Ciężko znaleźć osobę, która nie lubi potraw z grilla. Takie danie są nie tylko smaczne i różnorodne, ale mają również wyjątkowy aromat. Oprócz samych potraw ważna jest także atmosfera, która towarzyszy grillowaniu. To czas, który można spędzić z najbliższymi, rodziną czy znajomymi. W sklepach jest ogromny wybór grilli, w różnych cenach, rozmiarach i kształtach. Osoby, które nie mają własnego ogrodu, mogą grillować na tarasie, balkonie, a nawet w domu. Małe grille można zabrać na wakacyjny wyjazd czy weekend poza miastem. Niektóre urządzenia można używać tylko na zewnątrz, ale są i takie, które sprawdzą się w domu. Jaki grill ogrodowy warto wybrać? Na co zwrócić uwagę?
Grille węglowe – funkcjonalność i różnorodność
Każdy miłośnik grillowania może znaleźć urządzenia dostosowane do swoich potrzeb. Najczęściej wybierane są grille węglowe. To najpopularniejszy typ grilla, który występuje w wielu rozmiarach i kształtach. Dostępne są małe, przenośne urządzenia, idealne do ogródka czy na działkę, a także solidne grille żeliwne i grille ogrodowe betonowe, montowane na stałe. Grillować na węglu można wszystko, zarówno mięsa, kiełbasy, jak i warzywa. Pysznie smakują szaszłyki z warzyw, pieczone ziemniaki czy grillowana karkówka. W zależności od rozmiaru i typu, grille węglowe mogą mieć różne funkcje tj. wędzenie czy gotowane. Grille z wędzarnią są bardzo lubiane, dzięki nim można przygotować smaczne dania, o niepowtarzalnym smaku. Wiele modeli ma dodatkowe, przydatne akcesoria tj. ruszt do steków, kamień do pizzy czy wok.
Grille gazowe – komfort i wygodne użytkowanie
Coraz więcej osób wybiera grille gazowe, które są zasilane gazem ziemnym lub gazem z klasycznej butli. Ich zaletą jest komfort użytkowania, są łatwe do czyszczenia i transportowania. Do ich rozpalenie nie jest potrzebny węgiel ani rozpałka, nie wytwarzają dymu, który jest uciążliwy dla wielu osób. Mogą być używane przez cały rok, w różnych warunkach, doskonale sprawdzą się na tarasie, a nawet w kuchni. Są jednak nieco droższe od grilli węglowych, a także ich słabą stroną jest brak aromatu, który mają potrawy przyrządzane na urządzeniu węglowym.
Grill elektryczny – nowoczesne grillowanie
Grille elektryczne są zasilane prądem. Mogą działać jak klasyczny grill, ale również ogrzać potrawę z dwóch stron jednocześnie. Są wygodne, łatwe w obsłudze, ale do ich działania wymagany jest dostęp do źródła zasilania. Potrawy grillują się szybko, są soczyste i chrupiące. Urządzenia tego typu można z powodzeniem używać w domowej kuchni, sprawdzą się do przyrządzania codziennych obiadów czy jako atrakcja na przyjęciu. Występuje w wielu rozmiarach, dlatego bez trudu można je dopasować do swoich potrzeb.
Akcesoria do grilla – co warto kupić?
Aby grillowanie było przyjemne i komfortowe, warto zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria. Na pewno przyda się szczotka, łopatka do przewracania i szczypce do grilla. Narzędzia pozwalają na wygodną obsługę urządzenia np. bezpieczne zdejmowanie potraw czy czyszczenie rożna. Bardzo przydatny jest również uchwyt do podnoszenia rusztu. Za jego pomocą można podnieść gorące kraty, a w razie potrzeby wymienić je na żeliwną płytę. Aby zwiększyć swoje bezpieczeństwo i uniknąć poparzenia, warto kupić żaroodporną rękawicę. Jest odporna na działanie wysokich temperatur – przyda się do przenoszenia rusztu czy nakładania potraw na talerz. Inne akcesoria, które ułatwią grillowanie to rozpylacz do oleju, płyta żeliwna czy pokrowiec.
Grill to urządzenie, które warto mieć w swoim domu czy ogrodzie. Grillowane potrawy są smaczne, zdrowe i aromatyczne. To też doskonały sposób na urozmaicenie kuchni. Osoby, które planują grillować przez cały rok, powinny wybrać urządzenie zasilane gazem lub prądem, a amatorzy grillowania na świeżym powietrzu mogą zdecydować się na klasyczne grille węglowe.