Zastawa stołowa to niezbędne wyposażenie każdej restauracji. Jeżeli dobierzesz naczynia do serwowania posiłków w odpowiedni sposób, będą one apetycznie się prezentować, a talerze czy sztućce mogą doskonale podkreślić charakter i klimat wnętrza twojej restauracji. Jak to prawidłowo zrobić? Jaka zastawa stołowa jest najlepsza do restauracji? Aby się tego dowiedzieć, koniecznie przeczytaj nasz artykuł na ten temat. Zapraszamy do lektury!
Jakie naczynia są niezbędne w każdej dobrej restauracji?
Filiżanka do kawy Lubiana, różnego rodzaju talerze, szklanki czy kieliszki do wyposażenia restauracji przede wszystkim powinny cechować się dwoma najważniejszymi parametrami. Pierwszy z nich to solidność ich wykonania. To właśnie ona sprawi, że naczynia będą wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. A to umożliwi ci wykorzystywanie ich do serwowania posiłków przez długi czas, a także sprawi, że zawsze będą one wyglądać estetycznie.
Elegancka i schludna prezencja talerzy czy kieliszków to podstawa w każdej dobrej restauracji. Tylko estetycznie podane dania będą w pełni smaczne i zadowalające. Każdy choćby w małym stopniu zwraca uwagę na odpowiednie podanie posiłku. Dzieje się tak, ponieważ człowiek je również oczami. A estetycznie wyglądający obiad czy lunch z pewnością da więcej przyjemności podczas jego konsumpcji twojemu klientowi niż taki posiłek, który podano w niechlujny sposób.
Każda restauracja powinna mieć w swoim wyposażeniu naczynia do serwowania potraw, szkło, czyli kieliszki, salaterki, dzbanki, szklanki czy karafki, a także sztućce. Liczbę tych przedmiotów należy dopasować do standardowego ich używania w danej knajpie. Jednak zawsze warto mieć zapas elementów zastawy stołowej, w razie, gdyby przydarzyło się niespodziewane uszkodzenie jednego lub więcej kubków, talerzy czy dzbanków.
Jakie cechy posiadają dobre elementy zastawy stołowej do restauracji?
Zastawa stołowa w każdej restauracji wygląda nieco inaczej. Ma to na wpływ przede wszystkim rodzaj najczęściej serwowanych w niej dań. Jak powszechnie wiadomo, do pierogów czy makaronów pasują inne talerze niż do zup, czy do pizzy.
Jednak zastawy stołowe w wielu dobrych restauracjach posiadają parę cech wspólnych, dzięki którym jakość usług danego lokalu gastronomicznego utrzymuje się na stale wysokim poziomie. Jakie parametry powinny cechować odpowiednią zastawę stołową do restauracji? Co wyróżnia dobre naczynia czy sztućce do takiego lokalu gastronomicznego?
Łatwa dostępność każdego elementu zastawy stołowej
To bardzo ważne, aby zawsze mieć nieco więcej, niż się na co dzień używa naczyń czy sztućców na zapleczu kuchennym swojej restauracji. Takie zabezpieczenie da ci pełny spokój, nawet gdy zniszczy się mnóstwo elementów stale wykorzystywanej zastawy stołowej. Dlatego zawsze powinieneś mieć możliwość dokupienia odpowiednich, pasujących do reszty sztućców czy talerzy. Muszą być one takie same jak poprzednie naczynia i przybory do spożywania posiłków. Dlatego kup taką zastawę stołową, której poszczególne elementy będzie można nabyć ponownie w dowolnej chwili.
Stylowy wygląd i duża wytrzymałość zastawy stołowej
W wielu dobrych restauracjach można odczuć swobodny, niepowtarzalny klimat tego miejsca. Co ważne, tworzą go różne elementy jej wystroju, także zastawa stołowa ma wpływ na samopoczucie klientów lokalu gastronomicznego. Dlatego jej poszczególne elementy, jak widelce, filiżanki do kawy czy dzbanki muszą być bardzo wytrzymałe i estetyczne. To sprawi, że twoi goście z chęcią będą odwiedzać twoją restaurację, także podczas swoich oficjalnych spotkań.
Czy już zdecydowałeś się na konkretną zastawę stołową? A może jeszcze się wahasz? Życzymy ci wyłącznie udanych zakupów i samych trafnych decyzji w wyposażaniu swojego lokalu gastronomicznego. Powodzenia!