w ,

Herbata – dlaczego warto ją pić i w jakim dzbanku ją podawać?



Polacy chętnie piją herbatę, lecz zwykle nieświadomie. Dziś zapraszamy do nowego spojrzenia na ten gorący napój. Zachęcamy do stworzenia własnych rytuałów, przybliżamy zdrowotne właściwości herbacianego suszu i zastanawiamy się, jaki powinien być najlepszy dzbanek – metalowy, szklany, ceramiczny czy może miedziany?

Spójrzmy na picie herbaty jak na przyjemność!

Picie herbaty jest w naszym kraju bardzo popularne, choć niestety – traktowane bardzo po macoszemu. Dlaczego nie podejść do niego inaczej, czyniąc z niego radosny rytuał? Picie herbaty może stać się małą, codzienną przyjemnością, nadającą życiu wyjątkowego smaku. Poczynając od wybrania rodzaju liści, przez odpowiednie przyrządzenie i podanie, po niespieszne rozkoszowanie się naparem. 

Nie bez znaczenia są więc kubki, filiżanki i dzbanki do herbaty, które towarzyszą nam przy jej piciu. To właśnie te małe radości mają niebagatelny wpływ na to, jak wygląda nasze życie. Zanim przejdziemy do wyboru ciekawych akcesoriów, poznajmy kilka faktów na temat dobroczynnego działania herbaty na nasze ciała.

Dlaczego warto pić herbatę?

Chińskie przysłowie mówi: “Wystarczy, że wypijemy jedną filiżankę herbaty dziennie, aby umarł z głodu jeden farmaceuta”. Choć te słowa wydają się dziś mało prawdopodobne, trudno nie zgodzić się, że herbata ma właściwości prozdrowotne. Pomimo że najczęściej mówi się o znaczeniu zielonej, czerwonej i białej, czarna herbata również zawiera polifenole i flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, czy choćby antybakteryjną taninę, łagodzącą dolegliwości żołądkowe.

Miłośnicy czarnej herbaty nie powinni pić jej zbyt wiele, a jeśli chcą czerpać z niej korzyści, powinni wybierać produkty w wersji sypanej, o dobrej jakości. Ekspresowe torebki niekoniecznie się do tego nadają. I to właśnie do sypanej herbaty będzie idealnie pasować piękny dzbanek ceramiczny lub szklany, cieszący oko przy każdym zaparzaniu.

Jeśli dodatkowo chcemy dostarczyć sobie mikroelementów i witamin, sięgnijmy po zieloną herbatę. Cenne substancje pozostają w liściach, ponieważ są przetwarzane przed rozpoczęciem fermentowania – maksimum godzinę po ich zerwaniu. Będą to m.in. wapń, potas, miedź, cynk, żelazo, witamina A, B, C i K. 

W procesie krótkiej fermentacji powstaje czerwona herbata (pu erh). Zarówno zieloną, jak i czerwoną cenimy za właściwości wspierające odchudzanie. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, bo zwiększają aktywność enzymów trawiennych i metabolizują tłuszcze. Lepszy wygląd sylwetki zawdzięczamy również właściwościom moczopędnym i oczyszczającym tych herbat.

Najbardziej luksusową wersją jest herbata biała – najmniej przetworzona, dlatego najbogatsza w drogocenne składniki. Każdą z wymienionych herbat można zastąpić kawę – teina działa delikatniej niż kofeina, lecz również dodaje energii.

Jaki dzbanek do herbaty wybrać?

Przyrządzając posiłki, staramy się, aby wyglądały ładnie – przecież oczy też “jedzą”! Postępujmy tak również z napojami. Piękny dzbanek na herbatę oraz ulubiona filiżanka zmienią rytuał picia herbaty nie do poznania. Przecież akcesoria kuchenne nie muszą być wyłącznie funkcjonalne!

Odpowiednio dobrane, będą uzupełniać aranżację wnętrza – niezależnie od jej stylu. Nowoczesne dzbanki ceramiczne do herbaty mogą zdobić nasze stoły niczym rzeźby lub co najmniej wyszukane wazony. Do dyspozycji mamy klimatyczne warianty inspirowane latami 70. oraz niezwykle oryginalne formy. Uzupełnieniem zestawu może stać się nietuzinkowy filtr do kawy lub cukiernica – również wykonane z ceramiki.

Wielu zwolenników ma klasyczny, szklany dzbanek do herbaty. Transparentność szkła wykorzystywana jest jako atut wizualny – nie tylko w kuchni. Chętnie sięgamy po przezroczyste wazony, świeczniki i misy. Pamiętajmy, by wybrać odpowiedni rodzaj szkła – dzbanek szklany do gorących napojów musi być odporny na wysokie temperatury. Niektóre dzbanki nadają się wyłącznie do zimnych.

Jeśli chcemy uzdatnić wodę, z której zamierzamy przygotować herbatę (lub po prostu się jej napić), zaopatrzmy się w dzbanek miedziany. Taki gadżet nie nadaje się do kontaktu z wrzątkiem, lecz trudno o nim nie wspomnieć. Naczynia miedziane działają antybakteryjnie, dlatego warto w nich przechowywać wodę, również kranową. Powodują, że woda oczyszcza się i nabiera cennych właściwości – można to potwierdzić naukowo.

Cieszmy swoje zmysły każdego dnia!

Wybór smaku herbaty, koloru filiżanki i designu dzbanka jest kwestią indywidualną. Pamiętajmy, aby kierować się swoim gustem i przekonaniem, które z nich będzie sprawiało nam największą przyjemność. Dzbanek do herbaty – czarny, biały czy też wielobarwny, szklany czy ceramiczny, duży czy mały – ma być przedmiotem praktycznym i sprawiającym przyjemność. Czyż nie jest to słuszne podejście?

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze