Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Zdrowie i diety

Dieta dla cukrzyka

Materiał zewnętrzny 4 lipca 2022

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi. Jest to spowodowane brakiem wydzielania insuliny przez trzustkę(cukrzyca typu 1) lub opornością tkanek organizmu na ten hormon(cukrzyca typu 2). Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, na wystąpienie której nie ma wpływu styl życia. Cukrzyca typu 2 z kolei jest spowodowana głównie brakiem aktywności fizycznej i otyłością. Jest ona typem cukrzycy, który stanowi prawie 90% wszystkich przypadków tej choroby na świecie. Osoba chorująca na cukrzycę powinna trzymać się założeń odpowiedniej diety i być pod stałą opieką lekarską. 

--- Reklama ---

Co jeść przy cukrzycy?

Głównym celem w diecie cukrzyka jest utrzymanie prawidłowego lub bliskiego normy stężenia cukru we krwi. Powinno znajdować się w niej dużo produktów o niskim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który określa szybkość wzrostu stężenia cukru we krwi po spożyciu konkretnego posiłku. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są wolniej trawione przez ludzki organizm. W efekcie nie następuje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Dieta przy cukrzycy wymaga więc spożywania jak najmniej przetworzonych produktów, których indeks glikemiczny jest stosunkowo niski. Należy wziąć pod uwagę, że może on ulec zmianie w procesie obróbki termicznej jedzenia. Na liście podstawowych produktów, które może spożywać osoba chorująca na cukrzycę są:

  • produkty mleczne np. kefir, serek wiejski, twaróg, jogurty o niskiej zawartości cukru, różnego rodzaju sery
  • warzywa np. pomidory, ogórki, kapusta, sałata, cebula, groch, fasola, rzodkiewka, papryka, kalafior i wiele innych
  • mięso- indyk, kurczak, chuda wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna, królik
  • wszelkiego rodzaju ryby
  • razowe pieczywo i makaron pełnoziarnisty

 Od czasu do czasu można również spożyć owoce takie jak brzoskwinie, pomarańcze, jagody, truskawki, wiśnie, morele, jabłka czy mało dojrzałe banany. Mają one stosunkowo niską zawartość cukru w porównaniu chociażby do arbuza czy dojrzałego banana. W celu utrzymania odpowiedniej diety dostosowanej dla cukrzyka warto sięgnąć po catering dietetyczny. Z pewnością ułatwia to takiej osobie codzienne funkcjonowanie, ponieważ nie musi przygotowywać sobie posiłków z wymienionych wyżej produktów. 

Jadłospis dla cukrzyka

Jadłospis dla cukrzyka nie musi być ograniczony i mało zróżnicowany. Jest dużo produktów, które takie osoby mogą stosować w swojej codziennej diecie. Przykładowo na śniadanie można spożyć owsiankę z truskawkami, kanapki z wędliną i serem(z ciemnego pieczywa), jajecznicę, twaróg ze szczypiorkiem i kromką razowego chleba. Na obiad dobrym rozwiązaniem jest polędwica z kurczaka lub indyka, pieczona ryba np. dorsz, czy chociażby lekkostrawna zupa ze świeżymi warzywami. Na kolację warto zjeść takie posiłki jak jogurt, sałatka warzywna, kanapki z np. pastą rybną. Jadłospis dla osoby chorej na cukrzycę nie jest sztywny i jednoznaczny. Warto wybierać produkty, które się lubi. Muszą one jednak mieścić się w kryteriach produktów dla cukrzyków. Jadłospis jest sprawą indywidualną zależną od upodobań. Powyżej zostały przedstawione tylko przykłady posiłków, które można spożyć o konkretnej porze dnia przez osobę chorą. Jeżeli ciężko jednak ułożyć komuś swój własny jadłospis, można skorzystać z cateringu dietetycznego, który zajmie się komponowaniem posiłków. 

Czego nie jeść przy cukrzycy?

Istnieje duża gama produktów, których nie powinny spożywać osoby chore na cukrzycę. Mają one dużą zawartość cukrów prostych, których spożycie powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi. Do takich produktów można zaliczyć:

  • owoce o dużej zawartości cukru – arbuzy, dojrzałe banany, słodkie owoce suszone
  • ziemniaki
  • ryż biały, pszenne pieczywo, płatki kukurydziane, słodzone płatki śniadaniowe, kaszę jaglaną, jasny makaron
  • słodycze i słodzone napoje
  • tłustą wołowinę i wieprzowinę(nie zawierają dużej ilości cukrów prostych, ale nie są zalecane do spożywanie przez cukrzyków)
  • słodzone przetwory mleczne np. słodkie jogurty i maślanki

Dieta pudełkowa może być dużą pomocą w celu wyeliminowania i niespożywania tego typu produktów. Dostawanie gotowych posiłków z odpowiednich składników z pewnością ułatwia powstrzymanie się od jedzenia zakazanego pożywienia dla cukrzyków.  

Suplement dla cukrzyków

Walkę z cukrzycą typu 2 mogą wspomagać suplementy. Na rynku jest ich dużo. Do podstawowych suplementów pomagających osobom z cukrzycą są:

  • chrom- pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, zmniejsza ochotę na słodkie produkty
  • magnez- zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, wspomaga metabolizm glukozy
  • cynk- redukuje insulinooporność, bierze udział w wytwarzaniu insuliny
  • inozytol- stabilizuje poziom cukru we krwi
  • witaminy B1, B3, B6– wspomagają regulację poziomu cukru we krwi i metabolizm węglowodanów

Dieta pudełkowa cukrzyca

Dieta pudełkowa w cukrzycy od https://trendycatering.pl/ może naprawdę pomóc w codziennym funkcjonowaniu z tą chorobą. Dostarczane codziennie posiłki są wygodną formą dla cukrzyków. Często osoby mające cukrzycę nie zdają sobie sprawy z tego, czy mogą zjeść przygotowany przez siebie posiłek i czy nie będzie on wpływał negatywnie na ich zdrowie. Dietetyczny catering przychodzi tu z pomocą. Osoby przygotowujące posiłki w cateringu wiedzą, jakich produktów używać, żeby były one odpowiednie dla cukrzyków. Jest to optymalne rozwiązanie szczególnie dla osób pracujących, które nie mają czasu robić sobie posiłków samodzielnie. Dla takich właśnie ludzi dobrym wyborem będzie dieta pudełkowa oferowana przez firmy cateringowe. 

Sprawdź również https://www.fitbootcamp.pl/

Tagi cukrzyca, dieta
Materiał zewnętrzny 4 lipca 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak wybrać wykaszarkę spalinową Stihl?
Następny wpis Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?