Warto wiedzieć, iż śliwki wędzone nie tylko są doskonałą przekąską, ale także cennym dodatkiem do wielu dań. Chyba najpowszechniejszym przykładem będzie schab pieczony ze śliwką. Są one nie tylko smakowite, ale także posiadają właściwości zdrowotne. Dlaczego zatem należy włączyć śliwkę do naszej diety oraz kiedy szczególnie ją spożywać?
Wędzenie śliwek
Wędzenie śliwek oraz innych owoców to doskonały sposób na odpowiednie magazynowanie i konserwację. Pierwsze śliwki wędzone wywodzą się z rejonu Morza Kaspijskiego. Obecnie największe uprawy tych owoców znajdują się w Kalifornii. Wynika to z istniejącego tam ciepłego klimatu, gdzie rosną piękne i smakowite owoce. W naszym kraju śliwki bardzo często spożywa się w towarzystwie czekolady. Ponadto stanowi jeden z kluczowych składników do kompotu z suszu, który jest spożywany w czasie wigilijnej wieczerzy.
Składniki odżywcze występujące w śliwkach
Suszone śliwki dostarczają wiele składników odżywczych takich jak witaminy C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, ryboflawiny oraz kwas foliowy. Ponadto dostarczają takie minerały jak żelazo, wapń, magnez czy potas. Wędzone śliwki zaleca się spożywać w momencie występowania zaparć. To częste zalecenie wydawane przez samych lekarzy. Wynika to z tego, że wędzone śliwki posiadają znacznie więcej błonnika niż te ich surowe owoce. W śliwkach występuje także sorbitol oraz pektyny, które prawidłowo wpływają na regulację wypróżnień. Warto jednak mieć na uwadze to, że zbytnie spożywanie śliwek może doprowadzić do powstania wzdęć, a nawet pojawienia się biegunki. Śliwki są szczególnie zalecane osobom, którym zdiagnozowano wysoki poziom cholesterolu. Są także dedykowane osobom, zmagającymi się z nadmiernymi kilogramami. Proces suszenia śliwek zapewnia, że suszone owoce mają znacznie więcej składników odżywczych niż te surowe. Dodatkowo śliwki stabilizują poziom cukru we krwi, pobudzają wydzielanie żółci, redukując poziom „złego” cholesterolu.
Kaloryczność śliwek
Jak wiadomo większość suszonych i wędzonych owoców są znacznie bardziej kaloryczne niż te surowe. W 100 gramach śliwek wędzonych znajduje się 240 kcal, gdzie świeże śliwki o tej samej gramaturze mają zaledwie 46 kcal, czyli prawie 6 razy mniej. Nie umniejsza to jednak właściwościom jakie posiadają. Są cennym bogactwem błonnika zwłaszcza dla tych, przebywających na diecie oraz zapewniają poczucie sytości na długo po ich zjedzeniu. Stąd ich obecność w diecie każdego człowieka jest wręcz zalecana. Chodzi o to, by pamiętać o rozsądku i umiejętnym ich spożywaniu, by zbytnio się nimi nie przejadać. Jedna suszona śliwka liczy średnio 20 kcal. Ostateczna kaloryczność jest uzależniona od jej wielkości. Spożycie trzech suszonych śliwek zastępuje jedną z zalecanych dziennych dawek porcji warzyw i owoców. Najlepiej trzymać się zasady „jednej garści” dziennie. Spożycie takiej ilości będzie korzystne dla zdrowia oraz zbytnio nie utuczy nikogo oczywiście utrzymując i podążając za zasadami zbilansowanej i zrównoważonej diety.