Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Gastronomia

Jak dobrze wybrać zastawę stołową do restauracji? Podpowiadamy

Materiał zewnętrzny 5 grudnia 2022

Zastawa stołowa to niezbędne wyposażenie każdej restauracji. Jeżeli dobierzesz naczynia do serwowania posiłków w odpowiedni sposób, będą one apetycznie się prezentować, a talerze czy sztućce mogą doskonale podkreślić charakter i klimat wnętrza twojej restauracji. Jak to prawidłowo zrobić? Jaka zastawa stołowa jest najlepsza do restauracji? Aby się tego dowiedzieć, koniecznie przeczytaj nasz artykuł na ten temat. Zapraszamy do lektury!

--- Reklama ---

Jakie naczynia są niezbędne w każdej dobrej restauracji?

Filiżanka do kawy Lubiana, różnego rodzaju talerze, szklanki czy kieliszki do wyposażenia restauracji przede wszystkim powinny cechować się dwoma najważniejszymi parametrami. Pierwszy z nich to solidność ich wykonania. To właśnie ona sprawi, że naczynia będą wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. A to umożliwi ci wykorzystywanie ich do serwowania posiłków przez długi czas, a także sprawi, że zawsze będą one wyglądać estetycznie. 

Elegancka i schludna prezencja talerzy czy kieliszków to podstawa w każdej dobrej restauracji. Tylko estetycznie podane dania będą w pełni smaczne i zadowalające. Każdy choćby w małym stopniu zwraca uwagę na odpowiednie podanie posiłku. Dzieje się tak, ponieważ człowiek je również oczami. A estetycznie wyglądający obiad czy lunch z pewnością da więcej przyjemności podczas jego konsumpcji twojemu klientowi niż taki posiłek, który podano w niechlujny sposób.

Każda restauracja powinna mieć w swoim wyposażeniu naczynia do serwowania potraw, szkło, czyli kieliszki, salaterki, dzbanki, szklanki czy karafki, a także sztućce. Liczbę tych przedmiotów należy dopasować do standardowego ich używania w danej knajpie. Jednak zawsze warto mieć zapas elementów zastawy stołowej, w razie, gdyby przydarzyło się niespodziewane uszkodzenie jednego lub więcej kubków, talerzy czy dzbanków. 

Jakie cechy posiadają dobre elementy zastawy stołowej do restauracji?

Zastawa stołowa w każdej restauracji wygląda nieco inaczej. Ma to na wpływ przede wszystkim rodzaj najczęściej serwowanych w niej dań. Jak powszechnie wiadomo, do pierogów czy makaronów pasują inne talerze niż do zup, czy do pizzy. 

Jednak zastawy stołowe w wielu dobrych restauracjach posiadają parę cech wspólnych, dzięki którym jakość usług danego lokalu gastronomicznego utrzymuje się na stale wysokim poziomie. Jakie parametry powinny cechować odpowiednią zastawę stołową do restauracji? Co wyróżnia dobre naczynia czy sztućce do takiego lokalu gastronomicznego?

Łatwa dostępność każdego elementu zastawy stołowej

To bardzo ważne, aby zawsze mieć nieco więcej, niż się na co dzień używa naczyń czy sztućców na zapleczu kuchennym swojej restauracji. Takie zabezpieczenie da ci pełny spokój, nawet gdy zniszczy się mnóstwo elementów stale wykorzystywanej zastawy stołowej. Dlatego zawsze powinieneś mieć możliwość dokupienia odpowiednich, pasujących do reszty sztućców czy talerzy. Muszą być one takie same jak poprzednie naczynia i przybory do spożywania posiłków. Dlatego kup taką zastawę stołową, której poszczególne elementy będzie można nabyć ponownie w dowolnej chwili.

Stylowy wygląd i duża wytrzymałość zastawy stołowej

W wielu dobrych restauracjach można odczuć swobodny, niepowtarzalny klimat tego miejsca. Co ważne, tworzą go różne elementy jej wystroju, także zastawa stołowa ma wpływ na samopoczucie klientów lokalu gastronomicznego. Dlatego jej poszczególne elementy, jak widelce, filiżanki do kawy czy dzbanki muszą być bardzo wytrzymałe i estetyczne. To sprawi, że twoi goście z chęcią będą odwiedzać twoją restaurację, także podczas swoich oficjalnych spotkań.

Czy już zdecydowałeś się na konkretną zastawę stołową? A może jeszcze się wahasz? Życzymy ci wyłącznie udanych zakupów i samych trafnych decyzji w wyposażaniu swojego lokalu gastronomicznego. Powodzenia!

Tagi restauracja, stołowa, zastawa
Materiał zewnętrzny 5 grudnia 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Dlaczego sushi tyle kosztuje? Czy jego cena jest uzasadniona?
Następny wpis Pościel bawełniana – na co zwrócić uwagę?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Seromak na kruchym spodzie

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?