w ,

Jak dbać o pracowników restauracji, aby chętniej przychodzili do pracy?



Każdy profesjonalny restaurator powinien wiedzieć, że istnieją różne rodzaje motywacji pracowników. Najbardziej efektownymi i skutecznymi są oczywiście podwyżki oraz premie. Istnieje jednak taki typ motywacji, który mimo braku komercyjnego charakteru, jest niezwykle istotny. W środowisku restauratorów niezwykle ważną sprawą jest wygląd zewnętrzny. Czy pracownicy przychodziliby chętnie do restauracji, gdzie nie dba się o wysoką jakość odzieży roboczej i nie przywiązuje się wagi do detali? No właśnie!

Odzież gastronomiczna dla pracowników znających swoją wartość!

W nowej i zadbanej odzieży gastronomicznej pracuje się o wiele przyjemniej, a do tego znacznie higienicznej. Profesjonalnie zaprojektowana odzież gastronomiczna powinna być co jakiś czas odświeżana, odnawiana, ponieważ z czasem staje się siedliskiem różnego rodzaju bakterii. Tkaniny po wielokrotnych, niezliczonych praniach ulegają zniszczeniu, pogarsza się ich jakość. Profesjonalni restauratorzy powinni dbać o swoich podwładnych, przynajmniej raz do roku inwestując w fabrycznie nowe koszule kelnerskie, jak i również czapki kucharskie. Nie zaszkodzi także zainwestować w nowe spodnie kucharskie, jeśli przy dotychczas stosowanych modelach zauważy się pęknięte szwy. Wyjść w czymś takim na salę restauracyjną pełną gości jest czymś niedopuszczalnym! Najważniejsze to pamiętać o tym, że każda odzież w miejscu pracy się zużywa i naszym obowiązkiem jest dbać o regularną jej wymianę, także w oparciu o obowiązujące trendy, które zmieniają się jak w kalejdoskopie. Trzeba iść z duchem czasu, a branża restauracyjna nie od dziś należy do tych najbardziej podatnych na zmiany

Przykazania wzorowego restauratora

Jeśli jesteś restauratorem przywiązującym szczegółową uwagę do tego, by wszystkim zatrudnionym przez Ciebie osobom pracowało się dobrze i wygodnie – to powinieneś:

  • każdemu pracownikowi zafundować komplet odzieży gastronomicznej, po kilka egzemplarzy określonego typu odzieży na zmianę
  • doceniać nie tylko pracę zespołową, ale również działania indywidualne, to właśnie indywidualiści pchają interes do przodu!
  • dawać podwyżki oraz premie zwłaszcza w okresie przedświątecznym
  • tworzyć rodzinną i pozbawioną zawiści atmosferę
  • od czasu do czasu organizować coś w rodzaju imprezy integracyjnej, może się ona odbywać w miejscu pracy, ale jeszcze ciekawiej będzie, gdy zdecydujecie się na wyjazd poza miejsce pracy, np. w formie weekendu w salonie SPA

Pracownicy restauracyjni to środowisko zawodowe niezwykle otwarte na współpracę i szybko się integrujące. Warto pozytywne nastawienie i zapał ekipy przełożyć na system działań, na podstawie których zbudowana zostanie jakość marki o dużej sile przebicia na rynku lokali gastronomicznych.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
mirella, manager
mirella, manager
1 miesiąc temu

W końcu coś o odzieży dla restauratorów, dzięki za te linki nie znałam tego sklepu a widzę , ze mają super ofertę odzieży gastronomicznej. akurat przez lock down będę miała więcej czasu aby powybierać coś dla załogi.