Jak to robią Włosi, czyli przepis na pyszną pizzę

Materiał zewnętrzny

Pyszna, włoska pizza to połączenie wyjątkowego smaku i prostoty. Jej znakiem rozpoznawczym jest cienkie ciasto, sos pomidorowy, mozzarella i dobrej jakości dodatki. Znajdziemy wiele pizzerii i restauracji, w których zamówimy smaczną pizzę, z powodzeniem możemy przygotować ją także w domowym zaciszu. Jaki przepis na domową pizzę wybrać i o czym warto pamiętać?

--- Reklama ---

Sekret włoskiego smaku – ciasto na pizzę

Nawet najlepsze dodatki nie sprawią, że pizza będzie wyjątkowo smaczna, jeśli przygotujemy słabe ciasto. To idealne i polecane przez Włochów jest cienkie, lekkie i chrupiące. Nie ma nic wspólnego z puchatym, drożdżowym plackiem, wypełnionym po brzegi dodatkami, który jest popularny w Ameryce. W tej materii od dawna istnieje konflikt, bo obie ze stron roszczą sobie prawa do bycia twórcą pizzy. Szukając rozwiązania tego sporu, można trafić na informacje, że to nie Włosi i Amerykanie wymyślili pizzę, a Grecy! Można też odnieść wrażenie, że cały świat kręci się wokół pizzy.

Rzymianie zainspirowali się greckim plackiem, ale zamiast drożdży wykorzystywali zakwas. Największą popularność pizzy przyniosło wymyślenie margherity – pysznej pizzy z pomidorami, mozzarellą i bazylią. To proste i wyjątkowo smaczne danie od razu zdobyło wiele serc. Jego twórcą jest neapolitański kucharz, który ugościł nią królową Małgorzatę w XVII wieku. Już wtedy dodatki grały drugie skrzypce, najważniejsze było ciasto.

Jak przygotować idealne ciasto na pizzę?

Przygotowując domową pizzę, należy pamiętać o kilku wskazówkach, które sprawią, że jej smak będzie wyjątkowy. Nie wystarczy po prostu połączyć kilku składników i rozwałkować ciasta, bo efekt nie będzie zadowalający. Zabierając się za pizzę domową, pamiętajmy o tym, aby:

  • wszystkie składniki miały tę samą temperaturę (najlepiej pokojową),
  • mąka była lekko podgrzana i przesiana,
  • drożdże rozpuszczać w wodzie o temperaturze ok. 36-37 stopni,
  • ciasto wyrabiać porządnie energicznymi ruchami (będzie gotowe, gdy zacznie odklejać się od rąk),
  • nie robić ciasta na szybko, nie spieszyć się – potrzebuje ono ciepła i czasu, aby mogło dobrze wyrosnąć.

Jeśli chcemy, aby pizza była idealna, warto ciasto przygotować już wieczorem. Zagniatamy ciasto pamiętając o wszystkich wskazówkach, ale wkładamy je do dużej miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy na noc w lodówce.

Zobacz także: Sekrety włoskiej pizzy – sprawdzony przepis na pyszną pizzę!

Przepis na pizzę domową

Wiemy już, jak zabrać się do przygotowywania ciasta na pizzę, czas na konkretne składniki i ich proporcje. Przepis na smaczną pizzę jest prosty, a potrzebne produkty znajdziemy najpewniej w każdej kuchni.

Składniki na pizzę domową

  • 25 g świeżych lub ok. 12 g suchych drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody (ok. 36-37 stopni)
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej (najlepiej takiej, która dedykowana jest pizzy)
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

Domowa pizza przepis – wykonanie

Przygotowywanie domowej pizzy zaczynamy od zrobienia rozczynu – drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i 2 czubate łyżki mąki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Rozczyn będzie gotowy, gdy nieco urośnie, a na jego powierzchni pojawią się bąble.

Do miski wsypujemy lekko ciepłą i przesianą mąką, dodajmy sól, oliwę i gotowy rozczyn. Ciasto na pizzę należy wyrabiać energicznie do momentu, gdy nie będzie lepiło się do palców i gładko odejdzie od dłoni. Po uzyskaniu takiego efektu formujemy kulę z ciasta, odkładamy ją do miski i przykrywamy bawełnianą szmatką. Jeśli w domu jest chłodno, pizza będzie potrzebowała więcej czasu, aby wyrosnąć. W piekarniku można wybrać funkcję rozmrażania lub ustawić go na około 40 stopni i nieco podgrzać, a następnie wstawić do środka miskę.

Najlepsze ciasto wyjdzie jednak wtedy, gdy przygotujemy je już wieczorem, a całą noc spędzi pod folią spożywczą w lodówce. Mimo tego, że na pierwszy rzut oka nie wydaje się to być dobrym pomysłem, to jednak w takiej temperaturze ciasto będzie rosło powoli i skutecznie. Następnego dnia zaskoczy nas idealnym smakiem. Warto jednak pamiętać, by włożyć ciasto do dużej miski i szczelnie zamknąć folią.

Pizza domowa – przepis na smaczne dodatki

Włosi stawiają na mniejszą liczbę dodatków na placku, ale najważniejsza jest ich jakość. Co warto położyć na pizzy, by miała wyjątkowy smak? Po pierwsze sos pomidorowy – najlepiej przygotować go z pomidorów pelatti, które wystarczy przegotować i nałożyć na pizzę. Zadbajmy także o dobrej jakości mozzarellę, oliwki i szynkę – np. parmeńska lub prosciutto crudo. Idealnym dodatkiem będzie też świeża bazylia lub rukola, ale warto zrezygnować z typowego, amerykańskiego składnika, którym jest keczup.

Pizza domowa czy na wynos?

Najsmaczniejsza będzie domowa pizza, przygotowywana z dobrej jakości składników i starannie zagniecionego ciasta, którą wypieczemy na kamieniu. Nie zawsze mamy jednak czas i warunki na to, by móc wykonać ją samodzielnie. W takiej sytuacji możemy zdecydować się na danie z dowozem, bo wiele pizzerii przygotowuje pyszną pizzę dostarczaną do domu.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze