Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Etykieta jedzenia sushi – jakich błędów koniecznie unikać

Materiał zewnętrzny 18 października 2017
Etykieta jedzenia sushi – jakich błędów koniecznie unikać
Etykieta jedzenia sushi – jakich błędów koniecznie unikać

Jedzenie sushi nie powinno wiązać się ze stresującym historycznym rytuałem, lecz ze wspaniałymi doznaniami kulinarnymi. Dla osób, które lubią i dobrze bawią się podczas jedzenia sushi wystarczą grzeczne maniery. Dla tych natomiast, którzy zwracają uwagę na każdy detal i zazwyczaj znajdują się w formalnych sytuacjach podczas jedzenia sushi, warto zapoznać się z kilkoma zasadami.

--- Reklama ---

Tradycja sushi jest tak obszerna, że powstało równocześnie wiele tradycji związanych ze sztuką jego jedzenia. Sushi to wyselekcjonowany ryż, zawijanie, rolowanie i ozdabianie. Bardzo ważne jest, aby jedzenie ładnie wyglądało. Jedzenie powinno wywoływać głębsze przemyślenia i cieszyć wszystkie zmysły, a także pasować do pory roku. Styl podawania sushi jest związany ze zmieniającym się czasem. Uczestnicząc w tym niezwykłym posiłku, próbuje się dotrzeć do prawdy i wewnętrznego ładu.

Gimnastyka z pałeczkami

Warto być świadomym pewnych zasad kulturalnego posługiwania się pałeczkami. Nie wolno wymachiwać haski nad jedzeniem – takie zachowanie uznaje się za przejaw braku manier. Podobnie nie należy nadziewać jedzenia (sashi-bashi) końcami pałeczek. Nieraz trudno jest nabrać kawałki potraw, ale nie są one przeznaczone do nabierania pokarmu, ani do dźgania, czy przebijania. Zakazane jest także yose-hashi, czyli przesuwanie talerza pałeczkami do przodu – w tym celu najlepiej użyć do tego rąk. Nie ma nic gorszego niż wbijanie pałeczek w miskę pełną ryżu.

Zachowanie higieny jest bardzo ważne. Nie powinno się dotykać końcami pałeczek, które wkładamy do ust, innych kawałków niż te, które wybieramy dla siebie. Jeżeli chcemy podać komuś kawałek, ze wspólnego talerza, odwróćmy pałeczki i użyjmy drugiej strony.

Nie powinno się przekazywać kawałków innej osobie pałeczkami. Ma to podłoże symboliczne, które w tradycji japońskiej odnosi się do kości zmarłych. Zamiast tego, można podnieść talerz, ułatwiając drugiej osobie wybranie odpowiedniej porcji. Po skończonym jedzeniu nie należy odkładać na stole złączonych pałeczek, tylko zostawić je lekko rozłączone na talerzu. Ma to również znaczenie symboliczne, które przypomina o kadzidłach i modlitwach.

Proste rady na skomplikowane zasady

Kawałki sushi należy zjeść jednym ukąszeniem. Tradycyjne kawałki powinny być na tyle małe, aby mieściły się nawet w najmniejszej buzi. Gdy jednak nie są tradycyjnej wielkości, dopuszcza się dwa ugryzienia. Istnieje również tradycja umieszczania strony rybnej nigri na swoim języku, aby zmaksymalizować smak ryby. Wymaga to niestety dużej zręczności i dla osoby początkującej może być zbyt trudne i zakłócać korzystanie z posiłku. Jeżeli ryba okaże się zbyt intensywna, można oczyścić jej smak, jedząc marnowany imbir.

W bardzo dobrym stylu jest podziękować za posiłek nawet, jeśli jest to bar sushi. Grzecznościowa forma „dziękuję” po japońsku brzmi „domo arigato” i będzie z pewnością dobrze odebrana. Natomiast, jeżeli chcemy zabłysnąć wśród towarzystwa, lub jeżeli jesteśmy bardzo zadowoleni z posiłku, możemy użyć bardziej wyrafinowanego podziękowania: „gochisosama deshita”. Zwrot ten oznacza po prostu „dziękuję za posiłek”.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie

Tagi etykieta, pałeczki, porady, sushi, zasady
Materiał zewnętrzny 18 października 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Kotlety z kurczaka panierowane w orzechach Kotlety z kurczaka panierowane w orzechach
Następny wpis Udziec indyka z grzybami Udziec indyka z grzybami
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pyszna, domowa kawa, czyli kącik kawosza we własnym domu

Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

Pad thai z kurczakiem – prosty przepis z Tajlandii

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?