Jest doskonałym źródłem błonnika i produktem naturalnie bezglutenowym. Zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, duże ilości witamin oraz związków mineralnych. Usprawnia pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi i dostarcza licznych przeciwutleniaczy o właściwościach odmładzających. Dowiedz się, dlaczego warto zamienić biały ryż na brązowy.
Pochodzący z Indii i Chin ryż to jedno z najstarszych i najczęściej uprawianych zbóż świata, od tysięcy lat będące podstawą wyżywienia milionów ludzi w Afryce i Azji. Dostępne w Polsce gatunki różnią się wielkością ziaren, smakiem i właściwościami, można je jednak podzielić na dwie podstawowe grupy: ryż biały i ryż brązowy. Pierwszy z nich to ziarna podane intensywnemu obłuszczaniu i „polerowaniu”, po których pozostaje w zasadzie samo bielmo nasion – bogate w skrobię i lekkostrawne, ale pozbawione większości cennych substancji odżywczych. Z ryżu brązowego natomiast usuwana jest tylko zewnętrzna, niejadalna okrywa nasiennej, dzięki czemu jest znacznie bogatszy w witaminy, minerały, błonnik i inne cenne substancje biologicznie czynne.
Brązowy ryż – jakie ma właściwości prozdrowotne?
Ryż brązowy zawiera nawet 4-krotnie więcej błonnika niż biały. Mimo, że nie podlega on procesom trawienia, to jednak jest niezbędny w zapewnieniu właściwej pracy i funkcjonowania układu pokarmowego. Włókna pokarmowe pęcznieją w żołądku, dając długotrwałe sytości, zwiększają objętość mas kałowych oraz pobudzają perystaltykę jelit, dzięki czemu ułatwiają sprawne usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych i zapobiegają nieprzyjemnym zaparciom. Frakcje rozpuszczalne błonnika stanowią pożywkę dla „dobrej” mikroflory bakteryjnej układu pokarmowego, spowalniają trawienie węglowodanów – zapobiegając wahaniom poziomu cukru we krwi, jak również wiążą nadmiar kwasów żółciowych i cholesterolu, które następnie są wydalane z organizmu. Z wysoką zawartością błonnika wiąże się kolejna zaleta tego zboża, którą jest niski indeks glikemiczny (wynoszący ok. 55) – w tradycyjnej medycynie dalekowschodniej zalecano spożycie brązowego ryżu jako środka obniżającego poziom cukru we krwi w leczeniu cukrzycy.
Jako produkt naturalnie bezglutenowy brązowy ryż znajduje szerokie zastosowanie w diecie chorych na celiakię oraz osób z nadwrażliwością na to białko. Wśród jego wartości odżywczych warto wymienić też dużą ilość witamin z grupy B – wpływających korzystnie na stan skóry oraz układu nerwowego oraz witaminy PP – biorącej m.in. udział w metabolicznych procesach uwalniania energii z węglowodanów, syntezie czerwonych krwinek oraz hamującej szkodliwe działanie substancji toksycznych i niektórych leków, jak również wysoką zawartość fosforu, potasu, magnezu, cynku, miedzi i manganu. Otręby, będące elementem zewnętrznej otoczki brązowego ryżu, są źródłem około 70 różnych przeciwutleniaczy o właściwościach antynowotworowych, regenerujących i spowalniających procesy starzenia się organizmu.
Liczne właściwości prozdrowotne brązowego ryżu – których pozbawione są wersje białe, sprawiają że zyskuje on coraz większą popularność również w naszym kraju. W kuchni znajduje zastosowanie zwłaszcza w przypadku pikantnych dań kuchni azjatyckiej, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby wykorzystać go również w potrawach „na słodko” z dodatkiem owoców i bakalii. Doskonale sprawdzi się w połączeniach z różnego rodzaju mięsami, jak również w potrawach wegetariańskich i wegańskich z warzywami oraz jajkami.
Artykuł przygotowany przy wsparciu sklepu NaturalnieZdrowe.pl – sklepu z naturalną i zdrową żywnością. |