlepsze ciasto wyjdzie jednak wtedy, gdy przygotujemy je już wieczorem, a całą noc spędzi pod folią spożywczą w lodówce. Mimo tego, że na pierwszy rzut oka nie wydaje się to być dobrym pomysłem, to jednak w takiej temperaturze ciasto będzie rosło powoli i skutecznie. Następnego dnia zaskoczy nas idealnym smakiem. Warto jednak pamiętać, by włożyć ciasto do dużej miski i szczelnie zamknąć folią.

Pizza domowa – przepis na smaczne dodatki

Włosi stawiają na mniejszą liczbę dodatków na placku, ale najważniejsza jest ich jakość. Co warto położyć na pizzy, by miała wyjątkowy smak? Po pierwsze sos pomidorowy – najlepiej przygotować go z pomidorów pelatti, które wystarczy przegotować i nałożyć na pizzę. Zadbajmy także o dobrej jakości mozzarellę, oliwki i szynkę – np. parmeńska lub prosciutto crudo. Idealnym dodatkiem będzie też świeża bazylia lub rukola, ale warto zrezygnować z typowego, amerykańskiego składnika, którym jest keczup.

Pizza domowa czy na wynos?

Najsmaczniejsza będzie domowa pizza, przygotowywana z dobrej jakości składników i starannie zagniecionego ciasta, którą wypieczemy na kamieniu. Nie zawsze mamy jednak czas i warunki na to, by móc wykonać ją samodzielnie. W takiej sytuacji możemy zdecydować się na danie z dowozem, bo wiele pizzerii przygotowuje pyszną pizzę dostarczaną do domu.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
Obiady dla zapracowanych

Szybkie i zdrowe obiady dla zapracowanych – 10 prostych pomysłów

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

szczeniak w domu

Jak przygotować dom na przyjęcie szczeniaka? Pierwsze chwile w nowym miejscu

miod pasieka rodzinna

Miód w roli głównej. Przepis na domowe ciastka z miodem i orzechami

przetwory

Domowe przetwory – 10 przepisów, które musisz wypróbować!

pies socjalizacja

Socjalizacja psa od pierwszych miesięcy – jak wychować pewnego siebie pupila?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?