Sushi to jedna z najbardziej lubianych, egzotycznych potraw w Polsce. Wiele osób deklaruje, że sushi mogłyby jeść codziennie, gdyby nie jego dość wysoka cena. W związku z tym, potrawa ta nadal pozostaje w naszym kraju rarytasem, po który sięgamy głównie na specjalne okazje. Mimo tego, że sushi nie należy do najtańszych potraw, warto wiedzieć, że jego cena wynika nie tylko z mody i popularności, lecz także z bardziej praktycznych czynników. Jakich – o tym powiemy poniżej!
Sushi – kultowe danie (nie) tylko dla najbogatszych
Kiedy sushi po raz pierwszy zagościło nad Wisłą, kojarzyło się głównie z luksusowym, ekskluzywnym daniem, przeznaczonym głównie dla osób zamożnych. I tak rzeczywiście było – na początku sushi było serwowane przez luksusowe restauracje, odwiedzane przez bogatsze osoby. Z czasem jednak zaczęło stopniowo zrywać z tym schematem i obecne jest daniem dostępnym praktycznie na każdą kieszeń. Znajdziemy je bowiem już nie tylko w ekskluzywnych lokalach gastronomicznych w Krakowie, lecz także na półkach w supermarketach oraz w barach szybkiej obsługi. Sushi możemy także bez problemu zamówić z dostawą do domu.
Mimo tych zmian i spadku ceny, sushi nadal pozostaje daniem dość kosztownym zakupie. Warto jednak mieć świadomość, że jego wyższa cena nie wynika bynajmniej z chęci wysokiego zarobku restauratorów, lecz znacznie bardziej prozaicznych przyczyn. Na cenę sushi wpływa bowiem jakość jego składników, sposób przygotowania, a także koszty utrzymania firmy, które w dzisiejszych czasach nie należą niestety do niskich. Na ogólną dostępność tej poprawy oraz jej cenę pozytywnie wpłynęła także oferta firm cateringowych, które dostarczają zestawy sushi pod wskazany adres. To one są bowiem w stanie zaoferować nam najlepszą jakość sushi w Krakowie na Kazimierzu w najbardziej atrakcyjnej cenie.
Jakie czynniki wpływają na cenę sushi? Czy zawsze tańsze znaczy lepsze?
Sushi to kultowa potrawa, która w naszym kraju posiada pokaźne grono miłośników. Jest to w dalszym ciągu danie uznawane za ekskluzywne i jedyne w swoim rodzaju. Nic więc dziwnego, że zainteresowanie nim nie tylko nie słabnie, lecz z roku na rok dodatkowo wzrasta. Sushi kojarzy się nie tylko z unikalnym, oryginalnym i charakterystycznym smakiem oraz wyglądem, ale także z dość wysoką cenę, zwłaszcza jeśli kupujemy je ze sprawdzonego źródła.
Profesjonalne restauracje sushi w Krakowie na Kazimierzu oraz firmy cateringowe zatrudniają wyspecjalizowanych mistrzów sushi, którzy ręcznie przygotowują poszczególne przysmaki. Proces przygotowania sushi jest pracochłonny i wymagający pod względem manualnym, co ma wpływ na cenę gotowego produktu. Aby sushi w pełni zaspokoiło nasze potrzeby kulinarne, musi zostać przygotowane na bazie świeżych, wysokiej jakości składników, które same w sobie są dość kosztowne w zakupie.
Na sushi możemy jednak nieco zaoszczędzić i to bez uszczerbku na jego jakości. Wystarczy skorzystać z oferty firmy cateringowej, która oferuje sushi z dostawą pod wskazany adres! Firmy oferują swoim klientom zestawy w różnych cenach, z darmową dostawą na terenie miasta. Dodatkowo, od czasu do czasu w ich mediach społecznościowych pojawiają się zniżki i kody rabatowe, dzięki którym można obniżyć koszt zamówienia i cieszyć się ulubionym sushi w jeszcze lepszej cenie.
Artykuł powstał we współpracy z Haiku Sushi – najlepsze sushi Kraków Kazimierz.