Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Zdrowie i diety

Dieta kopenhaska – dlaczego zagraża naszemu zdrowiu? Sprawdzamy

Materiał zewnętrzny 20 stycznia 2022

Jakie są główne zasady diety kopenhaskiej? Ile kalorii dostarcza? Z czego składa się jadłospis? Co sprawia, że dieta kopenhaska nie jest zalecana przez dietetyków? Sprawdzamy, dlaczego dieta duńska uchodzi na szkodliwą.

--- Reklama ---

Dieta kopenhaska – na czym polega?

Dieta kopenhaska, inaczej dieta duńska lub dieta 13-dniowa, to popularna dieta odchudzająca, która cieszy się złą sławą wśród lekarzy i dietetyków. Jadłospis opiera się na wysokim spożyciu produktów białkowych przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego – to czyni z diety kopenhaskiej tzw. dietę niskoenergetyczną.

Będąc na diecie duńskiej, musimy przestrzegać rygorystycznie skomponowanych posiłków, których dobowa wartość energetyczna wynosi maksymalnie 1000 kalorii. Dziennie jemy trzy dania, trzymając się odgórnie określonych godzin:

  • śniadanie – spożywamy pomiędzy 8:00 a 9:00,
  • obiad – spożywamy między 12:00 a 14:00,
  • kolacja – spożywamy między 17:00 a 18:00.

Dietę kopenhaską należy stosować przez 13 dni – równocześnie nie zaleca się jej przedłużania. Na diecie nie powinniśmy podjadać i sięgać po produkty spożywcze, które nie znajdują się jadłospisie. Na liście zabronionej żywności możemy znaleźć m.in.: słodycze, produkty zbożowe, alkohol, sól, gumę do żucia. Warto również pamiętać o wypijaniu minimum dwóch litrów wody dziennie.

Większość prawidłowo zbilansowanych zalecana jest wraz ze wzmożoną aktywnością fizyczną – wówczas tracimy zbędne kilogramy oraz wzmacniamy nasze ciało. W przypadku diety kopenhaskiej sport jest wręcz zakazany. Dlaczego? Poprzez ubogi jadłospis i odcięcie się od podstawowych źródeł energii – takich jak węglowodany i tłuszcze – nie będziemy mieć fizycznej siły i psychicznej motywacji do podjęcia aktywności. Dodatkowo może to zbytnio obciążyć organizm i skutkować nudnościami czy omdleniami. Warto wiedzieć, że sama dieta duńska na tyle obciąża i wyniszcza nasze ciało, że można ją powtórzyć dopiero po dwóch latach od jej zakończenia.

Największą zaletą i głównym powodem stosowania diety 13-dniowej jest możliwość zrzucenia średnio 8 kilogramów masy ciała w krótkim czasie.

Co spożywa się na diecie kopenhaskiej?

Jadłospis diety kopenhaskiej rozpisany jest na trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Zazwyczaj w większości diet szczególny nacisk kładzie się na pełnowartościowe śniadanie, które ma dodać nam energii na cały dzień i zapewnić uczucie sytości. W przypadku diety kopenhaskiej przez większość dni na śniadanie można spożyć wyłącznie czarną kawę słodzoną białym cukrem.

Również obiad i kolacja nie dostarczą nam odpowiedniej ilości makroskładników. Pierwszego dnia diety obiad składa się z: dwóch jajek ugotowanych na twardo, szklanki gotowanego szpinaku oraz z pomidora. Natomiast w czasie kolacji spożywamy: befsztyk wołowy oraz pięć liści sałaty polanych oliwą z oliwek.

Dlaczego dieta kopenhaska jest szkodliwa?

Dieta kopenhaska, mimo że należy do grona najbardziej niebezpiecznych i restrykcyjnych diet odchudzających, kusi użytkowników szybką utratą zbędnych kilogramów masy ciała. W różnych źródłach możemy spotkać się z opiniami, że maksymalnie można zrzucić aż 20 kilogramów. Niestety, mało kto wspomina o aspektach zdrowotnych oraz o zagrażającym efekcie jo-jo.

Dieta duńska silnie obciąża nasz organizm, spowalnia przemianę materii oraz negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną. Trzymając się ściśle jadłospisu, czujemy się osłabieni, zmęczeni, mamy problemy z koncentracją oraz ze snem. Dodatkowo towarzyszą nam takie objawy jak: ból głowy, bóle brzucha, uczucie zimna, uczucie głodu oraz ogólne wahania nastrojów.

Podczas stosowania diety 13-dniowej dochodzi do redukcji kilogramów masy ciała, ponieważ z naszego organizmu wydalana jest głównie woda – a nie sama tkanka tłuszczowa. To z kolei prowadzi do odwodnienia oraz do braku energii.

Wielu dietetyków podkreśla, że do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje minimum od 1500 do 2000 kalorii dziennie. Dieta duńska nie pokrywa dziennego zapotrzebowania energetycznego, przez co po zakończeniu diety borykamy się z trudnymi do opanowania napadami głodu. Wracając zbyt szybko do dawnych nawyków żywieniowych, doprowadzamy do nieciachanego efektu jo-jo, a wówczas zrzucone kilogramy mogą również wrócić z nawiązką.

Produkty, na których bazuje diety kopenhaska, wpływają na zakwaszenie organizmu, nasilenie stanów zapalnych oraz zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory, nie wspominając już o nieprawidłowej glikemii (stężeniu glukozy we krwi) czy zaburzeniach gospodarki lipidowej. Z kolei kawa, podstawowy produkt, od którego rozpoczyna się dzień, wypłukuje magnez i potas, uzależnia i wspiera procesy odwodnienia.

Tagi dieta, kopenhaska, skuteczność, zagrożenia
Materiał zewnętrzny 20 stycznia 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis 3 cechy dobrej jakości czekolady
Następny wpis Eko ogrzewanie do domu, czyli jak ogrzewać wnętrza i dbać o środowisko?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Sernik puszysty jak chmurka

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?