W większości przypadków konsumenci są przyzwyczajeni do olejów rafinowanych o bardzo długim terminie przydatności. Co jednak w przypadku tłuszczy tłoczonych na zimno? Czy można przechowywać je w taki sam sposób i tak samo długo? Zapoznaj się z tym artykułem, jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat!
Przechowywanie oleju – co powinieneś wiedzieć?
Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, oleje roślinne wymagają bardzo starannego przechowywania. Zwłaszcza te, które są tłoczone na zimno. W wypadku zaniedbań, ich wartości odżywcze mogą ulec degradacji pod wpływem czynników zewnętrznych, takich jak światło, temperatura lub tlen. Z tego powodu decydując się na ich zakup, trzeba mieć świadomość tego, w jaki sposób pomóc im zachować swoje walory jak najdłużej.
Nie bez powodu większość olejów roślinnych zimnotłoczonych, jest sprzedawanych w butelkach o ciemnym szkle, które ogranicza dostęp światła do zawartości. W innym wypadku zawarte w nich kwasy nienasycone mogłyby bardzo szybko ulec utlenianiu. Dlatego podczas przechowywania oleju musisz pamiętać, by składować go w miejscach zacienionych i suchych, na przykład we wnętrzu szafki kuchennej, albo (w przypadku niektórych gatunków) w lodówce. Nie tylko uchroni to produkt przed światłem, ale także zapewni mu optymalne warunki termalne, dzięki którym zachowa świeżość i właściwości jak najdłużej.
W jakich przypadkach przechowywać olej w lodówce?
W przypadku niektórych gatunków oleju, najlepszym sposobem na zachowanie ich świeżości i prozdrowotnych cech, jest trzymanie ich w temperaturze chłodniczej. Dotyczy to zwłaszcza produktów tłoczonych na zimno, które charakteryzują się wysoką zawartością niestabilnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przechowywanie oleju w lodówce należy praktykować dla większości produktów nierafinowanych. Jest to wręcz zalecane dla olejów lnianych, konopnych, rzepakowych, sojowych, a także oliwy z oliwek. Pamiętaj, by kupując dany produkt zapoznać się i zastosować do wytycznych producenta. W ten sposób będzie można korzystać z oleju zdecydowanie dłużej i lepiej odczuć jego prozdrowotne działanie.
Niekiedy podczas przechowywania oleju w lodówce, niektóre ich rodzaje mają tendencje do mętnienia. Nie ma w tym nic złego i w żaden sposób nie wpływa to negatywnie na ich właściwości.
Czy olej się psuje? Poznaj fakty!
Chociaż czasem trudno to poznać, to olej, podobnie jak wiele innych produktów spożywczych, starzeje się i naturalnie psuje. Potocznie nazywa się ten proces jełczeniem. W wyniku utleniania się kwasów tłuszczowych pojawiają się w oleju nowe substancje, które mogą zmienić jego smak oraz zapach. Nie wszyscy są jednak w stanie wyczuć te zmiany, gdyż czasem bywają bardzo subtelne.
Jeżeli chcesz mieć pewność, że nie spożywasz zepsutego oleju, koniecznie zwracaj uwagi na jego daty ważności. Dodatkowo dbaj o to, by zawsze po użyciu szczelnie zakręcać butelkę, w której jest przechowywany. Dzięki temu ograniczysz dostęp tlenu do zawartości i przedłużysz żywotność oleju.
Zdrowe oleje roślinne o długim terminie przydatności znajdziesz na stronie sklep.zlotopolskie.pl. Koniecznie ją odwiedź!