Kosą po patelni Zdrowie Estry kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 w diecie

Estry kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 w diecie

5 min. czytania
0
0

Kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć każdy z nich pełni inną funkcję, ich działanie wpływa przede wszystkim na układ krążenia czy układ immunologiczny. Oprócz niewielkiej ilości omega-9, organizm nie potrafi wyprodukować nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego składniki te muszą być podstawą zdrowej diety. Nowoczesne technologie pozwoliły uzyskać wysoko wchłanialną postać kwasów w formie estrów.

Co to są estry kwasów tłuszczowych-3, 6 i 9?

Estry etylowe (kwasy omega-3, 6 i 9) mają postać monocząsteczek. Taka forma gwarantuje osiągnięcie wysokiej przyswajalności składników przez komórki znajdujące się w całym organizmie. Wprowadzenie kwasów tłuszczowych do diety w tej postaci gwarantuje zwiększoną bioretencję i biodostępność, czyli osiągnięcie wysokiej szybkości oraz wchłanialności do układu krążenia. Choć technologia pozyskiwania estrów jest na etapie ciągłego rozwoju, postało już wiele badań na temat ich korzystnego wpływu na zdrowie, dokumentując skuteczność szczególnie w leczeniu chorób układu krwionośnego.

Jak działają kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9?

Kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9 nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Przemawia za tym szereg właściwości i szeroki zakres działania na organizm poszczególnych rodzajów kwasów, których najważniejsze funkcje to:

Kwasy tłuszczone omega-3 – działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, obniżanie ryzyka chorób serca, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, a także na pracę mózgu i wzroku.

Kwasy tłuszczowe omega-6 – wyrównanie ciśnienia i obniżanie poziomu cholesterolu, przeciwdziałanie chorobom serca oraz pełnienie ważnej funkcji w prawidłowym działaniu układu nerwowego (również w jego rozwoju na etapie życia płodowego).

Kwasy tłuszczowe omega-9 – regulacja ciśnienia tętniczego, wyrównanie poziomu złego cholesterolu, korzystny wpływ na układ trawienny, a dzięki roli naturalnych antyoksydantów spowalnianie procesów starzenia i poprawa kondycji skóry.

Estry kwasów tłuszczowych-3, 6 i 9 w preparatach

Ze względu na poważne konsekwencje niedoboru nienasyconych kwasów tłuszczowych zaleca się uzupełnienie diety produktami zawierającymi takie składniki. Zaawansowana forma estrów jest wykorzystywana w nowoczesnej produkcji wysoko wchłanialnych preparatów takich jak EstroVita, dostępnych pod adresem https://estrovita.pl/. Dzięki użyciu innowacyjnych technologii efektem całego procesu jest skoncentrowana i w pełni oczyszczona postać kwasów omega-3, 6 i 9, pozyskiwanych tylko z naturalnych olejów roślinnych. Opatentowana produkcja oraz warunki spełniające najwyższe standardy pozwalają uzyskać produkty, które dzięki właściwościom kwasów, wykazują intensywne, prozdrowotne działanie.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite