Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Jak przechowywać oleje?

Materiał zewnętrzny 2 lutego 2022

W większości przypadków konsumenci są przyzwyczajeni do olejów rafinowanych o bardzo długim terminie przydatności. Co jednak w przypadku tłuszczy tłoczonych na zimno? Czy można przechowywać je w taki sam sposób i tak samo długo? Zapoznaj się z tym artykułem, jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat! 

--- Reklama ---

Przechowywanie oleju – co powinieneś wiedzieć?

Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, oleje roślinne wymagają bardzo starannego przechowywania. Zwłaszcza te, które są tłoczone na zimno. W wypadku zaniedbań, ich wartości odżywcze mogą ulec degradacji pod wpływem czynników zewnętrznych, takich jak światło, temperatura lub tlen. Z tego powodu decydując się na ich zakup, trzeba mieć świadomość tego, w jaki sposób pomóc im zachować swoje walory jak najdłużej. 

Nie bez powodu większość olejów roślinnych zimnotłoczonych, jest sprzedawanych w butelkach o ciemnym szkle, które ogranicza dostęp światła do zawartości. W innym wypadku zawarte w nich kwasy nienasycone mogłyby bardzo szybko ulec utlenianiu. Dlatego podczas przechowywania oleju musisz pamiętać, by składować go w miejscach zacienionych i suchych, na przykład we wnętrzu szafki kuchennej, albo (w przypadku niektórych gatunków) w lodówce. Nie tylko uchroni to produkt przed światłem, ale także zapewni mu optymalne warunki termalne, dzięki którym zachowa świeżość i właściwości jak najdłużej. 

W jakich przypadkach przechowywać olej w lodówce?

W przypadku niektórych gatunków oleju, najlepszym sposobem na zachowanie ich świeżości i prozdrowotnych cech, jest trzymanie ich w temperaturze chłodniczej. Dotyczy to zwłaszcza produktów tłoczonych na zimno, które charakteryzują się wysoką zawartością niestabilnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Przechowywanie oleju w lodówce należy praktykować dla większości produktów nierafinowanych. Jest to wręcz zalecane dla olejów lnianych, konopnych, rzepakowych, sojowych, a także oliwy z oliwek. Pamiętaj, by kupując dany produkt zapoznać się i zastosować do wytycznych producenta. W ten sposób będzie można korzystać z oleju zdecydowanie dłużej i lepiej odczuć jego prozdrowotne działanie. 

Niekiedy podczas przechowywania oleju w lodówce, niektóre ich rodzaje mają tendencje do mętnienia. Nie ma w tym nic złego i w żaden sposób nie wpływa to negatywnie na ich właściwości. 

Czy olej się psuje? Poznaj fakty! 

Chociaż czasem trudno to poznać, to olej, podobnie jak wiele innych produktów spożywczych, starzeje się i naturalnie psuje. Potocznie nazywa się ten proces jełczeniem. W wyniku utleniania się kwasów tłuszczowych pojawiają się w oleju nowe substancje, które mogą zmienić jego smak oraz zapach. Nie wszyscy są jednak w stanie wyczuć te zmiany, gdyż czasem bywają bardzo subtelne.

Jeżeli chcesz mieć pewność, że nie spożywasz zepsutego oleju, koniecznie zwracaj uwagi na jego daty ważności. Dodatkowo dbaj o to, by zawsze po użyciu szczelnie zakręcać butelkę, w której jest przechowywany. Dzięki temu ograniczysz dostęp tlenu do zawartości i przedłużysz żywotność oleju.

Zdrowe oleje roślinne o długim terminie przydatności znajdziesz na stronie sklep.zlotopolskie.pl. Koniecznie ją odwiedź!

Tagi olej, przechowywanie, zasady
Materiał zewnętrzny 2 lutego 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Wołowina Wagyu – poznaj właściwości japońskiej wołowiny
Następny wpis Jak szybko udekorować tort?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?