Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi. Jest to spowodowane brakiem wydzielania insuliny przez trzustkę(cukrzyca typu 1) lub opornością tkanek organizmu na ten hormon(cukrzyca typu 2). Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, na wystąpienie której nie ma wpływu styl życia. Cukrzyca typu 2 z kolei jest spowodowana głównie brakiem aktywności fizycznej i otyłością. Jest ona typem cukrzycy, który stanowi prawie 90% wszystkich przypadków tej choroby na świecie. Osoba chorująca na cukrzycę powinna trzymać się założeń odpowiedniej diety i być pod stałą opieką lekarską.
Co jeść przy cukrzycy?
Głównym celem w diecie cukrzyka jest utrzymanie prawidłowego lub bliskiego normy stężenia cukru we krwi. Powinno znajdować się w niej dużo produktów o niskim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który określa szybkość wzrostu stężenia cukru we krwi po spożyciu konkretnego posiłku. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są wolniej trawione przez ludzki organizm. W efekcie nie następuje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Dieta przy cukrzycy wymaga więc spożywania jak najmniej przetworzonych produktów, których indeks glikemiczny jest stosunkowo niski. Należy wziąć pod uwagę, że może on ulec zmianie w procesie obróbki termicznej jedzenia. Na liście podstawowych produktów, które może spożywać osoba chorująca na cukrzycę są:
- produkty mleczne np. kefir, serek wiejski, twaróg, jogurty o niskiej zawartości cukru, różnego rodzaju sery
- warzywa np. pomidory, ogórki, kapusta, sałata, cebula, groch, fasola, rzodkiewka, papryka, kalafior i wiele innych
- mięso- indyk, kurczak, chuda wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna, królik
- wszelkiego rodzaju ryby
- razowe pieczywo i makaron pełnoziarnisty
Od czasu do czasu można również spożyć owoce takie jak brzoskwinie, pomarańcze, jagody, truskawki, wiśnie, morele, jabłka czy mało dojrzałe banany. Mają one stosunkowo niską zawartość cukru w porównaniu chociażby do arbuza czy dojrzałego banana. W celu utrzymania odpowiedniej diety dostosowanej dla cukrzyka warto sięgnąć po catering dietetyczny. Z pewnością ułatwia to takiej osobie codzienne funkcjonowanie, ponieważ nie musi przygotowywać sobie posiłków z wymienionych wyżej produktów.
Jadłospis dla cukrzyka
Jadłospis dla cukrzyka nie musi być ograniczony i mało zróżnicowany. Jest dużo produktów, które takie osoby mogą stosować w swojej codziennej diecie. Przykładowo na śniadanie można spożyć owsiankę z truskawkami, kanapki z wędliną i serem(z ciemnego pieczywa), jajecznicę, twaróg ze szczypiorkiem i kromką razowego chleba. Na obiad dobrym rozwiązaniem jest polędwica z kurczaka lub indyka, pieczona ryba np. dorsz, czy chociażby lekkostrawna zupa ze świeżymi warzywami. Na kolację warto zjeść takie posiłki jak jogurt, sałatka warzywna, kanapki z np. pastą rybną. Jadłospis dla osoby chorej na cukrzycę nie jest sztywny i jednoznaczny. Warto wybierać produkty, które się lubi. Muszą one jednak mieścić się w kryteriach produktów dla cukrzyków. Jadłospis jest sprawą indywidualną zależną od upodobań. Powyżej zostały przedstawione tylko przykłady posiłków, które można spożyć o konkretnej porze dnia przez osobę chorą. Jeżeli ciężko jednak ułożyć komuś swój własny jadłospis, można skorzystać z cateringu dietetycznego, który zajmie się komponowaniem posiłków.
Czego nie jeść przy cukrzycy?
Istnieje duża gama produktów, których nie powinny spożywać osoby chore na cukrzycę. Mają one dużą zawartość cukrów prostych, których spożycie powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi. Do takich produktów można zaliczyć:
- owoce o dużej zawartości cukru – arbuzy, dojrzałe banany, słodkie owoce suszone
- ziemniaki
- ryż biały, pszenne pieczywo, płatki kukurydziane, słodzone płatki śniadaniowe, kaszę jaglaną, jasny makaron
- słodycze i słodzone napoje
- tłustą wołowinę i wieprzowinę(nie zawierają dużej ilości cukrów prostych, ale nie są zalecane do spożywanie przez cukrzyków)
- słodzone przetwory mleczne np. słodkie jogurty i maślanki
Dieta pudełkowa może być dużą pomocą w celu wyeliminowania i niespożywania tego typu produktów. Dostawanie gotowych posiłków z odpowiednich składników z pewnością ułatwia powstrzymanie się od jedzenia zakazanego pożywienia dla cukrzyków.
Suplement dla cukrzyków
Walkę z cukrzycą typu 2 mogą wspomagać suplementy. Na rynku jest ich dużo. Do podstawowych suplementów pomagających osobom z cukrzycą są:
- chrom- pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, zmniejsza ochotę na słodkie produkty
- magnez- zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, wspomaga metabolizm glukozy
- cynk- redukuje insulinooporność, bierze udział w wytwarzaniu insuliny
- inozytol- stabilizuje poziom cukru we krwi
- witaminy B1, B3, B6– wspomagają regulację poziomu cukru we krwi i metabolizm węglowodanów
Dieta pudełkowa cukrzyca
Dieta pudełkowa w cukrzycy od https://trendycatering.pl/ może naprawdę pomóc w codziennym funkcjonowaniu z tą chorobą. Dostarczane codziennie posiłki są wygodną formą dla cukrzyków. Często osoby mające cukrzycę nie zdają sobie sprawy z tego, czy mogą zjeść przygotowany przez siebie posiłek i czy nie będzie on wpływał negatywnie na ich zdrowie. Dietetyczny catering przychodzi tu z pomocą. Osoby przygotowujące posiłki w cateringu wiedzą, jakich produktów używać, żeby były one odpowiednie dla cukrzyków. Jest to optymalne rozwiązanie szczególnie dla osób pracujących, które nie mają czasu robić sobie posiłków samodzielnie. Dla takich właśnie ludzi dobrym wyborem będzie dieta pudełkowa oferowana przez firmy cateringowe.
Sprawdź również https://www.fitbootcamp.pl/