Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Herbata – dlaczego warto ją pić i w jakim dzbanku ją podawać?

Materiał zewnętrzny 19 października 2021

Polacy chętnie piją herbatę, lecz zwykle nieświadomie. Dziś zapraszamy do nowego spojrzenia na ten gorący napój. Zachęcamy do stworzenia własnych rytuałów, przybliżamy zdrowotne właściwości herbacianego suszu i zastanawiamy się, jaki powinien być najlepszy dzbanek – metalowy, szklany, ceramiczny czy może miedziany?

--- Reklama ---

Spójrzmy na picie herbaty jak na przyjemność!

Picie herbaty jest w naszym kraju bardzo popularne, choć niestety – traktowane bardzo po macoszemu. Dlaczego nie podejść do niego inaczej, czyniąc z niego radosny rytuał? Picie herbaty może stać się małą, codzienną przyjemnością, nadającą życiu wyjątkowego smaku. Poczynając od wybrania rodzaju liści, przez odpowiednie przyrządzenie i podanie, po niespieszne rozkoszowanie się naparem. 

Nie bez znaczenia są więc kubki, filiżanki i dzbanki do herbaty, które towarzyszą nam przy jej piciu. To właśnie te małe radości mają niebagatelny wpływ na to, jak wygląda nasze życie. Zanim przejdziemy do wyboru ciekawych akcesoriów, poznajmy kilka faktów na temat dobroczynnego działania herbaty na nasze ciała.

Dlaczego warto pić herbatę?

Chińskie przysłowie mówi: “Wystarczy, że wypijemy jedną filiżankę herbaty dziennie, aby umarł z głodu jeden farmaceuta”. Choć te słowa wydają się dziś mało prawdopodobne, trudno nie zgodzić się, że herbata ma właściwości prozdrowotne. Pomimo że najczęściej mówi się o znaczeniu zielonej, czerwonej i białej, czarna herbata również zawiera polifenole i flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, czy choćby antybakteryjną taninę, łagodzącą dolegliwości żołądkowe.

Miłośnicy czarnej herbaty nie powinni pić jej zbyt wiele, a jeśli chcą czerpać z niej korzyści, powinni wybierać produkty w wersji sypanej, o dobrej jakości. Ekspresowe torebki niekoniecznie się do tego nadają. I to właśnie do sypanej herbaty będzie idealnie pasować piękny dzbanek ceramiczny lub szklany, cieszący oko przy każdym zaparzaniu.

Jeśli dodatkowo chcemy dostarczyć sobie mikroelementów i witamin, sięgnijmy po zieloną herbatę. Cenne substancje pozostają w liściach, ponieważ są przetwarzane przed rozpoczęciem fermentowania – maksimum godzinę po ich zerwaniu. Będą to m.in. wapń, potas, miedź, cynk, żelazo, witamina A, B, C i K. 

W procesie krótkiej fermentacji powstaje czerwona herbata (pu erh). Zarówno zieloną, jak i czerwoną cenimy za właściwości wspierające odchudzanie. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, bo zwiększają aktywność enzymów trawiennych i metabolizują tłuszcze. Lepszy wygląd sylwetki zawdzięczamy również właściwościom moczopędnym i oczyszczającym tych herbat.

Najbardziej luksusową wersją jest herbata biała – najmniej przetworzona, dlatego najbogatsza w drogocenne składniki. Każdą z wymienionych herbat można zastąpić kawę – teina działa delikatniej niż kofeina, lecz również dodaje energii.

Jaki dzbanek do herbaty wybrać?

Przyrządzając posiłki, staramy się, aby wyglądały ładnie – przecież oczy też “jedzą”! Postępujmy tak również z napojami. Piękny dzbanek na herbatę oraz ulubiona filiżanka zmienią rytuał picia herbaty nie do poznania. Przecież akcesoria kuchenne nie muszą być wyłącznie funkcjonalne!

Odpowiednio dobrane, będą uzupełniać aranżację wnętrza – niezależnie od jej stylu. Nowoczesne dzbanki ceramiczne do herbaty mogą zdobić nasze stoły niczym rzeźby lub co najmniej wyszukane wazony. Do dyspozycji mamy klimatyczne warianty inspirowane latami 70. oraz niezwykle oryginalne formy. Uzupełnieniem zestawu może stać się nietuzinkowy filtr do kawy lub cukiernica – również wykonane z ceramiki.

Wielu zwolenników ma klasyczny, szklany dzbanek do herbaty. Transparentność szkła wykorzystywana jest jako atut wizualny – nie tylko w kuchni. Chętnie sięgamy po przezroczyste wazony, świeczniki i misy. Pamiętajmy, by wybrać odpowiedni rodzaj szkła – dzbanek szklany do gorących napojów musi być odporny na wysokie temperatury. Niektóre dzbanki nadają się wyłącznie do zimnych.

Jeśli chcemy uzdatnić wodę, z której zamierzamy przygotować herbatę (lub po prostu się jej napić), zaopatrzmy się w dzbanek miedziany. Taki gadżet nie nadaje się do kontaktu z wrzątkiem, lecz trudno o nim nie wspomnieć. Naczynia miedziane działają antybakteryjnie, dlatego warto w nich przechowywać wodę, również kranową. Powodują, że woda oczyszcza się i nabiera cennych właściwości – można to potwierdzić naukowo.

Cieszmy swoje zmysły każdego dnia!

Wybór smaku herbaty, koloru filiżanki i designu dzbanka jest kwestią indywidualną. Pamiętajmy, aby kierować się swoim gustem i przekonaniem, które z nich będzie sprawiało nam największą przyjemność. Dzbanek do herbaty – czarny, biały czy też wielobarwny, szklany czy ceramiczny, duży czy mały – ma być przedmiotem praktycznym i sprawiającym przyjemność. Czyż nie jest to słuszne podejście?

Tagi dzbanek, herbata
Materiał zewnętrzny 19 października 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Najlepsze garnki aluminiowe — czym się charakteryzują?
Następny wpis Drugi trymestr ciąży – co powinnaś o nim wiedzieć?
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Zofia
Zofia
22 sierpnia 2022 17:28

Ciekawy i zachęcający artykuł 👍

0
Odpowiedz

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?