w

Dieta w chorobach – dlaczego jest tak ważna?



Gdy organizm walczy z chorobą, potrzebuje dodatkowego wsparcia. Tym wsparciem są nie tylko preparaty zapisane przez lekarza, ale także produkty spożywcze bogate w witaminy i minerały. Każdy z nas ma jednak nieco inne zapotrzebowanie na kalorie i składniki odżywcze. Wiek, stan zdrowia, masa ciała, zawód, rodzaj aktywności fizycznej, a także jej częstotliwość i intensywność – to czynniki, które należy uwzględnić przy konstruowaniu codziennego menu. Jakie znaczenie ma dieta w chorobach przewlekłych? Kiedy warto wybrać się do dietetyka? Podpowiadamy!

Znaczenie diety w chorobach przewlekłych

Choroby przewlekłe charakteryzują się przede wszystkim długim czasem trwania. Zaliczamy do nich m.in. nowotwory, choroby układu krążenia, układu oddechowego, cukrzycę, choroby psychiczne, choroby jamy ustnej, kości i stawów, a także zaburzenia o podłożu endokrynologicznym czy genetycznym. Wiele z tych dolegliwości wymaga nie tylko dobrania odpowiednich leków, ale także specjalistycznej opieki ambulatoryjnej. Walka z niektórymi schorzeniami trwa do końca życia. Dlatego tak ważne jest leczenie dietetyczne.

Podstawą zdrowego trybu życia jest zróżnicowana dieta bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i zdrowe tłuszcze pochodzące m.in. z ryb morskich, orzechów czy olejów tłoczonych na zimno. Inaczej jednak będzie wyglądać dieta mężczyzny po 40. roku życia pracującego fizycznie, ale zmagającego się z problemami z tarczycą, inaczej kobiety po 30. roku życia będącej w ciąży i cierpiącej na refluks żołądkowo-przełykowy i cukrzycę, a jeszcze inaczej mężczyzny po 60. roku życia po przebytej chorobie nowotworowej zmagającego się z nadwagą i nadciśnieniem.

Jaką rolę w procesie powrotu do zdrowia odgrywa dietetyk?

Przy niektórych chorobach konieczne staje się wyeliminowanie konkretnych produktów lub całych grup produktowych. Bez wiedzy i doświadczenia trudno tak skomponować menu, aby, wykluczając niektóre produkty, zapewnić organizmowi dostęp do niezbędnych składników odżywczych. Dietetyk to specjalista zajmujący się wpływem żywności na zdrowie człowieka. Wbrew powszechnej opinii nie zajmuje się on wyłącznie problemami z nadwagą czy otyłością. Z porad dietetyka korzystają również pacjenci zmagający się z wieloma innymi schorzeniami, m.in. cukrzycą, chorobami tarczycy, celiakią, zespołem policystycznych jajników.

Jak wyglądają prywatne konsultacje dietetyczne?

Na pierwszej wizycie dietetyk przeprowadza z pacjentem szczegółowy wywiad żywieniowy (pyta m.in. o nawyki żywieniowe, styl życia, przebyte operacje, choroby przewlekłe, przyjmowane leki). Dokonuje także profesjonalnych pomiarów antropometrycznych (masy ciała, wzrostu, obwodu pasa) i przygotowuje podstawowe zalecenia. Na kolejnych wizytach przygotowuje indywidualne plany żywieniowe dopasowane do wieku, stanu zdrowia, wykonywanej pracy oraz aktywności fizycznej. Konsultacje dietetyczne obejmują także edukację z zakresu zasad prawidłowego odżywiania w przypadku konkretnej jednostki chorobowej. Choć dieta nie może zastąpić leczenia, jest niewątpliwie w stanie wesprzeć organizm w walce o powrót do zdrowia.

Aby dowiedzieć się więcej, zapraszamy na https://medicapark.pl/dietetyka,92,pl

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze