Jakie są główne zasady diety kopenhaskiej? Ile kalorii dostarcza? Z czego składa się jadłospis? Co sprawia, że dieta kopenhaska nie jest zalecana przez dietetyków? Sprawdzamy, dlaczego dieta duńska uchodzi na szkodliwą.
Dieta kopenhaska – na czym polega?
Dieta kopenhaska, inaczej dieta duńska lub dieta 13-dniowa, to popularna dieta odchudzająca, która cieszy się złą sławą wśród lekarzy i dietetyków. Jadłospis opiera się na wysokim spożyciu produktów białkowych przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego – to czyni z diety kopenhaskiej tzw. dietę niskoenergetyczną.
Będąc na diecie duńskiej, musimy przestrzegać rygorystycznie skomponowanych posiłków, których dobowa wartość energetyczna wynosi maksymalnie 1000 kalorii. Dziennie jemy trzy dania, trzymając się odgórnie określonych godzin:
- śniadanie – spożywamy pomiędzy 8:00 a 9:00,
- obiad – spożywamy między 12:00 a 14:00,
- kolacja – spożywamy między 17:00 a 18:00.
Dietę kopenhaską należy stosować przez 13 dni – równocześnie nie zaleca się jej przedłużania. Na diecie nie powinniśmy podjadać i sięgać po produkty spożywcze, które nie znajdują się jadłospisie. Na liście zabronionej żywności możemy znaleźć m.in.: słodycze, produkty zbożowe, alkohol, sól, gumę do żucia. Warto również pamiętać o wypijaniu minimum dwóch litrów wody dziennie.
Większość prawidłowo zbilansowanych zalecana jest wraz ze wzmożoną aktywnością fizyczną – wówczas tracimy zbędne kilogramy oraz wzmacniamy nasze ciało. W przypadku diety kopenhaskiej sport jest wręcz zakazany. Dlaczego? Poprzez ubogi jadłospis i odcięcie się od podstawowych źródeł energii – takich jak węglowodany i tłuszcze – nie będziemy mieć fizycznej siły i psychicznej motywacji do podjęcia aktywności. Dodatkowo może to zbytnio obciążyć organizm i skutkować nudnościami czy omdleniami. Warto wiedzieć, że sama dieta duńska na tyle obciąża i wyniszcza nasze ciało, że można ją powtórzyć dopiero po dwóch latach od jej zakończenia.
Największą zaletą i głównym powodem stosowania diety 13-dniowej jest możliwość zrzucenia średnio 8 kilogramów masy ciała w krótkim czasie.
Co spożywa się na diecie kopenhaskiej?
Jadłospis diety kopenhaskiej rozpisany jest na trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Zazwyczaj w większości diet szczególny nacisk kładzie się na pełnowartościowe śniadanie, które ma dodać nam energii na cały dzień i zapewnić uczucie sytości. W przypadku diety kopenhaskiej przez większość dni na śniadanie można spożyć wyłącznie czarną kawę słodzoną białym cukrem.
Również obiad i kolacja nie dostarczą nam odpowiedniej ilości makroskładników. Pierwszego dnia diety obiad składa się z: dwóch jajek ugotowanych na twardo, szklanki gotowanego szpinaku oraz z pomidora. Natomiast w czasie kolacji spożywamy: befsztyk wołowy oraz pięć liści sałaty polanych oliwą z oliwek.
Dlaczego dieta kopenhaska jest szkodliwa?
Dieta kopenhaska, mimo że należy do grona najbardziej niebezpiecznych i restrykcyjnych diet odchudzających, kusi użytkowników szybką utratą zbędnych kilogramów masy ciała. W różnych źródłach możemy spotkać się z opiniami, że maksymalnie można zrzucić aż 20 kilogramów. Niestety, mało kto wspomina o aspektach zdrowotnych oraz o zagrażającym efekcie jo-jo.
Dieta duńska silnie obciąża nasz organizm, spowalnia przemianę materii oraz negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną. Trzymając się ściśle jadłospisu, czujemy się osłabieni, zmęczeni, mamy problemy z koncentracją oraz ze snem. Dodatkowo towarzyszą nam takie objawy jak: ból głowy, bóle brzucha, uczucie zimna, uczucie głodu oraz ogólne wahania nastrojów.
Podczas stosowania diety 13-dniowej dochodzi do redukcji kilogramów masy ciała, ponieważ z naszego organizmu wydalana jest głównie woda – a nie sama tkanka tłuszczowa. To z kolei prowadzi do odwodnienia oraz do braku energii.
Wielu dietetyków podkreśla, że do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje minimum od 1500 do 2000 kalorii dziennie. Dieta duńska nie pokrywa dziennego zapotrzebowania energetycznego, przez co po zakończeniu diety borykamy się z trudnymi do opanowania napadami głodu. Wracając zbyt szybko do dawnych nawyków żywieniowych, doprowadzamy do nieciachanego efektu jo-jo, a wówczas zrzucone kilogramy mogą również wrócić z nawiązką.
Produkty, na których bazuje diety kopenhaska, wpływają na zakwaszenie organizmu, nasilenie stanów zapalnych oraz zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory, nie wspominając już o nieprawidłowej glikemii (stężeniu glukozy we krwi) czy zaburzeniach gospodarki lipidowej. Z kolei kawa, podstawowy produkt, od którego rozpoczyna się dzień, wypłukuje magnez i potas, uzależnia i wspiera procesy odwodnienia.